Tipy pro volný čas

tipy-pro-volny-cas
Cestujete rádi po hradech a tvrzích a baví vás objevování jejich tajemství? Nebo dáváte přednost poslechu klasické hudby? Popřípadě preferujete vyběhnutí „do terénu“ a zachycování okolních krás objektivem? Pojďme společně najít ideální program pro váš volný čas.

Evropa je místem s nejvyšší koncentrací hradů a pevností, v nichž se převážně ve středověku soustředila světská i duchovní moc. Jaká tajemství se za pevnými zdmi dodnes skrývají?

Hrady, pevnosti a tvrze jsou místa se silnou energií. Právě zde se soustředila světská i duchovní moc, tvořily se osudy krajů i zemí, křížily životní cesty mnoha mimořádných osobností, hromadil majetek, ale také se tu kuly pikle, mučilo a umíralo násilnou smrtí. I proto mnoho sídel obestírají různé záhady, nezřídka temné.

Tajemství našich hradů, pevností a tvrzí

Autor: Jan Novák

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-704-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Tajemství našich hradů, pevností a tvrzí vydalo nakladatelství Alpress.

 

Ukázka z knihy

O zásadním strategickém významu Vyšehradu pro obranu Prahy netřeba pochybovat. Asi nejlépe o tom svědčí skutečnost, že se tu jako obránci nebo útočníci vystřídali křižáci, husité, Švédové, Francouzi, Prusové a vojska habsburské monarchie. Dokonce i vojenská správa se ho vzdala až po první světové válce. Zatím tedy nic tajemného, jenže to je pouze jedna tvář Vyšehradu.

Ta druh je naopak ukrytá v hluboké temnotě mýtů, legend a pověstí, které naznačují, že výrazná skála strmě spadající do vod Vltavy byla v časech před počátkem psané historie sídlem pohanských kultů, které svou silou a významem nejspíš převyšovaly jiné takové lokality u nás.

Podle starých pověstí zde už první Slované při svém příchodu našli jakési opuštěné opevněné sídlo, v jehož areálu byl kamenný kruh, tedy možná astronomická a kalendářní observatoř. Nelze si přitom nevzpomenout na již zmíněný „časoměrný sloup“, přivlečený sem údajně na pokyn svatého Vojtěcha z Petřína, ale také na megalitické observatoře západní Evropy, jakou je třeba Sonehenge. (str. 3)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Jan A. Novák je spisovatel, publicista a novinář různorodých zájmů, který se po studiích věnoval mimo jiné potápění a fotografování pod vodou. Fascinují ho záhadné a nevysvětlitelné jevy. Nejprve publikoval časopisecky a později autorsky připravil celou řadu knih, jejichž tematika se týká především záhad, ale najdeme mezi nimi také literaturu faktu, populárně naučné publikace a sci-fi.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

Nakladatelství Alpress

Nakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

————————————————

20 let od vydání publikace Tajemství hudby – odtajněno navazuje hudební skladatel Lukáš Hurník dalším pohledem na klasickou hudbu. Kde taková hudba vzniká? Jaké mají skladatelé pracovní postupy? Jak se do hudby promítají emoce?

Hudební publicista a skladatel Lukáš Hurník v knize nabídne dvě cesty poznávání klasické hudby – „zvenčí“, tzn. bude průvodcem hudební nabídkou současnosti, ale i „zevnitř“, tedy pohledem do skladatelovy pracovny, na jeho pracovní postupy, na logiku hudebního jazyka a mechanismy, které mění melodie, rytmy a hudebních barvy na lidské emoce.

Kniha Klasická hudba zvenčí a zevnitř navazuje na 20 let starou publikaci Tajemství hudby – odtajněno, ale zohlední některé proměny, které v oblasti vnímání klasické hudby nastaly. V knize se o hudbě nebude jen psát, doporučené odkazy a QR kódy propojí čtenáře s doporučenými hudebními ukázkami nebo konkrétním videem.

Klasická hudba zvenčí i zevnitř

Autor: Lukáš Hurník

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 166×240 mm
ISBN: 978-80-271-3135-8
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Klasická hudba zvenčí i zevnitř vydalo nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

Některé děti jsou celý život vedeny k hudbě, ale ani to, že hrají na nějaký nástroj, není záruka, že budou vnímavými posluchači. Jiné pak mají opravdu smůlu. Narodí se v rodině, kde celý den hraje jedna soukromá rozhlasová stanice. Její program byl odborníky nastaven tak, aby vyhovoval zvolené „cílové skupině“. Ta byla určena podle toho, jaké zboží chce stanice lidem vnucovat prostřednictvím reklam. Komerční rádio je totiž především akustický billboard. Veškerý obsah, včetně hudebního, slouží této primární funkci. Písničky jsou testovány na cíleně sestavené skupině lidí, kterým se pouštějí desetivteřinové úryvky písniček a oni je často pomocí joysticku hodnotí na škále: líbí – nelíbí, zábavná – nudná a tak dále. Písně pak do vysílání vybírá a sestavuje počítačový program Selector, který hlídá, aby třeba před reklamním spotem nezazněla příliš výrazná píseň, která by jej zastínila. Taková dramaturgie otevře v dítěti právě jen jeden percepční model, navíc pro hudbu určenou jinému potenciálnímu zákazníkovi, než je školák. Ten pak má jen malou šanci, že ho někdy osloví cokoli jiného, než ten hudební hamburger, jímž byl v dětství krmen. (str. 7)

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

O autorovi

Lukáš Hurník se narodil 12.7.1967 v Praze. Svou hudební dráhu začal v rockové skupině Biwoy (společně s bubeníkem Klaudiem Kryšpínem), v níž hrál na basovou kytaru a pro niž vytvořil celý repertoár. Jeho hudebním ideálem byl Frank Zappa. Některé rockové prvky pak zužitkoval i ve čtyřruční skladbě Hot-suita, která získala v roce 1990 první cenu na mezinárodní soutěži v Tokiu. Další ceny si přivezl ze skladatelských soutěží Generace a Jihlava. Typickým znakem Hurníkových kompozic je stylová syntéza, v jejímž rámci se potkávají rock s barokní a moderní polyfonií, chromatika s klasickou melodikou, kantiléna s minimalistickými patterny. (…) Je spoluautorem nových učebnic hudební výchovy pro základní a střední školy, autorem fejetonů v čas. Harmonie a popularizační knížky Tajemství hudby – odtajněno. Společně s Jiřím Mejstříkem napsali knihu Hovory o víně.

Zdroj informací: Hurník.cz

Nakladatelství Grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

————————————————

Rádi fotografujete? Nebo se na povedené fotografie minimálně rádi podíváte? Pojďme se pomocí poslední knihy zaměřit na vznik „nejlepších fotografií“ – jak docílit požadované kvality? Na co se při fotografování zaměřit? Co funguje na diváka?

Jaký je nejlepší způsob, jak se naučit pořizovat působivé fotografie? Právě na takové se podívat a prostudovat si je, uvědomit si, v čem spočívá jejich kouzlo.

A to je obsahem této knihy. Naleznete zde několik desítek autorových nejlepších fotografií z cest po Jižní Americe, kde strávil několik posledních let. Vybrané snímky pokrývají celou řadu žánrů a jsou doprovázeny příběhem jejich vzniku, který vás může inspirovat při vašem vlastním fotografování, podrobnou analýzou přímo ve fotografiích a detailním popisem toho, proč pro diváka „fungují“.

Když se dobrý fotograf dívá na scénu, všímá si zároveň mnoha různých detailů a nuancí. Autor se v této knize soustředí na to, aby vám pomohl s jejich rozpoznáním. Proč je to tak důležité? Když si jich všimnete a pochopíte jejich význam, otevře se vám cesta k vytváření silných a působivých snímků. Nedílnou součástí doprovodných fotografií jsou i užitečné informace o použitém fotoaparátu, objektivu, ohnisku, expozičním čase atd., které vám usnadní pochopení technických možností a omezení vašich fotoaparátů.

Působivé fotografie

Jak o nich přemýšlet a jak jich dosáhnout
Autor: Mitchell Kanashkevich
Přeložil: Pavel Kristián

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 228×165 mm
ISBN: 978-80-7413-504-0
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Působivé fotografie vydalo nakladatelství Zoner Press.

 

O autorovi

Mitchell Kanashkevich o sobě říká: „Většinu svého dospělého života jsem cestoval, hledal dobrodružství a způsoby, jak se učit a komunikovat s kulturami, které jsou velmi odlišné od té mé. Fotografie se stala skvělou záminkou k tomu, abych se podíval hlouběji a aby mé zážitky byly intenzivnější. Své subjekty obvykle nacházím náhodou během svých cest. Ale zvláště mě přitahují starodávné tradice, které stále přežívají a vyvíjejí se. Příběhy lidí pracujících v jedinečných, náročných prostředích a těch, jež žijí v těsném spojení s přírodou. Mým hlavním cílem coby fotografa je vytvářet druhy snímků, které kombinují silný smysl pro příběh a vyjadřují, jaké to bylo být s lidmi, které jsem potkal na místech, jež jsem navštívil.“

Zdroj informací: Mitchellk–photos.com (přeloženo)

Nakladatelství Zonerpress

Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik. To vše je doplněno aktivitami na sociální síti Facebook.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jak nejraději trávíte volný čas vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství našich hradů, pevností a tvrzí

Novák, Jan A.

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeKlasická hudba zvenčí i zevnitř

Hurník, Lukáš

Grada, 2022

zobrazit info o knizePůsobivé fotografie

Kanashkevich, Mitchell

Zoner Press, 2022

Napsat komentář