Ukázka z knihy Straky (Amy McCullochová, Zoe Suggová)

Straky_uvodni
Kdo stojí za záhadnou smrtí sedmnáctileté studentky? Mohlo by to být tajné Stračí společenství? Ponořte se do napínavého Young Adult románu Straky a odhalte hrozivou pravdu.

Přinášíme vám ukázku z knihy Straky,
kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis.

 

„Fujtajbl, já věděla, že si mám radši vzít starý džíny,“ hudruje Audrey. Nakonec se ale kupodivu skloní a pomůže mi palety odsunout stranou, přičemž se neustále znechuceně ušklíbá, protože si ruce umazala slizkou plísní. Ani já z toho nejsem nijak zvlášť nadšená, ale mám pocit, že výsledek bude stát za to.
„Pomoz mi to zvednout,“ řeknu. Audrey si dřepne, prsty obejme protější okraj kamene a společně desku zvedneme.
„To jsou tajný dveře,“ vydechnu užasle.
Byly,“ opraví mě Audrey. „Ať už vedly kamkoli, teď nevedou nikam.“
Má pravdu. Dole je v různý hloubce vidět několik prken, asi to kdysi bývaly schody, jenomže tunel – nebo co to je – je teď zasypanej hlínou. Nikam dál se rozhodně nedostaneme. Nevím, jestli mám pociťovat zklamání, nebo nadšení. „Víš ale, co to znamená?“
„Co?“
„Že to tajemný Společenství strak skutečně existovalo. Všechny stopy to dokazujou. Tady možná měli úkryt nebo místo tajnýho setkávání.
„Hóóódně dávno.“
„Možná, ale bylo tu.“ Nakloním se dolů a zahýbám jedním z prken. Překvapí mě, když se uvolní a pod ním se objeví mělká dutina.
„Je tam něco?“ zeptá se Audrey. Přiblíží telefon, aby do díry posvítila. Okamžitě to uvidíme. „Co to je? Já tam teda rozhodně nesáhnu! Vyndej to ty, Ivy!“
Natáhnu ruku do dutiny a vytáhnu cosi, co vypadá jako starej almanach zabalenej v plastovým obalu. Je na něm tolik prachu, že nedokážu rozpoznat, co je na obálce. Otřu ho lemem rukávu. Pod silnou vrstvou špíny objevím čmáranici – ne, je to obrázek straky! Pod ním je v ošoupaný červený kůži vyryt nápis ILLUMENSKÁ STŘEDNÍ: 1897.
Opatrně vytáhnu knihu z plastovýho obalu a otevřu ji na první straně. Audrey vyjekne překvapením. „To vypadá jako výroční kniha! Strašně stará!“
Má pravdu. Pomalu listuju stránkama a dívám se na černobílý fotografie tehdejších studentů.
„Počkej!“ vyhrkne Audrey. Pohlédnu na stránku a málem knihu upustím.
Z nekonečnejch řad portrétů vystupuje krásná dívčí tvář, kterou i ve večerním šeru s naprostou jistotou poznáváme – ta dívka vypadá přesně jako Lola.

 

O autorkách

Zoe Sugg neboli Zoella je britská blogerka, pochází z anglického Brightonu. Její videa na YouTube sleduje každý měsíc více než dvanáct milionů lidí. Svůj videokanál spustila v roce 2009 – její příspěvky se zabývají tématy, jako jsou móda, kosmetika či životní styl, ale nevyhýbá se ani závažnějším otázkám spojeným s životem dnešních teenagerů. Má skoro sedm a půl milionů odběratelů na YouTube, jeden a půl milionu odběratelů na Twitteru a dva miliony na Instagramu. Je autorkou knih Girl OnlineGirl Online na turnéGirl Online jde svou cestou a Pojďte slavit.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Amy McCulloch je čínská autorka vyrůstající v Kanadě a nyní žijící v Londýně. Byla redakční ředitelkou Panguin Random House Children’s, kde vydala Zoeinu nyní již mezinárodně bestsellerovou sérií Girl Online. Sama je autorkou YA sérií The Oathbreaker’s Shadow, The Potion Diaries Jinxed.

Zdroj informací: primadoma.cz


logo_Cosmopolis_120x60Nakladatelství COSMOPOLIS vzniklo v roce 2015 jako značka Nakladatelského domu GRADA specializovaná na široký výběr kvalitní světové i české krásné literatury různých žánrů. Knihy s logem COSMOPOLIS napovídají, že čtenář drží v ruce beletristický titul, který i nadále udržuje vysoké standardy kvality. Logo nové značky v sobě nese více významů: hřbety stojících knih, živoucí město i rytmus. Značka tady přináší svým čtenářům knihy z celého světa a drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů a stylů ostatně ilustruje nejen logo, ale i motto redakce beletrie – KNIHY PLNÉ EMOCÍ.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStraky
Ty budeš další!

McCullochová, Amy – Suggová, Zoe

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář