Zápisky vojenského kaplana

zivot-a-smrt-v-bitve-o-britanii
Vojenský kaplan Guy Mayfield vás prostřednictvím svých zápisků zavede na začátek 40. let 20. století, kdy piloti britského Královského letectva RAF bojovali s německými Luftwaffe. Připomeňte si bitvu o Británii – první významné válečné střetnutí vybojované výhradně prostřednictvím leteckých sil.

Deníky vojenského kaplana Guye Mayfielda jsou mimořádně cenným svědectvím o osudech britských, českých i dalších pilotů RAF v letech 1940 a 1941. Nahlížíme do doby, kdy si nikdo z nich nemohl být jistý vítězstvím ve válce ani tím, že se dožije dalšího dne. Přesto tito piloti každý den vstali, létali a bojovali za svobodu své země i celé Evropy. Mayfieldovy texty jsou lakonické, silné a osobní. Kaplan obdivuje výkony pilotů v boji s Luftwaffe, aby vzápětí sdílel jejich obavy, finanční a rodinné problémy i city, jimž se nedá poručit ani v tomto konfliktu. Piloti za ním přicházejí, odcházejí – a najednou nejsou. Tehdy vede svůj lidský zápas i on: „Ani veškeré mé modlitby je neudrží v oblacích. Jak těžké je uchovat si křesťanskou naději a víru v té drobné změně mezi dvěma životy!“ Knížku doprovázejí unikátní fotografie postav ze základny RAF v Duxfordu. V deníku narazíme i na několik pozoruhodných českých stop. Seznamte se s novým, neobyčejně působivým pohledem na bitvu o Británii.

Život a smrt v bitvě o Británii

Zápisky kaplana RAF Guye Mayfielda
Autor: Guy Mayfield
Přeložil: Jiří Gračka

Počet stran: 399
Vazba: brožovaná
Formát: 140×180 mm
ISBN: 978-80-7566-251-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Život a smrt v bitvě o Británii vydalo Karmelitánské nakladatelství v edici Osudy.

Ukázka z knihy

Jako malý jsem miloval příběhy, které nám vyprávěl u jídla, a když jsem povyrostl, přirozeně mě zajímalo, kolik z toho je jen fantazie a kolik skutečnost – poměr mezi nimi znal jedině on. Možná doufal, že vytvoří i něco, kde bude mít víc prostoru se rozvyprávět, až jednou odejde do důchodu. Jeho rukopisné dodatky působily dojmem, že kdyby měl čas, nejspíš by rád paměti svých zážitků z Duxfordu sepsal. Nicméně v posledních letech působení ve funkci arcijáhna na tom žel nebyl dobře a ve věku jednasedmdesáti let zemřel.
Ještě před smrtí požádal Thelmu, mou matku, aby mu udělala kopii toho, co sám sestavil, a zjistila, zda by o to Imperiální válečné muzeum nemělo zájem. Matka souhlasila, přestože na válku myslela nerada a nikdy o ní nemluvila. (Předmluva, syn Piers Mayfield, str. 9–10)

O autorovi

Guy Mayfield (1905–1976) byl anglikánský kněz. Během války kaplan RAF v Duxfordu, na Gibraltaru, v Egyptě a Súdánu, v letech 1956–1975 arcijáhen v Hastingsu. Autor náboženské publicistiky a knih o modlitbě a anglikánské církvi. Jeho deník Life and Death in the Battle of Britain vyšel péčí Imperiálního válečného muzea poprvé v roce 2018. Pro české čtenáře ho objevil kardinál Dominik Duka.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství


Karmelitánské nakladatelství (KNA) bylo založeno v roce 1991 mužským řádem karmelitánů se sídlem v klášteře v Kostelním Vydří. Působnost KNA se během času rozšiřovala a od konce 90. let minulého století se stalo lídrem na trhu s křesťanskou a katolickou knižní produkcí. V roce 2016 se sídlo společnosti přesunulo do Prahy a od 1. března 2019 je jediným vlastníkem KNA Česká biskupská konference.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot a smrt v bitvě o Británii
Zápisky kaplana RAF Guye Mayfielda

Mayfield, Guy

Karmelitánské nakladatelství, 2022

Napsat komentář