Historie není nuda, historie jsou příběhy

zajimava-historie
Dnes vám představíme hned čtyři knihy spojené s historií. Přečtěte si příběh o souboji na život a na smrt, poznejte venkovský život v jihovýchodním Polsku, podpořte jednu z hlavních hrdinek v boji za práva žen a nenechte si ujít ani komiks o první světové válce.

Eric Jager vás zavede do středověké Francie, kde se odehrává příběh plný skandálů. O životě dvou mužů, z nichž jeden byl obviněn ze znásilnění, rozhodne Poslední souboj.

Vzrušující příběh o duelu mezi dvěma muži, ale také o ženě, která svou odvahou změnila historii.
Píše se rok 1386. Jean de Carrouges a Jacques Le Gris jsou přátelé, ze kterých se stanou soupeři, protože Marguerite, žena Carrougese tvrdí, že ji Jacques Le Gris znásilnil. Spor má rozhodnout souboj na život a na smrt, poslední oficiální duel mezi dvěma muži, který se ve Francii konal.
Tato kniha není fikce. Jména, postavy, místa ani zápletku si autor nevymyslel. Poslední souboj popisuje příběh, který se stal. Je založený na původních zdrojích, vyprávění v kronikách, právních záznamech a dalších dokumentech. Všechny osoby, místa, data a další detaily – co lidé řekli a udělali, jejich často rozporuplné výpovědi u soudu a dokonce popis počasí. To vše je skutečné. Vzniká tak působivý obraz lásky, hrdosti a rivality, který nám připomíná, že lidská povaha se v průběhu časů příliš nezměnila a že realita může být poutavější než fikce. Kniha se stala inspirací stejnojmenného filmu R. Scotta.

Poslední souboj

Autor: Eric Jager
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7593-402-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Poslední souboj vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Nadšený dav sledoval nejen dva rozlícené bojovníky a mladého krále obklopeného vyšňořenými dvořany, ale i krásnou mladou ženu, která seděla sama vysoko nad prostranstvím v křesle zahaleném černou látkou oděna od hlavy po paty do smutečního šatu. Kolem ní stály stráže.
Cítila, jak se na ni upírají zraky davu, připravovala se na nadcházející muka a hleděla přímo před sebe na rovné hladké pole, na němž bude brzy krví napsán její osud.
Pokud její šampion vyhraje soudní souboj a zabije svého protivníka, odejde volná. V opačném případě zaplatí životem za to, že falešně přísahala.
Toho dne se konaly oslavy světce a mučedníka Tomáše Becketa a dav byl svátečně naladěn a žena věděla, že mnozí dychtivě touží vidět nejen jednoho muže zabitého v souboji, ale i ženu odsouzenou na smrt.
Když pařížské zvony odbily celou hodinu, vkráčel maršál na prostranství a zvednutím ruky si vyžádal ticho. Soudní souboj mohl začít. (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Eric Jager je americký literární kritik a specialista na středověkou literaturu.

————————————————

Poznejte venkovský život 2. poloviny 19. století v okolí polského města Tarnobrzegu. Jan Słomka přenesl do své knihy veškeré své vzpomínky. Připomíná nejen jedinečné chvíle, ale i tehdejší stereotyp každodenního života.

Vzpomínky sedláka (od poddanství do dnešních dní) jsou mikrohistorickou sondou do venkovského života v okolí Tarnobrzegu na území Haliče, která v 19. století tvořila severovýchodní část rakouské monarchie. Dílo dokumentuje proměny selského stavu, především v souvislosti se zrušením poddanství, včetně hospodářských, kulturních a sociálních změn v každodenním životě.
Słomkovy vzpomínky představují cenný historický dokument, který svým plastickým zobrazením venkovského života pomáhá pochopit danou dobu. Ve svých popisech se zaměřuje na způsob obdělávání půdy, chov dobytka, odívání, stravování a mezilidské vztahy. Nepopisuje jen každodenní stereotyp, ale i mimořádné okamžiky, stejně tak i cestu polského rolnictva k národnímu uvědomění v obtížné době, kdy bylo Polsko rozděleno a jednotlivé zábory se vyznačovaly odlišnou dynamikou vývoje.

Vzpomínky sedláka

Od poddanství do dnešních dní
Autor: Jan Słomka
Přeložila: Markéta Páralová Tardy

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-200-3055-9
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Vzpomínky sedláka vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Dříve venkované udržovali společenské styky téměř výhradně mezi sebou jako zvláštní skupina, což s určitými obměnami přetrvává dodnes. Sedláci z Dzikowa a okolních vesnic se často přátelili s tarnobrzeskými měšťany, zvali je na návštěvy, na svatby a jiné zábavy, a oni jim tato pozvání opláceli. Mezi sebou se sedláci scházeli při obvyklých sousedských setkáních a také při zábavách. Konaly se častěji nežli dnes, protože nyní žije každý sám pro sebe.
Setkávání probíhala o zimních večerech doma, v létě se lidé scházeli v neděli a ve svátky na loukách na příhodném místě u cesty a hovořili nejčastěji o poddanství, které bylo nedávno zrušeno, o válkách, které si starší pamatovali a jimiž strašili, že by mohly přijít. Mluvilo se o nemocech, které řádily, o kouzlech a strachu. Kromě toho bývala v oblibě různá vyprávění, průpovídky, hádanky a předpovědi, novinky nebo události, které se přihodily ve vsi a v okolí. (str. 146–147)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Jan Słomka (1842–1932) byl polský činitel hospodářského a politického hnutí venkovského obyvatelstva v Haliči. Na přelomu 19. a 20. století byl starostou Dzikowa.

————————————————

Máte rádi vyprávění o odvážných ženách, které se jen tak něčeho nezaleknou? Přesně taková je Annabelle Archerová, hlavní hrdinka nové série Rebelky z Oxfordu. Tato bystrá dívka se ocitne ve světě mocných mužů a boj za práva žen rozhodně nepovažuje za předem prohranou bitvu!

Píše se rok 1879 a svět ovládaný muži se otřese v základech.
Annabelle Archerová dostane jedinečnou příležitost stát se jednou z prvních studentek Oxfordské univerzity. Stipendium jí poskytne dámský spolek, který se snaží prosadit volební právo pro ženy. Má to ovšem jednu podmínku ­– Annabelle musí na oplátku najít vlivného muže, který se postaví za zájmy spolku. Jejím cílem se stane chladný a vypočítavý vévoda z Montgomery, který na příkaz královny řídí britskou politiku.
Když si Annabelle najde cestu na jeho panství, rychle si uvědomí, že největší výzvou bude mu odolat. Vévodu tvrdohlavá intelektuálka dohání k šílenství, a co je ještě horší, zdá se, že kvůli ní úplně ztrácí svou chladnou rozvahu. Ale nebyl by nejlepším stratégem v zemi, kdyby se s ní nepokusil vyjednat docela jinou dohodu…

Rebelky z Oxfordu – Jak svrhnout vévodu

Autorka: Evie Dunmore
Přeložila: Michaela Martinová

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3380-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Rebelky z Oxfordu – Jak svrhnout vévodu vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

„No,“ odtušil Gilbert, „to by mohlo vydělat pěkných pár pencí. Pán dobře platí.“
„To ano. Ale já to chápu – ani spousta peněz by nedokázala ospravedlnit takovou nepatřičnost.“
„Pravda, pravda, ale vzhledem k tomu, že by to sloužilo vyššímu účelu, by to zas až taková nepatřičnost nebyla.“
„Ach!“ vykřikla, „nemohla bych tam jít, teď když jsi mi ukázal všechny nedostatky v mém plánu – co kdyby mi to narušilo mozek…“
„No tak, nepřeháněj,“ opáčil Gilbert. „Tvoje hlava je nejspíš na knihy docela zvyklá. Bez tvých rukou se však neobejdeme ani týden. Musel bych si místo tebe najmout výpomoc.“ Zvedl k ní znepokojivě mazaný pohled. „A to, jak víš, nám rozpočet nedovolí.“
Jaká smůla, že zrovna teď musel objevit kouzlo plánování výdajů. Bezpochyby chtěl, aby mu kompenzovala veškeré výlohy, které její odchod způsobí, protože ho stála přesně… vůbec nic. Malé stipendium jí bohužel na šaty a na jídlo nepostačí. (str. 9–10)

Celou ukázku naleznete zde.

O autorce

Evie Dunmore, bestsellerová autorka USA Today, spojila při psaní série Rebelky z Oxfordu kouzelné scenerie města Oxford se svou vášní pro historické romance, ženské průkopnice a vše viktoriánské. Vystudovala diplomacii, a to právě na Oxfordské univerzitě. Živí se jako konzultantka a je členkou Asociace romantických spisovatelů RNA. V současné době žije v Berlíně.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

A na závěr přinášíme tip na komiks. Pokud vás zajímá období první světové války, nenechte si ujít její netradiční zpracování v knize To byla zákopová válkaPochmurné černobílé kresby zachycují osudy francouzských vojáků v zákopech.

Patrně nejslavnější dílo jednoho z nejlepších francouzských komiksových tvůrců je ve světě komiksu tím, čím je první světové válce (i válce obecně) Na západní frontě klid nebo Barbussův Oheň. Jacques Tardi, kterému o „Velké válce“ v raném dětství vyprávěli prarodiče, o ní napsal a nakreslil řadu děl, ve kterých ale na rozdíl od románů využívá toho, že se může víc opřít o obrazovou stránku. Tady nečekejte žádné hlavní hrdiny, kompozici, jednotu místa a děje, zápletky, nic podobného: zato syrovou chuť strachu, smrti a bezmoci, jakou se v podobné naléhavosti podařilo ze zákopů první světové války do našeho světa přenést málokomu.

Tento proslulý francouzský komiksový tvůrce je první světovou válkou přímo posedlý celý život a věnoval jí řadu děl. To byla zákopová válka je jistě tím nejlepším. Není divu, že svým obdivem nešetřili další mistři historického a reportážního komiksu Joe Sacco nebo Art Spigelman. Čím je totiž Maus pro druhou světovou válku, tím je tento komiks pro tu první. Nečekejte žádné „velké dějiny“ ani strategii a rozmáchlé historické fresky; ohniskem Tardiho zájmu je přímý, surový, ničím nepřikrášlený prožitek obyčejných lidí polapených v pekle zákopové války.

To byla zákopová válka

Autor: Jacques Tardi
Přeložil: Richard Podaný

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 220×310 mm
ISBN: 978-80-257-3706-4
Doporučená cena: 548 Kč

Knihu To byla zákopová válka vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

To_byla_zakopova_valka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Jacques Tardi je francouzský autor komiksů a knižních ilustrací. Narodil v roce 1946 ve Valence. Jeho díla vyšla v řadě jazyků a získala mu proslulost i mimo samotný svět komiksu. Česky zatím známe jeho Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-Sec a jednu z jeho adaptací Maletových detektivek s Nestorem Burmou, ale nejproslulejší je svými díly popisujícími hrůzy první světové války. Mezi těmi je patrně nejvýraznější právě album To byla zákopová válka z roku 1993. Mezi lety 2012 a 2018 pak publikoval tři svazky vzpomínek svého otce, pro změnu z druhé světové války: Já, René Tardi, válečný zajatec ve Stalagu II-B.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední souboj

Jager, Eric

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

zobrazit info o knizeVzpomínky sedláka
Od poddanství do dnešních dní

Słomka, Jan

Academia, 2022

zobrazit info o knizeRebelky z Oxfordu – Jak svrhnout vévodu

Dunmore, Evie

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeTo byla zákopová válka

Tardi, Jacques

Argo, 2022

Napsat komentář