Závěr cromwellovské trilogie

zrcadlo_a_svetlo
Dnes přinášíme dobrou zprávu pro všechny fanoušky anglické autorky Hilary Mantelové. Vyšel totiž závěrečný díl její ságy pojednávající o Thomasi Cromwellovi. Máte-li rádi historické romány, neměla by vám tato cromwellovská trilogie uniknout.

V románu Zrcadlo a světlo se završuje trilogie pojednávající o osudech Thomase Cromwella, chudého kovářského syna, který se vlastními schopnostmi vypracoval na pravou ruku anglického krále Jindřicha VIII.
První dva svazky – Wolf Hall a Předveďte mrtvé – líčí Cromwellův vzestup a okolnosti, za kterých se postupně stal Jindřichovým nepostradatelným rádcem. Zrcadlo a světlo navazuje přesně v okamžiku, kde druhý díl končil: kat si čistí krvavý meč, dvorní dámy ukládají do rakve bezhlavé tělo Anny Boleynové. A Thomas Cromwell vyráží na závěrečný úsek své pouti, přes vrchol politické moci a pád z výsluní královy obliby až k popravčímu špalku.
Kritika označuje cromwellovskou trilogii Hilary Mantelové za největší anglicky psaný historický román, který zatím v tomto století vznikl.

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Zrcadlo a světlo

Autorka: Hilary Mantelová
Přeložila: Michala Marková

Počet stran: 740
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-3685-2
Doporučená cena: 698 Kč

Knihu Zrcadlo a světlo vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Hned jak královně useknou hlavu, vyrazí pryč. Kručení v břiše mu připomene, že je čas na svačinu, nebo možná na časný oběd. Okolnosti tohoto dopoledne jsou něčím novým, nemají žádná pravidla, kterými by se dalo řídit. Svědkové, kteří poklekli, aby duše mohla odejít, vstávají a opět si nasazují klobouky. Tváře pod klobouky jsou vyjevené.
Pak se ale obrátí a vydá se zpět, poděkovat katovi. Ten muž vykonal svou povinnost prvotřídně: a i když mu král dobře platí, je důležité dobrou práci odměnit nejen měšcem, ale i povzbuzením. Sám byl kdysi chudý a poznal to na vlastní kůži.
Malé tělo leží na popravčím lešení tam, kam dopadlo: na břiše, ruce rozhozené, plave v karmínové louži, krev se vsakuje mezi prkna. Francouz – pozvali kata z Calais – zvedl hlavu, zabalil ji do plátna a podal jedné z dam se závojem, které byly Anně k ruce v jejích posledních okamžicích. Všiml si, jak se žena ve chvíli, kdy převzala ten uzlíček, zachvěla od zátylku až k nohám. Přesto ho sevřela pevně, a to je hlava těžší, než byste čekali. Byl ve válce, i tohle poznal na vlastní kůži. (str. 21)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Hilary Mantelová se narodila roku 1952 v Derbyshiru. Studovala na univerzitě v Sheffieldu, prošla řadou zaměstnání, krom Anglie žila v Africe a v Saúdské Arábii, a exotické prostředí se pak objevilo v jejích knihách. První román začala psát už v roce 1974; pracovala na něm pět let a pak ho odložila; vyšel až roku 1991 (A Place of Greater Safety). Jeho hlavními hrdiny byli představitelé francouzské revoluce Robespierre a Danton. Autorka tu poprvé zkoumala soukromé životy historických osobností, což je přístup, který použila i v románech Wolf Hall a Předveďte mrtvé, za které v letech 2009 a 2013 získala prestižní Man Booker Prize. Mezi její další romány patři i Za temnotou.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZrcadlo a světlo

Mantelová, Hilary

Argo, 2021

Napsat komentář