Příběhy z hloubi dějin

historie uvod
V dnešních knižních tipech naleznete tři příběhy z hloubi dějin. Německý autor Ch. H. Spieß vás zavede do 13. století, česká spisovatelka Oldřiška Ciprová do 15. století a prostřednictvím slavného příběhu francouzského spisovatele Alexandra Dumase ml. nahlédnete do 1. poloviny 19. století.

Máte rádi knihy, které v sobě kombinují historii a strašidelné prvky? Pak si nenechte ujít první strašidelný román německého autora Christiana Heinricha Spieße, který se odehrává ve 13. století.

První strašidelný Spießův román (1791), dějově zasazený do doby křížových výprav do Palestiny, má dvě hlavní postavy: rytíře Rudolfa z Westerburgu a zlého ducha tohoto rodu, mužíčka Petra, který Rudolfem nenápadně manipuluje a svádí ho ke zlým a hříšným skutkům. V souladu s autorovou úvahou, že malé pochybení na začátku vede k hrůzným zločinům na konci, sledujeme Rudolfovu proměnu z rytíře s čestnými úmysly ve svůdce mladých dívek a manželek, přes lháře a podvodníka až k vrahovi, jenž se upíše ďáblu a je za to – v rámci výchovného vyznění románu – po zásluze potrestán. Ačkoli Spieß v knize pracuje s nadpřirozenými silami, nezapře v sobě autora doby osvícenství – ať již ve zmíněné a v textu několikrát proklamované výchovné tendenci, nebo v závěrečném „vysvětlení“ motivace zloducha Petra k jeho jednání. Po více jak dvou stoletích je Spießův „strašidelný“ román úsměvnou kuriozitou, nicméně jeho poznatek o dalekosáhlých následcích drobného poklesku platí stále.

Zloduch Petříček

Autor: Christian Heinrich Spieß
Přeložil: Václav Maidl

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-200-3309-3
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Zloduch Petříček vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Ve velkém špýrském hvozdu, kde se u poustevníkovy chatrče křižují cesty, se vydal k jejímu obyvateli na výzvědy a dozvěděl se od něho, že ráno tudy projela sevřená skupina jezdců s nějakou šlechtičnou uprostřed a pokračovala po cestě do Vlach. Uháněl za nimi, znovu se dotazoval a pokaždé slyšel to samé. Ve Štrasburku mu dokonce řekli, že tam jezdci měnili koně a urozená paní že stále plakala. Agnesiny slzy (neboť považoval za naprosto jisté, že ona je tou šlechtičnou) se mu vpalovaly do srdce. Znovu pobídl ostruhami své unavené koně a v jednom hostinci poblíž Basileje konečně narazil na jezdce, které tak dlouho pronásledoval. Byl pevně rozhodnut, že bude žádat na Waldeichenovi Agnes zpět, a jestliže nebude souhlasit, vezme mu ji násilím. Jak se ale Rudolf zhrozil, když zjistil, že je to neznámý rytíř z Frank, který je na cestě do Vlach, aby odtamtud plul dál do Palestiny, a kterého jeho žena doprovází až na hranice s Vlachy a bez přestání pláče, protože rytíře upřímně miluje a děsí se nebezpečí, která na něho ve válce a v bitvách čekají. Rudolf rychle obrátil koně, bez plánu křižoval krajinou a jel nakonec za novou falešnou vidinou spessartským lesem, když zaslechl hlasité volání a své jméno. Jel podle hlasu, který ho zavedl do divoké a pusté končiny. (str. 46)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Christian Heinrich Spieß (1755–1799) se ve své době proslavil jako autor hrůzostrašných povídek a románů, hojně překládaných do cizích jazyků. V českém prostředí oslovilo jeho dílo několik generací (P. Šedivý, K. H. Mácha, J. Arbes, J. Váchal).

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Pokud máte rádi historické romány české autorky Oldřišky Ciprové, můžete se začíst do jejího nejnovějšího příběhu s názvem Kateřina z Poděbrad – Zkouška lásky. Zavede vás do 15. století a přiblíží vám spory mezi Kateřinou a Zdenkou (Sidonií) – dcerami-dvojčaty Jiřího z Poděbrad a Kunhuty ze Šternberka.

Mladičká Kateřina z Poděbrad je provdána za uherského krále Matyáše Korvína. Její dvojče, saská vévodkyně Sidonie, jí závidí postavení královny, dokonce ji v hádce zraní. Když jede do Uher sestřino zranění vysvětlit, tváří v tvář krásnému Matyášovi ztratí odvahu i chuť přiznat, kdo je. Zastoupí sestru po jeho boku… i v jeho loži.

Kateřina z Poděbrad

Zkouška lásky
Autorka: Oldřiška Ciprová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-733-6
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Kateřina z Poděbrad vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Nad Budínským hradem se kupily mraky, kdesi v dálce už zahřmělo.
V korunách stromů zasvištěl vítr. Přiletěl od západu, od Alp. Lidé v podhradí honem sháněli domů dobytek a drůbež, rybáři u řeky přivazovali loďky a vytahovali vrše, protože bouře, co se narodí v Alpách, zvedne hladinu potoků a řek napájejících Dunaj a velká široká řeka se potom přižene vzteklá a kalná až do Budína.
Na hradě se však život nezastavil.
Chystala se královská svatba, a svatební přípravy musely pokračovat, vždyť obřad bude už zítra. A třeba se bouře přežene, nebo se promění v májový deštík, který přinese štěstí ženichovi a nevěstě.
Dvanáctiletá Kateřina z Poděbrad stála uprostřed komnaty v horním patře hradu, obklopena třemi uherskými komornými, na něž dohlížela královna Johana s Martou. Snažila se usmívat, ale v srdci měla stín a jizva na noze ji pálila víc než pekelný plamen.
Sestra Zdenka přihlížela z velkého křesla obloženého kožešinami. Přestože v krbu plápolal oheň, v místnosti bylo dost chladno.
Kateřina se zachvěla.
„Neboj se tolik,“ usmála se na ni Zdenka, protože si sestřino zachvění špatně vyložila. „Zítra tě ještě manželské povinnosti nečekají, stačí být krásná nevěsta. Já to vím, mě taky nic nečekalo.“ Znělo to skoro zklamaně. Že mám pravdu, maminko?“ obrátila se na královnu Johanu.
„Samozřejmě. Ničeho se neboj, Kačenko.“ (str. 1)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Divadlo a četba, to byly dvě lásky nadějné plzeňské autorky Oldřišky Ciprové, než se sama pustila do vlastní tvorby. Po studiích na Západočeské univerzitě účinně skloubila své herecké působení s psaním knih na historická témata. Ráda si vybírá náměty z dávné historie, ale zajímají ji také mezilidské vztahy a city. Kromě historických románů (např. Vládkyně Vikingů, S cejchem ďábla či Dívčí válkapíše také knihy pro děti a mládež (např. série Ema a jednorožec, Vlk a já, Mazlivý pejsek atd.).

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

A na závěr představíme slavný romantický příběh Dáma s kaméliemi. Francouzský autor Alexandre Dumas ml. vypráví o lásce mladíka z dobré rodiny k mladičké venkovské dívce, která se v Paříži proslavila jako kurtizána. Hlavní hrdinka má předobraz ve skutečné ženě, do níž se autor zamiloval.

Dramatický milostný příběh Dáma s kaméliemi se odvíjí kolem princezny pařížského elegantního polosvěta, dvacetileté Markéty Gautierové. Je krásná, muži ji obletují a zahrnují luxusem, a také skandály. Na ty ale nemyslí, ani na hrozivou nemoc, kterou se jí zatím daří tajit – až do setkání s Armandem. V lásce, které propadnou, objevují pocit naprostého souznění, dokonalého splynutí. Markéta je poprvé v životě svobodná a šťastná, nemusí předstírat a lhát. Pak se ale Armand ocitne pod tlakem rodiny a milenci dospějí k tragické křižovatce. Lež, k níž se Markéta v zápase s osudem uchýlila, vrcholí v katastrofě…

Podle knihy bylo dodnes natočeno víc než dvacet filmů, v nichž Markétu ztvárnily Isabelle Adjani, Sarah Bernhardt, Lillian Gish, Greta Garbo, Isabelle Huppert a další hvězdy. Jímavý příběh se stal námětem pro Verdiho operu La Traviata, inspiroval také skladatele Ennia Morriconeho a z výtvarníků například Alfonse Muchu.

Dáma s kaméliemi

Autor: Alexandre Dumas ml.
Přeložila: Věra Kopalová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7335-827-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Dáma s kaméliemi vydalo nakladatelství Leda.

O autorovi

Alexandre Dumas ml., nemanželský syn stejně slavného Dumase staršího, autora nesmrtelných Tří mušketýrů, začal psát pod tíhou dluhů, jež nadělal během bouřlivého mládí. K úspěchu ho vyneslo hned první vážně míněné dílo, román Dáma s kaméliemi, inspirovaný vlastním zážitkem – vášnivou láskou k mladičké kurtizáně Marii Duplessis a představou ideálního, bezvýhradného vztahu, který tehdy oba toužili prožít… Kniha vyvolala společenský skandál, chorobná bledost se stala módou, kamélie nejčastější květinou žen a Dáma s kaméliemi jedním z nejvyhledávanějších příběhů světa – což platí i v současnosti.

Zdroj informací: nakladatelství Leda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZloduch Petříček

Spieß, Christian Heinrich

Academia, 2022

zobrazit info o knizeKateřina z Poděbrad
Zkouška lásky

Ciprová, Oldřiška

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeDáma s kaméliemi

Dumas, Alexandre ml.

Leda, 2022

Napsat komentář