Věda a technika

veda-a-technika
Dnes poodhalíme roušku fyzikálních zákonů a zjistíme zákulisí vývoje. Jak v něm fungují inovace dnes a jak tomu bylo v minulosti? Jsme blízko dalších objevů ve fyzice? Kolik neznámých kolem fungování světa vědcům ještě zbývá? Blížíme se alespoň trošku k odkrytí všech tajemství?

Za nejdůležitější inovaci, z hlediska naší planety, se považuje samotný vznik života. Nakolik je to pravda, o tom můžeme jen spekulovat… Jaké další inovace pomohly k modernizaci společnosti? Které se podařily a které naopak ne? A dá se na nich pořádně zbohatnout?

Nová kniha známého britského zoologa a popularizátora vědy navazuje na bestsellery Racionální optimista a Evoluce všeho, v nichž líčí cestu lidstva od doby kamenné k současné prosperitě. Základním faktorem na této cestě jsou inovace, záhadný a nedoceňovaný proces, který vskrytu formuje historii lidské civilizace a je obdobou biologické evoluce. Inovace se zásadně liší od vynálezů, protože při nich nevzniká něco zcela nového, ale již existující vynálezy a myšlenky se přetvářejí ve spolehlivé, prakticky upotřebitelné a masově dostupné věci. Jde o postupný, nepředvídatelný, zdola poháněný proces, který často provází šťastná náhoda. Inovace také nejsou dílem jednotlivců, ale plodem spolupráce a výměny myšlenek mnoha lidí. V řadě příběhů se seznámíme s inovacemi od vzniku zemědělství přes parní stroj a očkování až po sociální média a sdílenou ekonomiku. Vůbec první a nejdůležitější inovací je však z hlediska planety Země vznik života samotného.

Jak fungují inovace

A proč se jim nejvíc daří ve svobodné společnosti
Autor: Matt Ridley
Přeložil: Pavel Pecháček

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-257-3770-5,978-80-7675-
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Jak fungují inovace vydalo nakladatelství Dokořán.

 

Ukázka z knihy

Jen o trochu méně zavádějící je zvyk ohlašovat inovaci dříve, než je hotová, zvlášť když víte, že možná nikdy hotová nebude. V roce 2002 založil podnikatel Tim Roberts společnost Infinium Labs. Ta se později výstižně přejmenovala na Phantom Entertainment („phantom“ znamená domnělý, zdánlivý či klamný). Společnost slíbila, že vyrobí „novou revoluční herní platformu“, která dostupné videohry umožní hrát kdykoli online, takže se hráčí nebudou muset při nahrávání her spoléhat na kazety nebo disky. Spustit bude možné jak současné, tak budoucí počítačové hry. Nedočkaví hráči vyhlíželi uvedení produktu na trh v roce 2003.

V srpnu 2003 firma oznámila, že se uvedení na trh odkládá na začátek roku 2004 a že cena bude 399 dolarů. Datum se následně posunulo na listopad 2004. Pak na leden, březen a nakonec září 2005. V srpnu 2006 společnost ze svých webových stránek veškeré zmínky o produktu stáhla. Tou dobou Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických (SEC) obvinila Phantom Entertainment a Robertse z toho, že klamavými oznámeními zvyšovali cenu akcií. Roberts zaplatil pokutu a jako součást dohody s SEC souhlasil, že nesmí být ředitelem společnosti. (str. 196–197)

Pokračujte na celou ukázku.

 

O autorovi

Sir Matthew White Ridley (* 1958) vystudoval zoologii a působí jako vědec, popularizátor vědy, organizátor vědeckých aktivit a vědecký publicista, zejména v prestižním britském týdeníku The Economist. Mimoto byl vrcholovým manažerem několika komerčních i neziskových organizací. Česky vyšly jeho knihy Červená královna: sexualita a vývoj lidské přirozenosti (1999), Původ ctnosti: o evolučních základech a zákonitostech nesobeckého jednání člověka (2000) a Genom: životopis lidského druhu v třiadvaceti kapitolách (2001).

Zdroj informací: Dokořán

 

Nakladatelství Dokořán

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

————————————————

Je všeobecně známo, že ačkoliv zvládneme postavit stroj, který nás dostane na Měsíc, pořád se máme o fungování našeho světa a vesmíru ještě hodně co učit. Je pořád co objevovat a zkoumat. Pojďte s námi poznat 42 největších hádanek ze světa fyziky!

Každý vědní obor má svá tajemná zákoutí, bílá místa na mapě, nevyřešené záhady, problémy, které už dlouho odolávají i těm nejlepším mozkům naší planety – a pro fyziku to možná platí dvojnásob. Už od starověku se snažíme pochopit, jak náš svět a vesmír fungují, přesto si musíme přiznat, že mnoha věcem stále nerozumíme. Ale toho, čemu rozumíme, je stále víc a víc.
Německý fyzik a spisovatel
Ilja Bohnet rozmlouvá na stránkách této knihy s výkvětem evropských vědců, kterým předkládá 42 pečlivě vybraných hádanek z dvanácti „kanonických“ oblastí fyziky a diskutuje s nimi o jejich řešení, současném stavu poznání i o nejnovějších objevech. Společně předkládají plastický obraz současného stavu tohoto krásného a náročného oboru, a to jak z pohledu teoretiků, tak i praktických experimentátorů.
Co je tedy nového v astrofyzice, kosmologii, částicové fyzice nebo v kvantové teorii? Kdy budeme mít kvantové počítače? Najdeme další Higgsův boson? Bude někdy potřeba revidovat Einsteinovy teorie? Dá se dohlédnout na konec vesmíru? A proč je těch hádanek vlastně 42?

42 největších hádanek fyziky

Od Higgsova bosonu na okraj vesmíru a zase zpátky
Autor: Ilja Bohnet

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-3162-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu 42 největších hádanek fyziky vydalo nakladatelství Grada.

 

Nakladatelství Grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jste zapálení spíš pro vědu nebo jste se našli v investicích? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak fungují inovace
A proč se jim nejvíc daří ve svobodné společnosti

Ridley, Matt

Dokořán, 2022

zobrazit info o knize42 největších hádanek fyziky
Od Higgsova bosonu na okraj vesmíru a zase zpátky

Bohnet, Ilja

Grada, 2022

Napsat komentář