Nenechte si ujít do konce roku 2022

nenechte_si_ujit
Štědrý den je za námi a do konce roku zbývá posledních pár dní. Mnoho lidí tráví čas návštěvami příbuzných. Navštívit ale můžete i knihovny, kde se v i posledních prosincových dnech konají zajímavé literární akce pro děti i dospělé.

brněnské Knihovně Jiřího Mahena dobře vědí, že na Vánoce se těší hlavně děti. Otázkou však je, jak dobře znají vánoční zvyky a tradice? Své znalosti si mohou děti do 15 let ověřit (a zároveň si zasoutěžit o dárky) do úterý 27. prosince ve vánočním kvízu na pobočce Bohunice. A podobná soutěž pro starší děti se ve stejném termínu koná i na pobočce Královo pole!

Všichni dobře víme, že v České republice nosí dárky Ježíšek. Kdo však obdarovává děti v jiných zemích? Santa Claus? Kůň Magi? Befana? Děti se mohou až do úterý 27. prosince na vinohradské pobočce brněnské Knihovny Jiřího Mahena zúčastnit soutěže na toto téma. Výherci získají cenu a všichni si odnesou mnoho nových poznatků!

Až do soboty 31. prosince můžete navštívit výstavu Knihovny Jiřího Mahena v Brně – u příležitosti 135. narozenin malíře, ilustrátora, karikaturisty a spisovatele Josefa Lady. Pocházel ze čtyř dětí, chodil do hrusické školy a nakonec se vyučil knihařem – zlatičem. Jeho kresby doprovázejí verše pro děti od J. Seiferta nebo F. Hrubína. Důkazem je např. kniha Dětem. Josef Lada je autorem řady knih s lidovými říkadly a písničkami, např. Krásná česká říkadla, Krásné české písničky či Velká kniha lidových písniček a říkadel. Připomeňte si i vy na pobočce Židenice nezapomenutelné ilustrace a obrázky, které z dětských knih znají i nejmenší čtenáři!

Pokud máte blíže brněnskou pobočku Nový Lískovec, i tam je do soboty 31. prosince ke shlédnutí výstava k výročí 135. narozenin Josefa Lady. Přijďte si prohlédnout autorovy knihy a zúčastněte se připravených soutěží.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně má mnoho nápadů, jak o vánočních prázdninách zabavit děti! V maloměřické pobočce se vaše ratolesti mohou až do soboty 31. prosince zúčastnit knihovnické soutěže zaměřené na dalšího ze známých autorů dětských knih – Ondřeje Sekoru, který se proslavil především pohádkovou postavou Ferdy Mravence. Napsal např. Ferda cvičí mraveniště, Ferda v mraveništi či Ferda Mravenec v cizích službách. Jak dobře tohoto autora vaše děti znají? A pokud děti na pobočku doprovodíte, ani vy nepřijdete zkrátka! Můžete se zapojit do literární akce nazvané Vánoční překvapení. Najděte knihovnický stromeček a vyberte si některou ze zabalených knih. Ale neotálejte, ať na vás ještě nějaká zbyde!

Máte vy a vaše děti rádi kreativní zábavu? Pak si nenechte ujít vánoční dílničky, které se v brněnské Knihovně Jiřího Mahena konají až do konce prosince. Pomozte knihovníkům vyzdobit knihovnu sněhovými vločkami – vyrobit si je můžete na pobočce Židenice.

Poslední prosincové dny si můžete zpříjemnit také návštěvou výstavy Čteme. Čteme? Čteme!, kterou brněnské pobočce Knihovny Jiřího Mahena v Řečkovicích zapůjčila Národní knihovna České republiky. Zjistíte, jaká jsou specifika české čtenářské kultury či jakou roli hrají v utváření čtenářské kultury rodiny, školy a knihovny.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Přejeme vám, aby i nový rok byl plný inspirativního čtení!

Doporučení:
Share

Napsat komentář