Pracujte na sobě

tipy-vztahy-nahled
Dnešní tipy zahrnují pestrou škálu psychologických rad a doporučení, se kterými bude váš život spokojenější a klidnější. Naučte se svému okolí rozumět, prozkoumejte metody aktivní imaginace a zatočte s traumaty z dětství.

S depresemi nebo podceňováním vám může pomoci třeba i metoda aktivní imaginace, kdy vyvoláte a zapíšete nebo výtvarně zpracujete určitou představu. Ang Lee Seifert, Theodor Seifert a Paul Schmidt vám prostřednictvím knihy Aktivní imaginace pomohou najít účinné metody, jak lépe porozumět sami sobě a životu kolem.

Aktivní imaginace

Práce s fantazijními obrazy
Autoři: Ang Lee Seifert, Theodor Seifert, Paul Schmidt
Přeložila: Markéta Reinstein

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 142×205 mm
ISBN: 978-80-262-1941-5
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Aktivní imaginace vydalo nakladatelství Portál.

Praktický zdroj, z něhož lze čerpat v okamžicích rozhodování, krizí či konfliktů, představuje metoda aktivní imaginace, kterou rozpracoval slavný psychiatr C. G. Jung. Autoři knihy na základě osobních zkušeností i mnohaleté psychoterapeutické praxe názorně a s pomocí řady příkladů ukazují, jak lze s touto metodou pracovat. Vyvoláním představ a jejich zápisem či výtvarným zpracováním lze podle nich klienta vyléčit z často zbytečných pocitů duševní vyprahlosti, sebepodceňování i depresí. Imaginací jedinec odhalí část své nevědomé duše, která se mu projeví jako dobrý rádce a korektor jeho pocitů. Autoři praktickým způsobem popisují, jak pomocí technik imaginace dospět k většímu zklidnění a porozumění vlastnímu životu.

 

Ukázka z knihy

Růst a uvědomování je vždy cestou mnoha malých kroků. To, co nás v životě potkává a co si postupně uvědomujeme, vypadá při pohledu zpět jako pestrá mozaika, která se krok po kroku utváří, v různých životních situacích mění své tvary a obsahy a nově je kombinuje a nejspíš se ukáže v celé své kráse až na konci životní cesty. Následující imaginace popisují takové zastávky na životní dráze, po níž chodíme už dlouho a postupujeme dále, od výseče k výseči.
Sem počítáme bohatý vnitřní svět obrazů, jenž sice používá vnější vzory a symboly, v každém případě však představuje duševní proces. V předchozích kapitolách jsme ukázali, jak stojím sám proti sobě, přičemž toto „moje já“ je mimořádně komplexní skutečnost, k níž patří i ke mně přicházející obrazy, jako jsou sny a fantazie. Duchovní vztah, který si vytváříme ke svému vnitřnímu protějšku, je však jen jednou stránkou celého procesu. Napínavé a pokaždé znovu překvapující je, v jak velké míře mohou být tyto obrazy aktivně integrovány do konkrétního života a doprovázet běžné životní úkony.

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

Ang Lee Seifert je transakční analytička a autorka řady knih. Theodor Seifert je jungiánský psychoterapeut a přednáší na Institutu C. G. Junga ve Stuttgartu. Paul Schmidt je teolog a jungiánský psychoterapeut, rovněž přednáší na Institutu C. G. Junga ve Stuttgartu.

Zdroj informací: Portál

————————————————

„Co mám změnit, abych měl lepší život? Jak mám změnit sám sebe?“ To jsou otázky, na které Anthony De Mello odpovídá jednoduše: nic. Neměňte sebe, nedělejte nic jiného než to, že budete pozorovat věci a učit se jim porozumět.

Nepotřebuješ se změnit

Autor: Anthony De Mello
Přeložila: Květa Kala

Počet stran: 198
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-001-5
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Nepotřebuješ se změnit vydalo nakladatelství Jota.

Už máte dost knih, které říkají, co byste ještě měli? Tahle vám poví, co rozhodně nemusíte. „Dá se dojít k osvícení bez sebemenšího úsilí?“ táže se Tony De Mello a na svou otázku si také kladně odpovídá. Ti, kdo roky marně bloudí po duchovní cestě, si možná povzdechnou a pomyslí: „Kéž by to tak byla pravda.“ Tony trvá na tom, že je. Pokud dokážete být pozorní a bdělí, všechno, co je ve vás falešné a neurotické, se postupně samo od sebe rozpustí. Skrze svou bdělost procitnete do šťastnějšího a průzračnějšího života a stanete se tím, kdo už nehledá, neboť našel. Učební metoda této knihy nabízí praktiky vědomé pozornosti, díky kterým do svého světa vpustíte dokonalé božství. To váš život naplní smyslem, krásou a prosperitou. „Co mám udělat, abych se změnil, abych změnil svůj život?“ ptali se lidé Tonyho. Jeho odpověď vás možná překvapí: nic. Nemusíte dělat vůbec nic. Právě naopak, říká Tony, čím víc toho děláte, tím hůř. Jste v pořádku takoví, jací jste. Nechte to být. Nic neměňte. Jen se dívejte. Pozorujte. Všechny věci, které se marně snažíte změnit, ve skutečnosti potřebují, jenom abyste je pochopili. Když se to stane, promění se samy. A v té chvíli objevíte tu jedinou věc, na které se shodují všichni mystici: vše je přesně tak, jak má být.

 

Ukázka z knihy

Dříve či později vzplane v každém lidském srdci touha po posvátnosti, duchovnosti, Bohu – říkejme tomu jakkoliv. Mystici hovoří o tom, že božství je všude kolem nás, je nám na dosah, stačí jej objevit a ono dá našim životům smysl, krásu i naplnění. Ale co ta bolest všude kolem, osamělost, strach, zmatek, boje v srdcích. Vnitřní konflikty. Vnější konflikty.
Cítili jste se někdy znechuceni životem, zničeni neustálým úprkem před strachy a úzkostmi, unaveni svými vlastními prosbami a sténáním nebo vyčerpáni vztahy a závislostmi, které vás bezútěšně tahají sem a tam?
Cítili jste někdy tu holou nesmyslnost vynaloženého úsilí pro dosažení titulu, hledání zaměstnání, usazení se do života plného nudy? Nebo, jste-li úspěšní, nesmyslnost emoční vřavy pocházející z toho všeho, za čím jste se tolik honili? (str. 27)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Anthony (Tony) De Mello (1931–1987) byl jezuitský kněz, psychoterapeut a spisovatel narozený v Bombaji. Proslavil se svou přelomovou a vytrvalou prací propojující západní a východní spiritualitu. Čeští čtenáři mohou znát jeho Minutovou moudrost, Minutové nesmysly či Modlitbu žáby. Ve svých knihách předává poznatky o smyslu lidského života krátkou, často humornou formou. Je též autorem knihy Čirá radost.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Možná si ani neuvědomujete, jak moc mohou vaše prožitky z dětství ovlivnit váš současný, dospělý život. Víc vám o tom poví knížka terapeutky Ulrike Dahm s názvem Jak zahojit staré rány.

Jak zahojit staré rány

Smiřte se s minulostí a přijměte své dětství
Autorka: Ulrike Dahm
Přeložila: Ivana Dresia

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 144×204 mm
ISBN: 978-80-7593-423-9
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Jak zahojit staré rány vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Zkušenosti a zážitky z našeho dětství mají často větší dopad na náš dospělý život, než si dokážeme uvědomit a připustit. Jen málokdo z nás se může ohlížet za „ideálním dětstvím“. Právě naopak, mnoho lidí ještě po letech trpí vnitřními zraněními, která získali v raném věku. To však nemusí být nevyhnutelným osudem.

 

Ukázka z knihy

Bohužel vám nikdo nezaručí, že se ostatní lidé budou schopni vcítit do toho, co jste prožili, a budou chápat, čím jste si prošli. Vy sami se ale můžete rozhodnout, jak chcete naložit se svou minulostí a sami se sebou. Chcete pokračovat – což se často stává – v tradici těch lidí, kteří se k vám jako k dítěti chovali špatně? Chcete být k sobě přehnaně kritičtí, shazovat se, ubližovat si, zanedbávat své potřeby, nebrat ohledy na vlastní přání a touhy? Nebo chcete být milující, soucitní, vděční a pozorní sami k sobě? Kdo, když ne vy, by se k vám měl po tolika utrpeních chovat s úctou a pochopením?
Z vlastní zkušenosti vím, jak snadné je podlehnout požadavkům každodenního života a ignorovat vlastní potřeby. Naše sociální prostředí nám často neumožňuje odpočinout si a naslouchat svému vnitřnímu hlasu. Vždy se najde nějaká výmluva, proč není čas na vlastní pocity. Kam nás to ale dovedlo? Čím dál více lidí je nemocných a trpí duševními poruchami. Nyní se můžete rozhodnout, že se smíříte sami se sebou a že budete sami k sobě přistupovat s větší láskou.

 

O autorce

Ulrike Dahm je systémová rodinná a párová terapeutka s vlastní praxí v Unterhachingu u Mnichova. Navíc vystudovala terapii traumatu a metodu Voice-Dialogue. Zaměřuje se na terapeutické využití meditace a vyvinula vlastní metodu sebepoznávání a sebepřijetí. Dále je průkopnicí v práci s vnitřním dítětem. Již více než dvacet pět let doprovází lidi na cestě do vlastního nitra s obrovským zaujetím a nasazením jako terapeutka, vedoucí seminářů a systémová trenérka. Vydala již několik knih.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy plné rad pro lepší život? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAktivní imaginace
Práce s fantazijními obrazy

Seifert, Ang Lee - Seifert, Theodor - Schmidt, Paul

Portál, 2022

zobrazit info o knizeNepotřebuješ se změnit

De Mello, Anthony

Jota, 2022

zobrazit info o knizeJak zahojit staré rány
Smiřte se s minulostí a přijměte své dětství

Dahm, Ulrike

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

Napsat komentář