Ukázka z knihy Bylinky pro každého (Axel Gutjahr)

Bylinky pro kazdeho_uvodni
Vydejte se do voňavého světa bylinek a prostřednictvím četných rad zjistěte, jak by se daly co nejlépe pěstovat a využívat nejen při léčení, ale i vaření.

Přinášíme vám ukázku z knihy Bylinky pro každého,
kterou vydalo nakladatelství Grada.

 

ŘÍKÁME JIM BYLINKY

Je lhostejné, zda mluvíme o bylinkách z volné přírody, nebo o těch, které pocházejí ze zahrádky. Fascinují nás nejen rozmanitým vzhledem a značným množstvím chuťových nuancí, ale také nespočetnými možnostmi využití.

 

O ROSTLINÁCH KRÁTKOVĚKÝCH A DLOUHOVĚKÝCH

V hovorovém jazyce velmi často používáme pojem bylinky pro mnohé rostliny, které nacházejí své uplatnění v kuchyni či v lidovém léčitelství. I já bych se v této knize chtěl přidržet tohoto pevně zakotveného pojmu, ačkoli ne u všech takto označovaných rostlin se z botanického hlediska skutečně jedná o byliny.

V botanice řadíme mezi byliny pouze takové rostliny, jejichž stonek nedřevnatí a u kterých neprobíhá druhotné tloustnutí – nevytvářejí tedy druhotná pletiva. Kromě toho všechny byliny každoročně tvoří květy a jejich nadzemní části vždy v ročním rytmu odumírají. Zatímco krátkověké byliny takto přečkají pouze jeden nebo dva roky, přežívají ty dlouhověké podstatně delší časová období. Ze svých odumírajících nadzemních částí byliny každoročně stahují hodnotné látky a ukládají si je do zásobních orgánů, kterými jsou například hlízy nebo oddenky (přeměněné části stonku, rostoucí především pod zemí nebo těsně nad ní). Tímto způsobem dokážou byliny bez větší újmy přečkat chladná, popřípadě suchá roční období a následujícího jara znovu vyrašit.

Bylinky pro kazdeho_ukazka1Bylinky pro kazdeho_ukazka2

ZELENÁ MEDICÍNA, PODNĚTY PRO CHUŤOVÉ BUŇKY I OCHRÁNCI SVÉHO OKOLÍ

Mnoho bylinek pěstovaných v zahrádkách či rostoucích ve volné přírodě působí jako zelené léčivo, s jehož po-mocí můžeme předcházet řadě nemocí nebo je jím následně vyléčit. Zřejmě největší výhodou takových léčiv je, že neobsahují žádné přídavné chemické látky. Z tohoto důvodu lidé většinou léčivé bylinky dobře snášejí, neboť ty v jejich těle zřídkakdy vyvolávají nežádoucí vedlejší účinky.

Podobně je tomu i při použití bylinek v kuchyni. Řada z nich zvýrazňuje chuť pokrmů – jako například saturejka, kterou mnozí kuchaři s oblibou používají jako koření do polévek či přísadu do salátů a houbových jídel. Jiné druhy bylinek, jako například pažitka, se nám postarají o pikantní příchuť nebo vhodně doplní celkovou chuť pokrmu. Kromě toho často můžeme použitím bylinek omezit množství přidávaného koření s ostrou chutí. Bazalka se například vyznačuje ostrou až peprnou příchutí, a proto představuje jako přísada do rajčatového salátu rafinovaný doplněk k mletému pepři.

Mnohé byliny se v zahradách dokonce uplatňují jako opravdoví ochránci svého okolí, a proto můžeme s jejich pomocí upustit od používání chemických prostředků k hubení zahradních škůdců. Pěstujeme-li určité byliny v blízkosti záhonů se zeleninou či jinými užitkovými rostlinami, zabraňují vonnými, popř. páchnoucími látkami, které ze sebe vylučují, napadání příslušných druhů zeleniny škodlivým hmyzem. Saturejka je například vynikající bylinou pro pěstování vedle záhonů s fazolemi. Zabrání tomu, aby byly porosty fazolí napadeny mšicí makovou (černým druhem mšic). Ale kromě toho saturejka pomáhá fazolím také k lepšímu růstu i tvorbě výraznějšího aromatu. Rovněž bazalka pravá pěstovaná v blízkosti záhonů s rajčaty nebo různými druhy zelí působí proti napadení těchto druhů zeleniny houbovými chorobami, popřípadě molicemi skleníkovými. Vůně pelyňku pravého zase udrží škodlivou vrtalku pórovou v dostatečném odstupu od záhonů s pórem.

Bylinky pro kazdeho_ukazka3

—————————–

Prolistujte si celou ukázku.

—————————–

O autorovi

Axel Gutjahr píše knihy se zaměřením na přírodu, především z oblasti akvaristiky a ornitologie. Mezi jeho díla patří např. Pěvci – Na zahradě a v parkuPtáci v zahradě či Akvárium – Barevný svět za sklem – Jak na to.


gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBylinky pro každého
Vše o pěstování, ošetřování a používání bylinek

Gutjahr, Axel

Grada, 2022

Napsat komentář