Navzdory všemu!

kaluz uvodni
Dnes vám představíme jedinečný román chorvatského spisovatele. Román, stejně jako autor, měl velmi pohnutý osud: vydání se dočkal až po padesáti letech a nese jasné poselství: navzdory všemu je důležité se nevzdávat!

Největší prozaické dílo Janka Poliće Kamova, román Vysušená kaluž, mělo podobně jako jeho autor značně pohnutý osud. Rukopis byl dokončen v roce 1909, ale cenzura zhatila veškeré pokusy o jeho publikování. Dílo, které v mnoha směrech předběhlo svou dobu i proměny chorvatské společnosti, se nakonec dočkalo vydání po téměř padesáti letech a ani dnes není přijímáno jednoznačně. Jedná se o otevřený, provokativní, ve svých důsledcích protispolečenský text obsahující mnoho skandálních myšlenek a úvah, včetně těch se sexuálním podtextem. Kamov píše přímočaře, naléhavě, euforicky, proti proudu dobových zvyklostí a čtenářskému vkusu. Brilantně buduje osobnost hlavního hrdiny, který čelí smrtelné chorobě, neustálému strachu a bídě. Přes všechny překážky a nejistoty však probleskuje jeho touha nevzdávat se, putovat a žít.

Vysušená kaluž

Autor: Janko Kamov Polić
Přeložil: Jaroslav Geraskov Otčenášek

Počet stran: 380
Vazba: vázaná
Formát: 132×206 mm
ISBN: 978-80-200-3412-0
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Vysušená kaluž vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Asi takový byl jeho pohled, který tak plaše vrhal kolem sebe. Neodvracel se. Pocítil veškerou sílu svého nitra, která ho začala omotávat. Protože tohle bylo bitevní pole jeho boje, jeho představ, úspěchů a porážek. Tohle je nemoc, která dělá člověka osamělým, vzdaluje jej společnosti a zasvěcuje ho sobě samému. Až později začal přemýšlet o konci. Protože jeho myšlenky netvořily soulad, uzavřenost a logiku. Myšlenky samozřejmě vycházely jedna z druhé, ale zase si nebyly vůbec podobné. (Syn je jiný než otec a není nikoho, kdo by se protáhl do vzdálenější minulosti, aby přišel se zákonem dědičnosti.) Ta minulost byla dlouhá.

Podívat se můžete na celou ukázku.

O autorovi

Janko Kamov Polić (1886–1910) byl chorvatský spisovatel a básník. Kvůli své účasti na demonstraci proti maďarskému guvernérovi v Chorvatsku byl v roce 1903 odsouzen ke třem měsícům vězení. Jeho literární sbírka byla malá, ale velmi významná, protože ve svých básních a hrách vyjadřoval svůj hněv a nelibost nad pokrytectvím a nespravedlností svých současníků způsobem, který v chorvatské literatuře nemá obdoby. Jeho mistrovským dílem je modernistický román Isušena kaljuža (1906–1909) prosycený psychosexuálními a duchovními konflikty ikonoklastického vypravěče v první osobě a později popisovaný jako protoexistencialistická próza, napsaná desetiletí před vznikem literárního hnutí. Kamovův román, vždy popisovaný jako přední chorvatská avantgardní velká próza, byl poprvé vytištěn v roce 1956. Díky tomu si vysloužil pověst jednoho z největších rebelů a obrazoborců v dějinách chorvatské kultury. Zemřel ve věku 24 let v Barceloně a byl pohřben na nemocničním hřbitově poblíž Hospital de la Santa Creu.

Zdroj informací: avantgarde-museum.com


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVysušená kaluž

Kamov, Janko Polić

Academia, 2022

Napsat komentář