Etiketa a mezilidské vztahy

u stolu-nahled
Miroslav Raab je autorem souboru esejů, ve kterých se zabývá etiketou a mezilidskými vztahy. Pokud vás toto spojení zaujalo, přečtěte si knihu Lidé kolem stolu anebo Úvod do mezilidské chemie. Dozvíte se mnoho zajímavých informací.

Knihu tvoří soubor esejů, které volně spojuje téma mezilidských vztahů v různých situacích: v kavárně, u svatebního stolu, u plápolajícího ohně, ve vinném sklepě nebo ve vlaku. Autor shrnuje původ a význam etikety při stolování, porovnává společenská pravidla v různých zemích a zamýšlí se nad zasedacím pořádkem apoštolů při poslední večeři. Termín „chemie“ přitom chápe v přeneseném a obecném smyslu, jako mezilidskou interakci. Uvádí však také reálné chemické látky, které jako signální chemikálie nebo feromony ovlivňují vzájemné vztahy a sympatie mezi lidmi. Jednotlivé kapitoly doplňují schémata, kresby a reprodukce významných obrazů.

Lidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie

Autor: Miroslav Raab

Počet stran: 340
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3323-9
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Lidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Setkávání lidí ke společným radovánkám v přírodě, při jídle a pití a třeba i při společném tanci a zpěvu bylo odedávna oblíbeným tématem malířů. Také proto, že v teplých červnových dnech i podvečerech mají lidé na slavnosti jen lehký, volný oděv. Nebo mohou být docela nazí, třeba když se ve volné přírodě koupou. A tak mohli malíři na svých obrazech bez ostychu zachytit krásné nahé dívky, když je namalovali někde na břehu jezera nebo řeky. Právě se chystají koupat, tak si přece musely odložit šaty. A kromě toho: den je příjemný a teplý, vítr se utišil a nemusíme se bát, že se venku nachladí. Koupání nahých nebo svlékajících se žen bylo oblíbeným a častým námětem mnoha malířů od renesance až po Picassa.
A ještě jedna věc je zajímavá: když jsou na obrazech koupajících se dívek muži, jsou většinou oblečení. Z toho pak pramení určitý kontrast nebo napětí. Nicméně zvláštní, tajemný a současně zřetelně erotický náboj tomu tématu dali až malíři na přelomu devatenáctého a dvacátého století. A právě tehdy se také zrodil impresionismus. (str. 243)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Prof. RNDr. Miroslav Raab, CSc., (1938) je polymerní fyzik, vysokoškolský pedagog a popularizátor vědy a také dlouholetý pracovník Ústavu makromolekulární chemie AV ČR. Napsal mnoho odborných i populárních článků a dvě úspěšné knihy: Materiály a člověk (1999) a Molekulární kuchyně (2013).

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLidé kolem stolu aneb Úvod do mezilidské chemie

Raab, Miroslav

Academia, 2022

Napsat komentář