Letní domov v Hyacintové vile

soutez-leto-v-kavarne-novych-zacatku

Laura ztratila svou životní lásku a zůstala sama na výchovu dvou pubertálních dětí. Musí se přestat utápět ve smutku a nalézt způsob, jak jít v životě dál.

Kniha Léto v Kavárně nových začátků od Debbie Johnsonové je součástí autorčiny bestsellerové série Kavárna nových začátků. I čeští čtenáři se mohou těšit na pokračování s názvem Svátky v Kavárně nových začátků, jehož vydání, stejně jako první díl, připravuje nakladatelství Cosmopolis. Zatímco první díl je ideálním čtením na letní dovolenou, atmosféra druhého dílu vás dokonale naladí na vánoční svátky. Mimo zmíněnou sérii napsala autorka i další romány pro ženy. V minulém roce u nás vyšla kniha Jednou snad. V ní popisuje milostný příběh dvou lidí, jejichž společná cesta se nečekaně rozdělila. Hlavní hrdinka však udělá vše pro to, aby se jednoho dne se svým milovaným znovu setkala. Mimo románů autorka píše i fantasy příběhy a detektivky.

Už z názvu Léto v Kavárně nových začátků je zřejmé, že autorka do svého příběhu zapracovala motiv nového začátku. Laura Walkerová je pětatřicetiletá žena, která se vyrovnává se ztrátou milovaného manžela. Ačkoli od děsivé nehody už uplynuly dva roky, stále se z události nevzpamatovala. Šrámy na duši by ale měla nechat zahojit, a proto se rozhodne pro radikální změnu. Plán je jasný: opustit domov, vyrazit do světa a ideálně si v cílové destinaci najít i nějaký přivýdělek.

Když si seženu práci, snáze se seznámím s novými lidmi. Uteču před problémy. Rozšířím si obzory. (str. 14)

Laura objevila inzerát, ve kterém majitelka kavárny v Dorsetu hledá kuchařku na letní sezonu. Plat za moc nestojí, ale součástí nabízeného místa je i ubytování v luxusním prázdninovém domku v prostředí vhodném pro rodinu. Laura se nerozhoduje jen sama za sebe, ale i za své dvě děti. Čtrnáctiletá Lizzie a dvanáctiletý Nate nejsou z šestitýdenního dovolenkového pobytu příliš nadšení. Nechtějí o prázdninách opustit kamarády v Manchestru. Laura je však přesvědčená o správnosti svého rozhodnutí a práci přijme. Těší se na nové možnosti, které jí život přinese. Po dlouhé době cítí naději a optimismus. A tak se s dětmi a senilním labradorem vydává na vzrušující cestu!

Něco na celé té akci – jak jsem zvedla kotvy a všechny nás odvlekla do Dorsetu – mi připadá jako první krok k tomu zjistit, kým budu v další fázi života. (str. 29)

Debbie Johnsonová využila pro svůj příběh klasickou šablonu: hlavní hrdinka opustí svůj dosavadní život, aby se vzpamatovala z prožité tragédie. Hned po příjezdu do cílové destinace narazí na muže, který ovlivní nejen průběh pobytu, ale i zbytek jejího života. Vysoký pohledný cizinec se stává předmětem jejích hříšných myšlenek a objevuje se vždy ve správnou chvíli, aby zachránil ženu v nesnázích…

Některým čtenářkám to možná bude znít jako klišé. Ale nebojte se, vyprávění vám může nabídnout mnohem víc. Je totiž okořeněno mnoha trapasy a absurdními situacemi, které vám vykouzlí úsměv na tváři. Vydat se na pracovní dovolenou se dvěma pubertálními dětmi a téměř třináctiletým psem zaručuje, že nic nepůjde tak, jak si naplánujete. Zejména Lizzie je v citlivém věku a svými kousavými hláškami dokáže jednoho rozesmát, jinému ublížit.

Moc se mi líbila atmosféra kavárny s výhledem na žluté pláže a třpytivou modrozelenou vodní plochu narážející do černohnědých útesů. Jde o místo představující únik před žhavými slunečními paprsky. Majitelka si zakládá na přátelském prostředí a snaží se turistům i pravidelným místním zákazníkům nabídnout víc než jen dobré jídlo a pití. Každý návštěvník má svůj vlastní příběh, svá vlastní trápení, a v kavárně všichni najdou i tolik potřebnou útěchu a povzbuzení.

Poznejte i vy společně s Laurou osudy jednotlivých postav, které se v příběhu objevují. A zjistěte, jakým směrem se vydá samotná Laura. Pro mě jsou vyprávění odehrávající se v prostředí kaváren sázkou na jistotu a ani v tomto případě tomu nebylo jinak.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLéto v Kavárně nových začátků

Johnsonová, Debbie

Cosmopolis, 2022

Letní domov v Hyacintové vile - DISKUZE

Počet reakcí: 6
  1. prokopka napsal:

    Dobrý den, moc děkuji za krásnou knihu ze souěže Moudrost lesa, včera dorazila.

  2. jednamalaholka napsal:

    Dobrý den,kniha dnes vyzvednuta na poště,děkuji.

  3. cvmichal napsal:

    Dnes dorazila kniha Rebelky z Oxfordu. Děkuji.

  4. jednamalaholka napsal:

    Dobrý den,vyhraná kniha stále nedoručena:-(

Napsat komentář