Letní romantická komedie

kralovnastatsnychkatastrofnahled
Ona je úspěšná organizátorka luxusních svateb a on slavný autor hororových románů. Ona má zorganizovat křest jeho knihy, ale při prvním setkání jej takřka zmrzačí…

Horká letní romantická komedie vtrhla na knižní pulty před rokem a hned se vydala na úspěšnou pouť světem. Román Královna šťastných katastrof je prvotinou americké autorky Dylan Newton. Práce v korporátu ji přestala uspokojovat, proto dala výpověď a začala psát. Zřejmě vykročila správnou nohou – aspoň ohlasy na její první dílo překypují superlativy. Mají k nim recenzenti důvod?

Pokud to vezmeme obecně, tak kniha Královna šťastných katastrof nijak nevybočuje ze zaběhlého schématu romantických románů. Má jiskřivou zápletku i atraktivní dvojici hrdinů – Kate je úspěšná ve svém podnikání, ale její osobní život stagnuje, Drake je přitažlivý, ale uzavřený autor hororových románů, zklamaný poslední přítelkyní. Od začátku víme, jak celý příběh skončí, ale s tím se u tohoto žánru počítá – nikdo by přece nechtěl číst romantiku končící bolestným rozchodem. Nechybí ani vcelku přijatelně líčené erotické pasáže, ale autorka to s nimi nijak nepřehání.

Co tedy kniha obsahuje navíc, ve srovnání s ostatními tituly daného žánru? Řekla bych, že její hlavní kladnou devizou je humor a velké množství překvapivých momentů, které ústřední dvojici autorka připravila. I proto knihu označují jako romantickou komedii. Není v ní totiž nouze o trapasy a chvilky až černého humoru, například když Drake nutí svoji múzu Kate, aby vlezla do rakve a popisovala mu, co cítí člověk pochovaný zaživa. Myslím, že to není nic, co by člověk v romantické knize očekával.

Kate, nehýbejte se. Máte ve vlasech netopýra.“
Když to Drake vyslovil, bylo to, jako by se skutečně stala superhrdinkou.
Přísahala by na stoh biblí, že z té hrobky vyletěla, než se stihla nějak vědomě rozhodnout, co udělá, vyskočila z kamenného sarkofágu a byla napůl u dveří a křičela jako šílená. Plácala se po vlasech a zoufale chtěla najít toho netopýra z tmavého kouta hrobu, ale zároveň ji děsilo se ho dotknout. (str. 118)

Vtipné situace navíc autorka podepřela zkušeně sestavenými dialogy i promyšleným střídáním úhlu pohledu – jednu kapitolu vypráví z pohledu ženy, další z pohledu muže. I když i tato praxe je v daném typu knih běžná. Nicméně na začínající autorku se s tím Dylan Newton popasovala víc než dobře.

Pokud tedy ještě váháte, zda se odreagovat čtením právě románu Královna šťastných katastrof, pak si myslím, že k obavám není důvod. „Královna šťastných konců“ a „Kníže nočních můr“ si vás získají. Ukážou vám, že každý máme nějaké své strachy, nějaká odmítnutí, s nimiž se musíme vyrovnávat, ale že se navzájem můžeme naučit se podepřít. A samozřejmě vám dodají odvahu vykročit k vlastním šťastným koncům. Co na tom, že to třeba nevyšlo napoprvé?

Nechte rozum odpočívat a zasněte se s lehkou romantickou komedií Královna šťastných katastrof, kterou v českém překladu Radky Klimičkové vydalo nakladatelství Metafora.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrálovna šťastných katastrof

Newtonová, Dylan

Metafora, 2022

Napsat komentář