Boj za sílu akademického myšlení

Akademicke svobody_uvodni
Kniha nazvaná Akademické svobody ve věku konformity od lektorky Joanny Williamsové se věnuje boji za svobodu a sílu akademického myšlení. Akademické svobody čím dál více ohrožuje kultura konformity ve vysokoškolském vzdělávání.

Akademické svobody jsou stále více ohrožovány dusivou kulturou konformity ve vysokoškolském vzdělávání, která omezuje akademické pracovníky, svobodu akademického myšlení i rozvoj znalostí, tedy samotné základy, na nichž jsou vědecké i univerzitní instituce postaveny. Kdysi učenci požadovali akademické svobody, aby mohli kritizovat existující znalosti a hledat nové pravdy. I když dnes tradiční záliba v rétorice akademických svobod přetrvává, studenti i učitelé ji kritizují jako zastaralý a elitářský koncept a zpochybňuje ji i řada politických a intelektuálních směrů, jako je feminismus, kritická teorie a politika identity. Tato provokativní kniha sleduje zánik akademických svobod v kontextu měnících se představ o účelu univerzity a povaze vědění. Autorka tvrdí, že zpochybnění této kultury konformity a cenzury a obrana akademické svobody projevu jsou zapotřebí, aby byla umožněna kritika a aby intelektuální projekt hodnocení existujících znalostí a navrhování znalostí nových byl smysluplný. Tato kniha je výzvou a voláním do zbraně za sílu akademického myšlení.

 

Akademické svobody ve věku konformity

Jak čelit strachu z poznání
Autorka: Joanna Williamsová
Přeložil: Jiří Beránek

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-200-3067-2
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Akademické svobody ve věku konformity vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Počátky akademických svobod

Jedním z důvodů, proč Prohlášení AAUP obstálo ve zkoušce času, je to, že připomíná mnohem starší fi lozofi cké diskuse o duchovní svobodě jako zásadním předpokladu pro posouzení existujících znalostí, rozvoj nových myšlenek a původních stanovisek. Taková představa o vztahu mezi svobodou, kritičností a snahou o dosažení poznání se prvně objevila ve starověkém Řecku. Sokrates, Aristoteles a Platon mají zásluhu na podpoře ideálů svobody projevu a svobodného bádání. Intelektuálové se ve starověké akademii „věnovali umění kritické debaty, kladení otázek a hledání řešení“ (Poch, 1993, s. 3 v Papadimitriou, 2011). Bylo zaznamenáno, že Sokrates obhajoval svobodu neustále provokovat lidi na agoře neboli tržišti s tím, že pouze bohové jsou moudří a lidé mohou být moudří jen za předpokladu, že uznají svoji vlastní nevědomost (Annas, 2000, s. 59). Protože byl odsouzen k trestu smrti za to, že svými myšlenkami kazí mládež v Aténách, uvádí se často jeho obrana proti vzneseným obviněním jako první zaznamenané prohlášení o potřebě svobody při výuce (Hofstadter, 1996, s. 3). (str. 48)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Joanna Williamsová

Dr. Joanna Williams je vedoucí pro vzdělávání a kulturu na Policy Exchange. Je autorkou, komentátorkou a přidruženou redaktorkou Spiked. Začala svou kariéru jako učitelka angličtiny na středních školách. V roce 2007 začala pracovat jako lektorka vysokoškolského vzdělávání a akademické praxe na University of Kent. Do roku 2016 byla ředitelkou Kent’s Center for the Study of Higher Education.

Zdroj informací: joannawilliams.org


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAkademické svobody ve věku konformity
Jak čelit strachu z poznání

Williamsová, Joanna

Academia, 2022

Napsat komentář