Morbidní řádění

reznici_obalka
Jak obnovit slávu rodinné řeznické firmy? O tom ve své knize Řezníci vypráví spisovatel Jan Pavel. Hlavní hrdina Maggi se svými kamarády však nezvolí tu nejlepší cestu… Musím vás varovat, rozhodně nejde o čtení pro slabší povahy!

Ostřílený vypravěč Jan Pavel přichází v nové knize s příběhem až nesnesitelného egoisty a fanfaróna Maggiho. Ten kvůli naivní romantické představě o řeznickém řemesle, kterou ho ještě před sebevraždou naočkoval otec, odejde z gymnázia a nastoupí na učiliště, aby se i on stal tím nejlepším řezníkem a obnovil slávu rodinné firmy.
Rychle se naučí nejen dokonale vykosťovat a bourat, ale hned si najde i dva kumpány, se kterými pořádá alkoholické orgie, zkouší nejrůznější drogy a baví se zlomyslnými žerty, které jsou čím dál nebezpečnější, násilnější a zrůdnější. Symbolické kulisy pro jejich morbidní řádění tvoří masokombináty, řeznické provozovny i neútěšné prostory učiliště. Večírky a erotické scény střídají drogové vidiny a alkoholová deliria.
Vypravěčem příběhu je sám Maggi, jehož expresivní řeznická hantýrka a dialogy plné černého humoru staví po bok hrdinů Mechanického pomeranče a Trainspottingu, a stejně jako oni i Maggi se nakonec ocitne ve vleku zla, které sám páchá.
Ve chvíli, kdy se příběh překlopí do děsivé noční můry, povýší autor děj do symbolické roviny, aby se mohl ptát: kde a z čeho se takové zlo rodí?

Řezníci

Autor: Jan Pavel

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-276-0409-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Řezníci vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Krocan se okamžitě zvedne a jde po něm. Jenomže Šuky není blbej, aby na kolohnáta čekal a nechal se zrušit. Honěj se kolem bazénu, řičej jak stádo pakoní, až najednou Šuky uklouzne a po hlavě žuchne do vody. Gejzír rozkvete dokola, voda prší na hlavy, mně skoro vyrazí sklenici z ruky. Jen co se vobjeví nad hladinou ulíznutá hlava, Krocan skočí, Šuky uhne v poslední chvíli. Zase vulkán, ještě větší proud vody zaleje úplně všechno… A to už se vrhnu za nima. Chvíli se všichni tři plácáme ve vodě, co páchne chlórem jak hajzlíky na Florenci, než mě to přestane bavit a vylezu ven. Krocan s Šukym se dál převalujou jak vorvani a navoko po sobě jdou, aby se navzájem utopili. Jsou jak malí. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Jan Pavel je český básník a prozaik. Absolvoval Konzervatoř Jaroslava Ježka, obor tvorba textu a scénáře. Publikoval v Českém rozhlase, Literárních novinách, Tvaru, Textech a jeho poezie i próza je obsažena v nejednom almanachu. V současné době pracuje jako redaktor v nakladatelství Slovart. Z jeho tvorby můžeme jmenovat např. Bleší cirkus, Tramvaj do stanice, Děti z půdy, Proč blijou sloni či Zbytečnost.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Slovart vydalo již více než 1000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Könemann, Taschen, Gallimard). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury např. Naše vlast, Encyklopedie naší přírody s trvalou snahou, aby měly reálnou perspektivu prosadit se i v zahraničí. Za poslední roky si Nakladatelství Slovart výrazně upevnilo pozici na českém knižním trhu, o jeho knihy je i velký mediální zájem a patří mezi nejvyhledávanější nakladatelství ze strany tuzemských i zahraničních obchodníků, běžných zákazníků i autorů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘezníci

Pavel, Jan

Slovart, 2022

Napsat komentář