Příběhy ukryté ve zdech starého domu

dum-pod-namestim
Dnes by měli zpozornět milovníci společenských románů z pera českých spisovatelů. Markéta Hejkalová napsala příběh o starém barokním domě a několika lidských osudech, který si navíc nyní můžete poslechnout v audio podobě. 

Lidé přicházejí, pachtí se a odcházejí, ale domy zůstávají. A naděje s nimi.
Barokní dům v Dolní ulici kousíček pod náměstím se ujal role vypravěče ságy o nenápadných velikánech, kteří zvelebovali bramborářské maloměsto uprostřed Česka. Za tři staletí jeho bytelné zdi ubytovaly řadu živnostníků, s nimiž sdílely chvíle štěstí i hořké tragédie. Ve 20. letech 20. století ho zakoupil podnikavec Vlkovský a zřídil si tu hokynářství vyhledávané zákazníky ze širokého okolí. Jenže jeho blízcí a známí z Brodu nežijí na ostrově mimo dosah škodolibé historie a nejsou imunní vůči zlým jazykům, kterých je všude jako vos. A když se po válce vyrojí i samozvaní hlasatelé pokroku, čeká znárodněný obchod U Vlků přežívání v socialistickém komunálu, kdy je údajně všechno všech a zítřky jsou tak světlé, až občané klopí zrak k zemi. Naděje přesto umírá poslední. Když od restituovaného domu štafetu líčení převezme nejmladší generace a převede ho do vírů 21. století, potvrdí se, že solí této země nejsou velkohubé fráze, nýbrž jedině přičinliví lidé.

Dům pod náměstím (audiokniha)

Autorka: Markéta Hejkalová
Interpreti: Miroslav Táborský a Veronika Lazorčáková

Délka: 7 hodin 30 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169485317
Doporučená cena: 389 Kč

Audioknihu Dům pod náměstím vydalo nakladatelství OneHotBook.

Poslechněte si ukázku.

O autorce

Markéta Hejkalová prožila útlá i školní léta v Brně a poté vystudovala finštinu a ruštinu na FF UK. Někdejší redaktorka revue Světová literatura ještě pod dívčím příjmením Pražáková debutovala po matčině vzoru v oboru prózy pro děti a mládež (Šli myšáci do světa), nicméně záhy se ve vlastní tvorbě zaměřila na psychologii zcestovalých hrdinek (Ženy a cizinci na konci tisíciletíVždycky jedna nocKouzelník z Pekingu, Andělé dne a nociRudé paprsky severního slunce aj.), jejichž příběhy vyšly už v sedmi jazycích. Zaujetí finskou kulturou, kterou přednáší na FF MU, se promítlo i do jejích překladů děl Miky Waltariho, Arta Paasilinny či Leeny Lehtolainenové. Působila na našem velvyslanectví v Helsinkách a byla dlouholetou místopředsedkyní českého PEN klubu. Roku 1991 založila tradici Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě, jehož je čestnou občankou. Zde také s manželem provozuje nakladatelství a rodinný obchod s kavárnou.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

O interpretech

Miroslav Táborský vystudoval učitelství fyziky na PedF v Hradci Králové (1985) a DAMU (1987). Do prvního angažmá nastoupil v Kladně, prošel několika metropolitními scénami a od roku 1996 je oporou souboru Divadla v Dlouhé. Za roli Jindřicha v Topolově Konci masopustu obdržel Cenu Alfréda Radoka 1997. Alternuje i v Divadle Járy Cimrmana. Diváci si jeho výraznou tvář vybaví mj. ze snímků Tankový praporČerní baroniSvatba upírůKoljaLotrando a ZubejdaTmavomodrý svět, Mazaný FilipOperace Silver APražské orgiePřípad mrtvého nebožtíka nebo z hexalogie o Básnících. Za roli tlumočníka Passera ve španělském filmu Dívka tvých snů obdržel v roce 1999 Goyovu cenu, a tak ho vyhledávají i zahraniční filmaři (Duna, Bídníci, Kletba bratří Grimmů, Muž, který se směje, Hostel). Coby dabér namluvil např. Vy-víte-koho v sérii o Harrym Potterovi.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

Veronika Lazorčáková začínala po dokončení JAMU (2011) v Ostravě, poté působila v Divadle v Dlouhé a od sezony 2017/18 je členkou činoherního ansámblu pražského Národního divadla. V roce 2012 byla nominována na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku a roku 2017 získala Cenu Thálie za nejlepší herečku do 33 let. Na jevišti ztvárnila mj. Eržiku z Balady pro banditu, Olgu z Gončarovova Oblomova, Irinu z Čechovových Tří sester či Hermii ze Shakespearova Snu noci svatojánské. Diváci filmoví ji mohli vidět např. ve snímcích Ženy, které nenávidí mužeNa střeše a Poslouchej nebo v seriálech Já, MattoniSpecialisté a Dáma a Král. Má za sebou i zkušenost s kočovnými soubory putujícími po vlastech českých (společnost Kočébr) a díky jazykové všestrannosti rovněž role ve francouzštině.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDům pod náměstím (audiokniha)

Hejkalová, Markéta

OneHotBook, 2022

Napsat komentář