Letcem v dobrém i zlém

ohnive kridlo uvodni
Létání je vášeň. Rozhodně alespoň pro malého Kaarla, který si usmyslí, že jednou bude létat. Svého cíle nakonec i dosáhne, ovšem netuší, jak jeho životní záliba právě v létání ovlivní prakticky celý jeho život… A ne vždycky jenom v dobrém slova smyslu.

Román Ohnivé křídlo je příběh snu o létání. Malý Kaarle, který vyrůstá v rodině finských imigrantů v Americe, chce být jako jeho „jmenovec“ Charles Lindbergh a létat v oblacích. Ve 30. letech za velké hospodářská krize se rodina přestěhuje do sovětské Karélie, „ráje dělníků“ a Kaarle, teď už pro změnu Gennadij, opravdu létá. Ale jen do té doby, než nešťastnou souhrou náhod skončí v gulagu. Po vypuknutí druhé světové války je však znovu užitečný – piloti hrají v sovětském boji proti Německu zásadní roli a z Gennadije je rázem hrdina. Ovšem zase ne na dlouho. Stalin selhání neodpouští, a tak se sestřelený „dezertér“ znovu ocitá v gulagu. Odtud jej znovu, už naposledy, vysvobodí jeho životní vášeň. Na poslední velkou cestu se Kaarle, Charles, Gennadij vydává do nekonečného kosmu.
Vydání knihy podpořila nadace FILI – Finnish Literature Exchange.

Ohnivé křídlo

Autor: J. P. Koskinen
Přeložil: Michal Švec

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3878-8
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Ohnivé křídlo vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Na stěně viselo úhledně vyrovnané nářadí, táta ho pokaždé hned uklidil na místo. Všechno vždy udržoval v naprostém pořádku, takže kdyby ho v noci zastihla smrt, nikdo by po něm nemusel uklízet. Desku masivního stolu zamazanou olejem brázdily rýhy a vrypy. Pod stolem byly kanystry na olej a benzín a plechový kbelík s kupkou bílého pucvolu. U stěny stála vysoká dřevěná stolička. Tu táta vyrobil pro mě, abych se mohl dívat, jak se opravují motory. Když moje sestřička Kati povyrostla, chodila občas do dílny se mnou. Věděl jsem, že v dílně je čtyřiašedesát různých nástrojů, že auto má obvykle osm válců, osm svíček, osm pístů, šestnáct ventilů. Osmička je u aut magické číslo – pokud není závada v karburátoru, skrývá se někde v osmičkové říši. Neznal jsem krásnější zvuk než pravidelné předení motoru zavěšeného na popruzích, který táta na zkoušku nahodil.

K dispozici je také kompletní ukázka.

O autorovi

J. P. Koskinen se narodil roku 1968 v městě Kemijärvi v Laponsku. Na univerzitě vystudoval matematiku a tvůrčí psaní. Ve své tvorvbě se věnuje historické próze, krimi i literatuře pro děti. Dvakrát byl nominován na nejvýznamnější finskou literární cenu Finlandia: v r. 2013 za román Můj přítel Rasputin a v r. 2019 právě za Firewing. Ve svých historických románech zkoumá Koskinen přístupnou formou společenské a etické problémy, které nás zaměstnávají i dnes.

Zdroj informací: Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOhnivé křídlo

Koskinen, J. P.

Argo, 2022

Napsat komentář