Jak „funguje“ imaginárno

antropologicke-struktury-imaginarna
Co je vlastně imaginárno? Jak funguje, z čeho se skládá? Významný francouzský akademik zasvětil svůj život symbolice a imaginaci. S jeho teoriemi se nyní mohou čtenáři blíže seznámit a zodpovědět si tak otázky, o jejichž existenci ani nevěděli.

Gilbert Durand (1921–2012), Bachelardův žák, koncipoval své Antropologické struktury imaginárna jako antropologické rozšíření výzkumů započatých v Psychoanalýze ohně. Jeho kniha chce být jakousi „zahradou“ obrazů, uspořádanou na způsob Linného botaniky, inventářem uspořádaným okolo několika hlavních strukturálních schémat.
Tento postup však dovádí čtenáře mnohem hlouběji: ústí do celkové teorie, jež vyvrací klasické pojetí obrazu, jaké rozvíjel Sartre, a překračuje teze Lacroze, Barthese a Malrieuho – jež všechny redukují imaginárno a podřizují jeho „pošetilost“ nějaké formě rozumu.
Svým zkoumáním toho, jak imaginárno „funguje“, nás Gilbert Durand staví do srdce polemik vyvolaných strukturalismem, který nahrazuje časové procesy klasického diskurzivního vysvětlení explikativními procesy prostorovými, topologickými. Zatímco je však možné kritizovat strukturalismus Léviho-Strausse či Greimase pro jeho formalismus, struktury imaginárna, jež jsou z definice „figurativní“, nás vedou k tomu, abychom o struktuře uvažovali v termínech jejího dynamického obsahu.

Antropologické struktury imaginárna

Autor: Gilbert Durand
Přeložil: Jacques Joseph

Počet stran: 602
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7530-348-6
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Antropologické struktury imaginárna vydalo nakladatelství Malvern.

 


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAntropologické struktury imaginárna

Durand, Gilbert

Malvern, 2022

Napsat komentář