Připravte se na jaro

jaro
Dnešní knižní tipy potěší zahrádkáře. Chcete usnadnit život včelám? Zajímají vás informace o pěstování a využití bylinek? Toužíte po vyvýšeném záhonu, ale nejste si jisti, jakými rostlinami ho osázet? Na vše najdete odpověď v následujících knihách.

Včely mají v přírodě velmi důležitou roli. Pomozte jim a upravte svou zahradu, balkón či terasu tak, aby měly dostatek potravy. V knize Jak zachránit včely najdete nejen několik takový tipů, ale také zajímavé informace o jejich životě.

Včely jsou nesmírně důležité pro opylování rostlin, a k tomu vedou fascinující a rozmanitý život. Nebylo by skvělé vědět, co to kolem vás poletuje a jak je možné udělat pro tenhle užitečný hmyz něco dobrého? Naši odborníci vám ukážou, jak vytvořit zahradu přátelskou pro včely: Jde vlastně o to, abyste divoké včely a jejich životní prostor co nejlépe poznali a pomocí těch správných rostlin jim zajistili dostatek potravy. Díky promyšleným hnízdním pomůckám se pak na vaší zahradě, balkoně či terase zabydlí nejrůznější druhy divokých včel. Věděli jste, že existují také kukaččí včely, které svá vajíčka ukrývají do hnízd jiných druhu?

Všude se mluví o tom, že včely vymírají. O které včely by se ale mělo jednat? Divoké včely nemají své zastánce, a přitom to jsou nejdůležitější opylovači a neobyčejní živočichové. To ony tu jsou doma a právě je bychom měli nejvíce chránit. A začít můžete teď hned. Jako odborníci zaměření na ochranu přírody a zabývající se divokými včelami víme jedno: každá původní rostlina a jakýkoliv původní hmyz napomáhají k zachování přírody. Zapojte se také – na zahradě či balkoně stačí vysadit vhodné rostliny a pořídit hnízdní pomůcky pro divoké včely.

Jak zachránit včely

Balkonové, terasové a zahradní projekty na podporu divokých včel
Autoři: Sebastian Hopfenmüller, Eva Stanglerová
Přeložila: Jana Čeřenová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7670-069-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jak zachránit včely vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Dospělé včely se živí nektarem a jsou v tomto ohledu méně náročné než jejich potomci. Včelí samičky totiž stráví velkou část svého života tím, že pro ně sbírají vhodný pyl a nektar. Jakmile shromáždí dostatečné množství a nanosí ho do komůrky v hnízdě, nakladou na dané zásoby vajíčka. Potomstvo se může vyvíjet jedině tehdy, má-li vhodný pyl. U různých druhů včel přitom nacházíme různý stupeň specializace.

Takzvané polylektické včely – k nimž náleží asi 70 % druhů včel – mohou využívat pyl mnoha rostlin. Příkladem je zednice rezavá (Osmia bicornis). Využívá pyl rostli 18 čeledí, z nichž každá zahrnuje velké množství rodů a druhů. To je důvodem, proč se tato včela vyskytuje hojně takřka všude.

Asi 30 % druhů našich včel je oligolektických – sbírají pyl pouze z rostlin určité čeledi, nebo dokonce rodu. Převládá u nich různý stupeň specializace. Příkladem silně oligolektické včely je pískorypka posedová (Andrena florea). Sbírá pyl výhradně z posedu (rod Bryonia), který je u nás zastoupen dvěma druhy. Bez jejich přítomnosti není ani tato včela. (str. 34)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Sebastian Hopfenmüller po studiu geoekologie proměnil svou vášeň pro divoké včely v kariéru. Podílí se na projektu „BienABest“ na univerzitě v Ulmu a pracuje pro soukromou nadaci na ochranu přírody Kulturlandschaft Günztal.

Eva Stanglerová přišla do styku s divokými včelami během studia biologie. V rámci doktorátu se zabývala samotářskými včelami a vosami a dnes, jako odbornice na ochranu přírody, má včely stále na paměti.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Čím dál tím více lidí si nedokáže představit život bez vlastnoručně vypěstovaných bylinek. Patříte k nim i vy? Pak by se vám mohla líbit kniha Bylinky pro každého, ve které najdete rady a tipy nejen ohledně samotného pěstovaní, ale také následného využití.

Tato kniha by vás chtěla pozvat na výpravu do pozoruhodného světa bylinek. Na této cestě nejen poznáte početné druhy bylinek na základě textu a mnoha fotografií, ale také se dozvíte, jakým způsobem se dají nejlépe využít.

Dostanete navíc i užitečné rady, jak můžete pěstovat bylinky v zahradě, na balkoně, nebo dokonce na okenním parapetu, a to tak, aby vám poskytly co nejlepší výnosy. Účinné tipy na skladování a konzervování bylinek následované množstvím rafinovaných kuchařských receptů i rad k léčebnému využití těchto přírodních darů pak celé téma završují. Navíc je zde i návod na stavbu vyvýšeného záhonu z palet.

Bylinky pro každého

Vše o pěstování, ošetřování a používání bylinek
Autor: Axel Gutjahr
Přeložil: Petr Labuda

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 200×235 mm
ISBN: 978-80-271-3237-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Bylinky pro každého vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Mnoho bylinek pěstovaných v zahrádkách či rostoucích ve volné přírodě působí jako zelené léčivo, s jehož pomocí můžeme předcházet řadě nebo je jím následně vyléčit. Zřejmě největší výhodou takových léčiv je, že neobsahují žádné přídavné chemické látky. Z tohoto důvodu lidé většinou léčivé bylinky dobře snášejí, neboť ty v jejich zřídkakdy vyvolávají nežádoucí vedlejší účinky.

Podobně je tomu i při použití bylinek v kuchyni. Řada z nich zvýrazňuje chuť pokrmů – jako například saturejka, kterou mnozí kuchaři s oblibou používají jako koření do polévek či přísadu do salátů houbových jídel. Jiné druhy bylinek jako například pažitka se nám postarají o pikantní příchuť nebo vhodně doplní celkovou chuť pokrmu. Kromě toho často můžeme použitím bylinek omezit množství přidávaného koření s ostrou chutí. Bazalka se například vyznačuje ostrou až peprnou příchutí, a proto představuje jako přísada do rajčatového salátu rafinovaný doplněk k mletému pepři. (str. 9)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Axel Gutjahr píše knihy se zaměřením na přírodu, především z oblasti akvaristiky a ornitologie. Mezi jeho díla patří např. Pěvci – Na zahradě a v parkuPtáci v zahradě či Akvárium – Barevný svět za sklem – Jak na to.

————————————————

Toužíte po vyvýšeném záhonu, ale nevíte, jak na to? Pak vás potěší kniha Joachima Mayera, který vám poradí třeba to, jak správně zvolit jeho výšku, aby se vám u něj dobře pracovalo. A také se samozřejmě dozvíte, které rostliny jsou pro tyto záhony nejvhodnější.

Zahradník a autor úspěšných knih Joachim Mayer přehledně vysvětluje, jak si můžete vyvýšený záhon sami vybudovat, a to i třeba jen na terase či balkoně. Poradí, čím záhon naplnit a jak o něj pečovat, aby se v něm rostlinám dařilo. Dále podrobně popisuje, které rostliny a kdy vysazovat, nabízí nákresy s vhodnými kombinacemi a dává tipy na osvědčené vzorové záhony. Tak budete moct i na malém prostoru sklízet téměř po celý rok.

Jak na vyvýšené záhony

Snadné zahradničení se vzorovými záhony
Autor: Joachim Mayer
Přeložila: Jana Čeřenová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7670-077-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jak na vyvýšené záhony vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Pokud chcete zahradničit v pohodlné pozice a šetřit si tak záda, měl by vám vyvýšený záhon dosahovat přibližně k bokům. Nejlepší bude, když si to v zahradnickém nebo stavebním centru sami vyzkoušíte. Třeba přitom zjistíte, že většina nabízených modelů je pro vás příliš nízká: často bývají vysoké jen 70–75 cm. Pokud měříte méně než 160 cm, může se vám na nich pracovat celkem dobře, ale lidem, kteří měří 160–180 cm, bývá příjemnější výška 80–100 cm. Měříte-li více než 180 cm, budete se muset trochu krčit – anebo si postavit vlastní vyvýšený záhon, protože hotové záhony vyšší než 100 cm nejsou obvykle k dostání. Existují ovšem výjimky, kdy stačí výška 40–60 cm. Jedná se například o dětské vyvýšené záhony, na kterých se mohou „vyřádit“ ti nejmenší. Nižší by měly být záhony na střešních zahradách a balkonech, aby vzhledem k hmotnosti vlkhé zeminy nepředstavovaly nadměrnou zátěž. (str. 8)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Joachim Mayer je vyučený zahradník a diplomovaný zemědělský inženýr. Působí jako novinář a autor úspěšných knih o zahradničení. Pro zájemce z řad laiků provozuje poradenství v oblasti zakládání zahrad a zahradnické praxe.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak zachránit včely
Balkonové, terasové a zahradní projekty na podporu divokých včel

Hopfenmüller, Sebastian – Stanglerová, Eva

Kazda, 2022

zobrazit info o knizeBylinky pro každého
Vše o pěstování, ošetřování a používání bylinek

Gutjahr, Axel

Grada, 2022

zobrazit info o knizeJak na vyvýšené záhony
Snadné zahradničení se vzorovými záhony

Mayer, Joachim

Kazda, 2022

Napsat komentář