Mezi snem a realitou

V brectanu
Představte si místo, kde můžete vidět výjevy ze života ostatních lidí. A zde, na pokraji snu a skutečnosti, se ocitá hlavní hrdina titulu V břečťanu. Bude ale stačit nahlédnutí do cizího života k tomu, aby se ve skutečné realitě dokázal poprat s vlastní krizí středního věku a dal do pořádku vztah se ženou?

Život hlavního hrdiny se jednoho dne náhle změní poté, co pod kůlnou svého venkovského domku, který kdysi koupil v žalostném stavu od místního zedníka a podivína Pivoňky, najde vstup do podzemí a tím i do jiného světa. Nejprve jej využije jako útočiště před vnějším světem a drobnými hádkami s manželkou, později se vydá dál na průzkum chodeb a místností, kterých tu je bezpočet. Zpočátku se domnívá, že je stopě zločinu, který kdysi spáchal a do podzemí ukryl právě Pivoňka, později objeví, že za dveřmi jsou ukryty i sny a touhy jeho ženy. V jednotlivých místnostech vidí obrazy, výjevy a úryvky cizích životů, zoufale se snaží je pochopit a přizpůsobit svůj vztah se ženou tomu, co se o ní dozví právě tady. Jeho snahy vyjít manželce vstříc a vyprojektovat skutečné štěstí ale ve skutečném životě narážejí a mísí se i s dalšími problémy, nastupující krizí středního věku a schopností si porozumět. Nakonec tráví ve sklepě víc času než s rodinou a dozvídá se o Pivoňkovi, své ženě a vztahu možná víc, než si na začátku dokázal představit.

V břečťanu

Autor: Jan Rupp
Ilustrátorka: Lucie Anděrová

Počet stran: 172
Vazba: vázaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-257-3721-7
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu V břečťanu vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Už jsem to nemohl poslouchat. Hodil jsem do sebe zbytek slivovice a zprudka vstal ze židle. V jejích očích se na chvíli objevil záblesk strachu, co udělám. Potěšil mě, ale neudělal jsem víc, než že jsem se otočil, vyšel ven a přirazil za sebou dveře od kuchyně. A tam jsem zůstal stát. Dál než za dveře jsem to bohužel rozmyšlené neměl. Do práce jsem jet nemohl a všechny věci na oblečení ležely v pokoji za kuchyní, kam se mi nechtělo vracet. Vzpomněl jsem si na vatovaný kabát, který visel na hřebíku pod dřevníkem. Hodil jsem ho na sebe a přemýšlel, co teď, kam zmizet? Kdybych měl aspoň dílnu, zavřel bych se tam a vyřezával bych si. Půdu náš dům taky neměl.

V brectanu 1

Můžete si prohlédnout celou ukázku.

O autorovi

Jan Rupp se narodil v roce 1975 a žánrově se nejlépe cítí na pomezí fikce a reality, přičemž jeho postavy a příběh mají hlubší psychologický rozměr. Svoji knížku tentokrát namísto ilustrací, o které požádal Lucii Anděrovou, dokreslil vlastními básněmi, o nichž jeho kamarád prohlásil, že jsou jako když „Krchovský tříská po hlavě Kafku železnou židlí“. Přesto se nepokládá ani za spisovatele, ani za básníka a prozaicky pracuje v manažerských pozicích v oblasti řízení lidských zdrojů. Za svoje psaní vděčí zesnulé Evě Slámové, díky níž v roce 2009 vydal v Argu svoji první knížku Ostřinec.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vydává kvalitní prózu, poezii, nonfiction, dětskou literaturu a komiksy. Značnou část naší produkce tvoří překladová literatura. Důraz přitom klademe na anglofonní literatury; naším „rodinným stříbrem“ je edice angloamerických autorů (AAA). Věnujeme se i dalším světovým literaturám, od španělsky psané beletrie přes německou či francouzskou prózu po severské detektivky a společenské romány. Stále větší roli v našem nakladatelském portfoliu hraje science-fiction a fantasy, stejně jako komiks a literatura pro mladší čtenáře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV břečťanu

Rupp, Jan

Argo, 2022

Napsat komentář