Gnosticismus v naučné publikaci

gnostici uvod
Gnosticismus – směr, který je napůl náboženstvím, napůl filozofií. Týká se období pozdní antiky a jde především o odmítání hmotného světa, přesvědčení o spáse a víru v božskou jiskru v každém z nás.

Osmnáct století nás dělí od gnostiků. Osmnáct století naplněných válkami, inkvizičními tribunály a hranicemi dostatečně ospravedlňuje hluboké podezření, které gnostici chovali ke světu a jeho obyvatelům. Máme-li co nejjednodušeji shrnout základní postoj gnostiků, řekněme, že zkaženost podle nich poskvrnila celé stvoření, odcizila člověku vlastní tělo, ducha i duši a zároveň ho zbavila vědomí nutného pro osobní spásu. Člověk, či spíše stín člověka, má jen stínové vědomí. Právě tomuto úkolu se gnostici prvních staletí naší éry plně zasvětili a objevovali způsoby — stejně neobvyklé jako pohoršující — jak v člověku odkrýt ryzí vědomí, jež by jeho myšlenkám a činům udělilo trvalost i strohost nutnou pro záchranu ze světských okovů.

Gnostici

Autor: Jacques Lacarriere
Přeložil: Ivan Jirovský

Počet stran: 122
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7530-371-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Gnostici vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Jacques Lacarriere (1925–2005) byl velký cestovatel, milovník Řecka a humanista narozený v Limoges. Znásobil cestovatelské příběhy, romány, básně, překlady, umělecké knihy a fotografie. Vzděláním byl právník, lingvista a žurnalista: nejprve studoval právo a klasiku a hindštinu, poté se stal kritikem, novinářem a reportérem. Přeložil Hérodota a Sofokla a inscenoval Ajaxe a Persefonu. Jeho tisíckrát znovu vydaný román L’Eté grec byl nadšeně přijat kritikou i veřejností; Max Gallo popisuje tuto knihu jako „smyslné dílo, kde je každé slovo na svém místě, kde není mrzačena paměť“. S psaním jeho děl, která získala Velkou cenu Francouzské akademie v roce 1991 a Literární cenu monackého prince Pierra v roce 1995, mu pomáhá jeho manželka, herečka Sylvia Lipa, původem z Egypta.

Zdroj informací: etonnants-voyageurs.com


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří spirituální tradice, mystika, religionistika, literární věda, kulturní antropologie, beletrie i poezie, přírodní vědy, dějiny vědy, hlubinná psychologie, hermetismus, alchymie, ekologie a knihy pro děti i rodiče. Nakladatelství Malvern vydává také souborné dílo spisovatelky Daniely Hodrové i filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGnostici

Lacarriere, Jacques

Malvern, 2022

Napsat komentář