Nenechte si ujít v týdnu od 15. do 21. srpna 2022

nenechte_si_ujit
Srpen se přehoupl do své druhé poloviny a my vám opět přinášíme přehled literárních akcí, ze kterých si vyberou děti i dospělí. Nenechte si ujít další letní čtení v táborské botanické zahradě či scénické čtení z cyklu LiStOVáNí Lukáše Hejlíka.

A začneme akcí, která je určena dětem. Městská knihovna Tábor si opět na středu 17. srpna připravila letní čtení v botanické zahradě! Děti čeká objevování zákoutí botanické zahrady a u toho si mohou poslechnout i zajímavý příběh, který se váže k tematice přírody, rostlin a živočichů v zahradě. Na vlastní oči se přesvědčí, jak vypadá moruše, jinan i hotel, ve kterém bydlí hmyzíci! Tentokrát bude z knihy Jiřího Kahouna Co se zdá medvědům číst Dita Folbergerová. Sraz je v 15.30 před budovou zemědělské školy (za deště je sraz v knihovně).

Aby to starším čtenářům nebylo líto, i pro ně Městská knihovna Tábor naplánovala na středu 17. srpna letní čtení v botanické zahradě. Čtení pro dospělé přinese ojedinělou možnost nahlédnout do botanické zahrady ve večerních hodinách. Povídky Ujetá láska Zdeňka Svěráka a Poklad Ivana Krause z knih Nové povídky a Číslo do nebe bude číst Miroslav Nimrichtr. Sraz je v 19.00 před budovou zemědělské školy (za deště je sraz v knihovně).

Ve stejný den, tedy ve středu 17. srpna, můžete v Rakovníku zavítat na scénické čtení z cyklu LiStOVáNí Lukáše Hejlíka. Vychází z dětské knížky Myši patří do nebe od Ivy Procházkové. Vypráví o velkém přátelství myšky Šupito a lišáka Bělobřicha, které je dramaticky přerušeno, ale oba přátelé se znovu setkají v přívětivé zemi na hranici mezi životem a smrtí a prožívají zde podivuhodná dobrodružství. Představení začíná v 16.00 na terase roubenky Lechnýřovny.

A ještě se přesuneme do Karlovarského kraje. Scénické čtení z cyklu LiStOVáNí se ve středu 17. srpna uskuteční i v Královském Poříčí, tentokrát z knihy Markéty Baňkové Straka v říši entropie – jde o bajky pro děti i dospělé, ve kterých zvířátka řeší záhady existence a fungování světa. Dozvíte se třeba, proč se hroch udrží na vodní hladině, či jak lišky prochází krizí středního věku. Začátek je v 19.30 v kavárně Káva jen tak.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně zve ve čtvrtek 18. srpna všechny malé milovníky knih na Knižní den. Akce je určena zkušeným čtenářům i těm, kteří se čtením teprve začínají. Pokud hledáte inspiraci ke čtení, zastavte se od 9.00 do 19.00 v oddělení pro děti a mládež v ústřední knihovně a přeneste se do světa plného příběhů.

Ve čtvrtek 18. srpna máte poslední možnost navštívit výstavu nazvanou Milan Kundera (neztracen) v překladech, kterou pořádá Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. Milan Kundera patří k nejpřekládanějším spisovatelům na světě, jeho dílo dnes čítá více než tři tisícovky vydání v různých světových jazycích. Právě překladům jeho knih je výstava věnována. Návštěvníci si mohou prohlédnout také první vydání Kunderových knih. Výstava představí i grafické řešení vydávání Kunderových knih, nabídne bezprostřední ohlasy z recenzí z různých světových médií a formou slovníku pak autorovu specifickou románovou estetiku.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář