Úzkost a zármutek v životě každého z nás

o smrti a zivote(1)
Když nás bolí naše duše, můžeme se obrátit o pomoc na psychiatra. U koho ale najde útěchu ten, který stojí na druhé straně a pomoc sám poskytuje? Irvin Yalom v nové knize odhaluje to, jak se zármutkem po smrti manželky bojoval on sám.

Světoznámý psychiatr a autor Irvin Yalom věnoval svou kariéru práci s lidmi, kteří se potýkají s úzkostí a zármutkem. Sám ovšem úzkosti a zármutku začal čelit až ve chvíli, kdy jeho milovaná žena Marylin onemocněla rakovinou. V této knize se potkávají cesty obou z nich. Marylin odešla v pokoji, Irvin se učí žít bez ní. V prvních měsících po diagnóze společně psali o tom, jaké to je, čelit vlastní smrtelnosti a zvládat to, že ztratí někoho, koho milujeme. Jejich společný život byl skutečně požehnaný, obklopený milující rodinou a nádhernou přírodou Palo Alta, naplněný společnou láskou, ale stejně jako my museli čelit nevyhnutelnému v podobě smrti. Společně psali o intimitě, lásce a zármutku. Když Marylin odešla, Irvin i jejich děti společně oslavili její život a v závěrečné části knihy Irvin velmi upřímně píše o věcech, které přišly s čerstvým vdovstvím. O touze po intimitě, která se s Maryliiným odchodem vytratila, o tom, jaké to je být po tak dlouhých společných letech sám, o vděčnosti za to, co spolu se svou milovanou ženou prožil. O tom, že smysl života není v našich úspěších, v naplnění někdy nereálných představ, ale v hlubokých vztazích, které společně pěstujeme.

O smrti a životě

Autoři: Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-262-1883-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu O smrti a životě vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka za knihy

Rychle jsme nebožtíka zase přikryli a já ostatní přesvědčil, abychom toho dne pitvu vynechali a místo ní si dali několik partií bridže. Naše čtveřice často hrávala během přestávky na oběd bridž a několik příštích týdnů jsme karbanili, místo abychom šli na anatomické laborky. Sice jsem se stal lepším hráčem bridže, ale s hanbou přiznávám, že já, který celý život strávil studiem lidské mysli, jsem vynechal pitvu mozku!

Podívejte se na celou ukázku.

Autoři

Irvin Yalom se narodil v roce 1931. Během dětství žil uprostřed chudé černošské čtvrti. V beletrii hledal útočiště, alternativní, uspokojivější svět, zdroj inspirace a moudrosti. V raném životě si vytvořil představu – takovou, kterou jsem nikdy neopustil – že napsat román je to nejlepší, co člověk může udělat. Nejdříve publikoval vědecké příspěvky do odborných časopisů. Jeho první kniha Teorie a praxe skupinové psychoterapie byla široce používána jako text pro výcvik terapeutů a byla přeložena do mnoha jazyků. Pak už následovaly další knihy: kniha rozhovorů Irvin D. Yalom – O psychoterapii a lidském bytí, Léčba Schopenhauerem, Pohled do slunce, Problém Spinoza, Stávám se sám sebou a další. I když se mnohé jeho knihy staly bestsellery a byly často (příznivě i nepříznivě recenzovány), Yalom je zamýšlel především jako pedagogická díla.

Marylin Yalom získala titul Ph. D. ve srovnávací literatuře (francouzština a němčina) od Johnse Hopkinse a měla úspěšnou kariéru univerzitního profesora a spisovatele. Mezi její mnohá díla patří Pokrevní sestry, Historie prsu, Historie manželky, Zrození šachové královny a (spolu s mým synem Reidem Yalomem) The American Resting Place.

Zdroj informací: oficiální web Irvina Yaloma


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 Salesiánskou provincií Dona Boska s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřilo především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, duševního zdraví, média, antropologie, psychiatrie. Slovníky, encyklopedie a klíčové učebnice především pro vysokoškolské studenty tvořily páteř Portálu od jeho založení. Velkou skupinu čtenářů Portálu tvoří rodiče a učitelé, především v mateřských školách. Zájem čtenářů o knihy pro děti výrazně rozšířil nabídku pohádek, prvního čtení, příběhů, naučné literatury či nápadů a her. Knižní produkci doplňují periodika – měsíčníky, které zahrnují trendy moderní psychologie – Psychologie dnes, výchovu v mateřských školách –  Informatorium 3-8 a moderní pohled na školství pro učitele i rodiče –  Rodina a škola. Od podzimu 2006 pořádá Portál odborné semináře určené pedagogům mateřských a základních škol, školních družin a dalších vzdělávacích či volnočasových zařízení i pracovníkům dalších pomáhajících profesí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO smrti a životě

Yalom, Irvin D. – Yalomová, Marilyn

Portál, 2022

Napsat komentář