Postřehy odjinud aneb s knihou po světě

tipy-cestovani-biografie-nahled
Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny a řada z nás už má letní dovolenou za sebou. Pokud vám však cestování chybí, můžete poznávat svět alespoň prostřednictvím knih. Procestujte s nimi Evropu, Asii i Ameriku!

Společně s Milanem Kocourkem se prostřednictvím jeho knihy Nové britské obrázky můžete vydat do Spojeného království. Kocourek vás seznámí s veškerým aktuálním děním a poradí vám, které z památek stojí za zhlédnutí.

Volné pokračování knihy Britské obrázky, která vyšla v roce 2007. Autor, spolupracovník Radiožurnálu a České televize, působil čtvrt století jako redaktor českého vysílání BBC. V knize nastavuje britské společnosti kritické zrcadlo doplněné fotografiemi.
Brexit považuje za největší pochybení Spojeného království od druhé světové války, ale jako liberální demokrat naprosto respektuje výsledek rozhodnutí britských voličů. Nicméně ukazuje, že skotští voliči měli jiný názor než Angličané. Rozebírá vyhlídky Spojeného království v pobrexitovém kontextu a zvláštní pozornost věnuje Skotsku a Severnímu Irsku. Britskou monarchii považuje za garanta historické kontinuity.
Nabízí procházku po několika historických pamětihodnostech Londýna a zastavuje se v Chartwellu, venkovském sídle válečného ministerského předsedy Winstona Churchilla. Nutně se neslučuje s kritiky premiéra Borise Johnsona, jehož životopis Winstona Churchilla považuje za vynikající. Johnsona vidí jako nejschopnějšího britského politika vedle skotské první ministryně Nicoly Sturgeonové. Jednou z kapitol je pak úvaha o věčnosti pojímaná z křesťanského hlediska.
Mezi osobnostmi, s nimiž natočil rozhovory pro BBC, byl sir Nicholas Winton, zachránce stovek hlavně židovských dětí z Československa před začátkem druhé světové války.

Nové britské obrázky

Autor: Milan Kocourek

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3796-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Nové britské obrázky vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Kolébku jutového průmyslu, město Dundee na skotském jihovýchodě, nazývají rodáci láskyplně Bonnie Dundee. Ve skotském nářečí bonnie lass to znamená půvabná dívka. Na podzim roku 1969, kdy jsem tam přijel studovat, mi průmyslová část Dundee jako zvlášť půvabná nepřipadala. Všude domy v demolici nebo v žalostném stavu, zvláště ve východní části města – podobně jako v některých čtvrtích Londýna, které jsem znal už z dřívějška.
Ale místní Skoti tehdy byli a dodnes jsou velmi milí lidé. Jutový průmysl, který tam měl zlaté období v 19. století, tehdy právě dozpívával svou labutí píseň. Ve čtvrti hned vedle pečlivě udržovaných budov univerzity přespávali ošuntělí bezdomovci ve starých, čtyřpatrových činžácích připravených na demolici. (str. 17)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Novinář Milan Kocourek, rodák z Liberce, maturoval na stavební průmyslovce a po čtyřech letech studia na VŠE v Praze odjel do skotského Dundee, kde promoval na magistra (Master of Arts). Po krátké kariéře odborného asistenta na univerzitách v Essexu a Birminghamu působil v české redakci BBC v Londýně. Jeho spisovatelskou prvotinou jsou Dějiny Sokola Londýn a začátky české obce v Anglii (1990), později následovaly Britské obrázky (2009) a Upálení Pavla z Kravař v St. Andrews L.P. 1433 (2019). Je také autorem monografie o londýnském Velehradu (1994). Patnáct let byl předsedou britské skupiny Společnosti pro vědy a umění (SVU) v Londýně, která s přispěním grantů českého ministerstva zahraničí vydala řadu knih s populárně vědeckou tematikou jako Česko-slovenská Británie (2006) nebo Z Londýna opět něco, co nevíte (2016). Mezi jeho překlady z angličtiny lze nalézt titul Čechoslovakista Rudolf Medek, napsaný jeho dcerou Káťou. Většinu života strávil ve Spojeném království, je českým a britským občanem.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Pokud dáváte přednost spíše obrazovým průvodcům, nenechte si ujít knihu Outdoor Evropa. Najdete v ní mnoho tipů na aktivní dovolenou po celé Evropě. Veškeré informace jsou samozřejmě doplněny nádhernými fotografiemi.

Obrazový průvodce nabitý překrásnými fotografiemi přináší praktické informace o více než 150 outdoorových aktivitách, které lze v Evropě provozovat, počínaje jednoduchými túrami po lese a konče sledováním polární záře a extrémním potápěním.
Evropa ukrývá ledovcová jezera a sopečné ostrovy, podzemní jeskyně a zamrzlá moře, rokle s příkrými srázy a rozlehlá souostroví. Nachází se zde více než 450 národních parků a táhne na 185000 km pobřeží. Leží tu jeden z nejstarších pralesů na planetě a ohromujících 13 z celkových 18 rezervací temné oblohy. To vše lze vidět a zažít.

Outdoor Evropa

Úžasná dobrodružství a velkolepé útěky do přírody
Přeložila: Ludmila Hálová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 210×255 mm
ISBN: 978-80-276-0408-1
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Outdoor Evropa vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

outdoor_evropa

Nezapomeňte si prohlédnout další ukázky.

————————————————

Toužíte po pořádném dobrodružství? Vezměte dodávku či karavan a procestujte Evropu! Stejně jako Stephanie Rickenbacher a Lui Eigenmann, kteří takto navštívili 45 evropských zemí. O své zážitky a načerpané zkušenosti se samozřejmě rádi podělí.

Lui a Stephanie procestovali ve své dodávce, kterou si sami přestavěli na karavan a pojmenovali Karel, 45 zemí rozmanitého evropského kontinentu.
V této knize vyprávějí o všednodenních i mimořádných zážitcích, nejkrásnějších destinacích, nejlepších místech k přenocování i kulinářských zážitcích. Pouště, ledovce, horké prameny nebo působivá města – následujte prostě uvedené trasy a zažijte z Evropy to nejlepší!
Kniha obsahuje velké množství nádherných fotografií, mapy jednotlivých výprav a informace o restauracích, kempech i volných stáních pro karavany.

On The Road – Dodávkou po Evropě

Autor: Stephanie Rickenbacher, Lui Eigenmann
Přeložila: Eva Hermanová

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-3624-7
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu On The Road – Dodávkou po Evropě vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

David Jakš, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Asii, vás provede několika asijskými zeměmi. Kromě základních informací o těchto zemích se můžete těšit i na mnoho rozmanitých zážitků.

Příběhy z osmi zemí východní a jihovýchodní Asie, které autor novinářsky pokrýval z pozice stálého zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu. Zvláštní, záhadný případ ztracených dětí v nebezpečné thajské jeskyni, děsivé utrpění rohyngských uprchlíků, kterým svět neumí pomoct a nakonec se jich ujímá jedna z nejchudších zemí světa, nebo zákulisí obou summitů Donalda Trumpa a nejtvrdšího diktátora současnosti – Kim Čong-una. Případně první dny pandemie covidu-19 tam, odkud se rozšířila a kde její původ dodnes tají – přímo v Číně. A také opakované cesty českého prezidenta tamtéž, ze kterých zbyla jen hořkost a obří účty.
Více než na všechny mocné a bohaté se autor zaměřuje na příběhy „těch, které život drtí den co den“, a přitom právě oni jsou – podle něj – těmi nejstatečnějšími bojovníky. Dozvíte se, jak se mstí siamští duchové, jak nesmlouvavá je drogová mafie nebo jak hrůzně propracovaný je systém čínské komunistické moci.

Míň než kopnout si do psa

Z Asie na vlnách Radiožurnálu
Autor: David Jakš

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3845-0
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu Míň než kopnout si do psa vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jenže situace ve městě se nezklidnila, naopak houstla víc a víc a desetitisíce demonstrantů vyrážely do ulic stále častěji. Dvanáctého června generální stávka paralyzovala celý byznys distrikt na ostrově Hongkong. Šestnáctého června, den poté, co správkyně města oficiálně oznámila, že „vydávací zákon je mrtvý a už se k němu nebudeme vracet“, lidé skandovali v ulicích, ať Lamová odstoupí. K hrůze čínských komunistů se nad hlavami demonstrantů objevují vlajky starého, koloniálního Hongkongu, dále Tchaj-wanu, a také Spojených států nebo nezaměnitelný Union Jack.
Zlomový moment přišel 1. července. V den dvaadvacátého výročí předání města zpět pod čínskou správu se nedaleko parlamentu sešlo skoro půl milionu lidí (policejní odhad v médiích byl maximálně dvě stě tisíc). Po skončení velkého, ale klidného protestu se několik desítek převážně velmi mladých lidí nerozešlo, zamířilo k budově Legislativní rady (oficiální název pro hongkongský parlament) a vtrhlo dovnitř. (str. 13)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

David Jakš je novinář a učitel. Pracoval v České televizi, TV Nova, China Radio International a také v tištěných médiích. Třebaže si vyzkoušel práci čističe toalet, turistického průvodce nebo silničního asfaltéra, k novinařině se vždycky rád obloukem vrátil. Jeho hlavním pracovním teritoriem je východní a jihovýchodní Asie, kde od roku 2017 pracuje jako stálý zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Jakub Kynčl se už šestnáct let pohybuje ve vodách české novinařiny. Před více než deseti lety začal psát první reportáže ze svých cest. Postupně se mu podařilo skloubit největší životní vášeň s každodenní pracovní náplní: fotí a psanou formou se se čtenáři dělí o zážitky z cest. Tentokrát můžete společně s ním procestovat Střední a Jižní Ameriku.

Může Čech se stálým zaměstnáním vměstnávat do pěti týdnů dovolené hromadu dobrodružství na druhém konci světa?
Autor propojil životní hobby hraničící s posedlostí se svou prací a pravidelně dokazuje, že ano. Z klimatizované kanceláře rovnou do pralesa s hloupým úsměvem na rtech a jet lagu navzdory.
V barvitých příbězích ze Střední a Jižní Ameriky se dozvíte, proč mohou být krevety ta nejbezpečnější objednávka, spolu s autorem budete stopovat jaguára v belizském pralese, navštívíte nejděsivější hřbitov světa ležící zapomenutý hluboko v poušti Atacama a potvrdíte si, že v Kolumbii nejdou pro výstřel daleko. A když dojde na osudové setkání se čtyřnohou tulačkou Norií ve vysušené chilské pampě, přesvědčíte se o tom, že láska hory přenáší. A někdy i ty šestitisícové.

Pas a pes

Autor: Jakub Kynčl

Počet stran: 248
Vazba: vázaný blok
Formát: 169×242 mm
ISBN: 978-80-271-3472-4
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Pas a pes vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Do Medellínu na jednodenní výlet? To je možnost, kvůli které by dva lety vyjma pašeráků absolvoval jen málokterý cizinec. Když ale máte namířeno na pracovní cestu do sousední Panamy a zjistíte, že letenky z Panama City do ikonického kolumbijského města stojí jen pár šupů, neváháte.
Po příletu do panamského hlavního města jsem si jen vyzvedl zavazadlo a šel se znovu odbavit na spoj mířící do Medellínu. Plán? Sepsaný skoro na minuty. Není v něm prostor na sebemenší chybu ani špatné počasí. A to je v Jižní Americe poměrně troufalé.
Zpáteční letenka mě vyšla na necelých 1200 korun. Na letišti se navíc objevila nabídka upgradu do business class za čtyři dolary. Ptám se raději ještě jednou, zda jsem se nepřeslechl. Opravdu něco málo přes 80 korun? Za tuhle cenu totiž na letu Smartwings dostanete tak maximálně třetinku plzeňského. Přelet mezi jihoamerickými metropolemi je sice dlouhý jen hodinu a čtvrt, ale nevyzkoušet zdejší business class za méně než stokorunu, to by byl hřích. Odpouštím si jakýkoliv trapný úšklebek a šacuji kapsy ve snaze najít drobné. Rychle nahmatávám menší štosík jednodolarovek určený k hrazení drobných službiček a v horším případě zbavování se nepříjemných entit. (str. 8)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.
Podívejte se na videoupoutávku:

O autorovi

Jakub Kynčl se narodil v den tragédie na bruselském stadionu krále Baudoina v květnu 1985. Jako by to předurčilo skutečnost, že na svých cestách rád vyhledává cíle typické pro tzv. temnou turistiku. Miluje čerstvě praženou jihoamerickou kávu a japonské stařené hovězí. V Česku přežívá, v zahraničí na cestách žije. Pokud by však ona cesta měla vést ke kopečku předražené zmrzliny na přeplněné pláži v Bibione, raději bude stát u grilu doma na zahradě. Zaměstnáním novinář, duší fotograf, srdcem gastrocestovatel. Hon za sběrem vlaječek symbolizujících navštívené země mu přibrzdila pandemie koronaviru. Aby maximálně využil čas, který strávil dočasně uvězněný hranicemi své vlasti, pořídil si s manželkou syna. Co s ním bude dělat po konci pandemie, zatím netuší.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNové britské obrázky

Kocourek, Milan

Argo, 2022

zobrazit info o knizeOutdoor Evropa
Úžasná dobrodružství a velkolepé útěky do přírody

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeOn The Road – Dodávkou po Evropě

Eigenmann, Lui – Rickenbacher, Stephanie

Grada, 2022

zobrazit info o knizeMíň než kopnout si do psa
Z Asie na vlnách Radiožurnálu

Jakš, David

Argo, 2022

zobrazit info o knizePas a pes

Kynčl, Jakub

Grada, 2022

Napsat komentář