Nenechte si ujít v týdnu od 6. do 12. února 2023

nenechte_si_ujit
I druhý únorový týden přináší zajímavé literární akce, kterých se můžete zúčastnit. V našich tipech jsme se zaměřili hlavně na akce pro děti, ale i dospělí nepřijdou zkrátka – nabídneme jim pozvánku na setkání pražského čtenářského klubu či cestopisnou besedu Davida Švejnohy. 

Nejprve se podíváme do Městské knihovny v Praze, která v pondělí 6. února pořádá setkání čtenářského klubu. Tentokrát bude zaměřený na současnou italskou literaturu. Poznáte zajímavé italské autorky a autory, jako je například Donatella Di Pietrantonio (Navrátilka, 2018), Viola Ardone nebo Domenico Starnone (Tkaničky, 2019). Setkání se koná na pobočce Korunní od 18.00.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na úterý 7. února další čtení pro nejmenší. Představí knihu Alžběty Votavové s názvem OspálekVypráví o skřítkovi, který pomáhá dětem do postýlek. Jak vypadá večerní rutina dětí, než se uloží ke spánku? Vše se dozvíte na pobočce Bohunice v 16.30.

A přesuneme se do Trutnova. Ve stejný den, tedy v úterý 7. února, se můžete s dětmi do dvou let zúčastnit setkání Povídálků. Knihovna zájemce seznámí s různými knížkami pro nejmenší děti – včetně novinek! Navštivte oddělení pro děti městské knihovny v 9.00.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na středu 8. února čtení pro děti z knihy Ani za nic! italské autorky a ilustrátorky Beatrice Alemagny. Vypráví příběh o netopýří holčičce Paskalíně, která za žádnou cenu nechce chodit do školky. Ano, tuto situace velmi dobře zná i řada rodičů. Zvykne si Paskalína? To zjistíte na pobočce Starý Lískovec v 16.30.

Pokud mezi vaše koníčky patří cestování, neměli byste si nechat ujít přednášku Davida Švejnohy o Tanzánii, která se koná ve čtvrtek 9. února v Třebíči. David Švejnoha navštívil mnoho zemí v Africe, Jižní Americe i Asii a cestopisné besedy pořádá po celé republice. Není jen cestovatelem, ale také popularizátorem entomofágie: v roce 2015 vydal se svými kolegy knihu Hmyz na talíři. Poslechněte si jeho přednášku v městské knihovně, která začíná v 17.00.

Knihovna Václava Havla v Praze pořádá ve čtvrtek 9. února besedu na počest muže jménem Wincenty Konstatyn Kalinowski (v Bělorusku známého pod jménem Kastuś Kalinouski a v Litvě zase jako Konstantinas Kalinauskas). Jde o jednu z výrazných osobností velkého povstání proti ruské okupaci na územích dávného Polského království a Litevského velkoknížectví. V lednu 1864 byl Kalinowski zatčen ruskými vojáky a 10. března veřejně oběšen ve Vilniusu. Před popravou napsal své nejslavnější literární dílo Pismo z-pad szybienicy (Dopis zpod šibenice). Není překvapivé, že nyní se postava Kalinowského stává významným symbolem spolupráce ve středovýchodní Evropě ohrožené ruskou expanzí. Zúčastněte se i vy večera věnovaného různým formám odporu proti ruské imperiální politice. Začátek je v 19.00.

Krajská knihovna v Pardubicích připravila na sobotu 11. února akci Čarování s pohádkou, určenou dětem od 4 do 7 let. Jde o tradiční setkání, při kterém si děti poslechnou předčítání z nejrůznějších pohádek a dostanou také tipy na další pěkné knihy. Navíc se seznámí s muzikoterapeutickými a přírodními nástroji, na které si budou moci i zahrát. Pokud ještě na tento den nemáte žádný program, přiveďte své děti v 10.00 do klubovny dětského oddělení.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář