Když nic nevypadá tak, jak se na první pohled zdá…

1318648_blood_3
Už podle názvu je možná jasné, že tato recenze je věnována detektivce. Jedné z těch, které se řadí do již dlouhého zástupu severských krimi. Jejím autorem je ale člověk píšící tak, že se jeho knihy stávají bestsellery…

Severské detektivky mám ráda. Jsou úplně jiné než ty naše, zajímavé, představující docela rozdílné země a mají v sobě něco úplně jiného. I když jsem je nejdřív „odmítala“, v poslední době je začínám vyhledávat čím dál tím víc. Na bestseller islandského spisovatele Arnaldura Indriđasona Oběť jsem se opravdu těšila. Je to nejúspěšnější autor této pro nás dost vzdálené a studené země, a tak je vcelku přirozené, že jsem si alespoň jednu z jeho knih nemohla nechat ujít. V roce 2002 získal prestižní cenu Glasnyckel, udělovanou každoročně nejlepší severské detektivce, za svůj román Severní blata, ve které nastupuje svou knižní detektivní dráhu komisař Erlendur. Kniha byla v roce 2006 zfilmována, o rok později tento snímek získal dokonce i ocenění na filmovém festivalu v Karlových Varech a stal se také nejúspěšnějším islandským filmem v historii. Oběť vydalo nakladatelství MOBA stejně jako zástup dalších úspěšných titulů tohoto autora – Mrazivá noc, Seance smrti, …

Komisaře Erlendura v díle Arnaldura Indriđasona  nahrazuje jeho kolegyně Elínborg. Je to žena, a i když nepochybně velmi skvělá vyšetřovatelka, jsou znát samozřejmě rozdíly v myšlení a v celkové práci. Arnaldur Indriđason je znám svým jedinečným pohledem do soukromí vyšetřovatelů a ani nyní neudělal výjimku. Celá kniha je doslova protkána uvažováním a pocity Elínborg, které se nerušeně pro čtenáře mísí s vyšetřováním. Velmi jemně autor proniká do jejího soukromého života, líčí její každodenní radosti a hlavně starosti a vše kombinuje nenuceně s případem, na kterém Elínborg pracuje.

V Reykjavíku je nalezen v jednom bytě zavražděný muž, jenž má podříznuté hrdlo. Jednoduché indicie nasměrují policisty k úsudku, že vrahem by měla být žena. Na místě činu je nalezen kašmírový pléd s pronikající vůní tandoori, muž měl navíc před smrtí pohlavní styk, je oblečen v tričku v ženské velikosti a nedošlo ani k násilnému vniknutí do bytu. Navíc je mu v těle nalezen Rohypnol, tzv. znásilňovací droga. Elínborg se pouští do vyšetřování, které nebude jednoduché, protože nic nevypadá tak, jak by se na první pohled mohlo zdát. Minulost v tomto případě bude hrát daleko důležitější roli, než by ji zprvu napadlo.

Zajímavé na knize je úvodní seznámení se samotným pachatelem. Respektive – čtenář se sice nedozví, kdo je vrahem, ale je obeznámen s tím, co se stalo, co vedlo k vraždě. Arnaldur Indriđason ovšem neulehčuje poznávání tak jednoduše. Celá zápletka je mnohem složitější. Takže i přesto, že si budete možná na začátku připadat jako inspektor Colombo, že již víte, co se stalo, a budete připraveni užívat si pátrání, záhy pochopíte, že na věc se musí jít trochu jinak…

Tato detektivka splní veškerá očekávání všech čtenářů, kteří mají rádi severskou krimi. Celou dobu vás bude doprovázet typická ponurá atmosféra, po celou dobu budete splétat slaboučké nitky případu, sbírat informace a „rozhodovat se“, kdo je vlastně vrahem. Těšit se ale v tomto případě musíte až na samotný závěr, ve kterém vás čeká dost překvapivé rozuzlení, jež stojí za to. Přesně takové, jaké očekáváte v dobře napsaném detektivním románu.

Co se může pro někoho jevit jako problematičtější, je přibližně první třetina knihy. Je třeba si zvyknout na styl autora, takže rozhodně nedoporučuji knihu zavřít pro nezájem. Čeká vás skutečně výborný děj, skvěle vedené dialogy, dech beroucí uvažování ženy – policistky, která v pátrání zapojuje svůj „šestý smysl“, tak typický pro ženské představitelky těchto rolí. Navíc dostanete úžasnou možnost nahlédnout do soukromí Islanďanů, seznámit se s jejich zvyky a tradicemi, jak žijí, co jedí, kam se vydávají za příjemných večerů bavit. Autor je naprosto úchvatným vypravěčem, a klidně bych si dovolila říci, že snad ani jeho psaní nemá jedinou chybičku. Vše se zdá dokonalé. Popisy prostředí, myšlení vyšetřovatelů, atmosféra, perfektní zápletka s tajemstvím v minulosti, lehké a nenudící rozplétání případu a naprosto skvělé vyvrcholení.

Navíc zaujme fakt, že autor, i přesto, že je to muž, se tak bezvadně dokázal vžít do duše ženy, která v tomto románu hraje hlavní roli. Její myšlenky a úsudky jsou tak věrohodné, že možná budete obracet obal knihy, zda se přece jen nejedná o ženského spisovatele. Arnaldur Indriđason toto téma zvládl naprosto bravurně. I proto se domnívám, že by se tento román mohl stát skvělým čtením nejen pro muže, ale i pro ženy, které by se z romantických knížek rády přenesly do tajemného světa policejního vyšetřování. Autor jim vychází vstříc ve všech směrech, dokonce se dozví i recepty asijské kuchyně, protože ta je nejoblíbenější právě u Elínborg.

Jednoduše by se kniha dala shrnout slovy: Dokonalý román s dokonalou zápletkou. Nenechte si ho rozhodně ujít!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOběť
Islandská detektivka

Indridason, Arnaldur

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář