Jubilejní ročník Ceny Karla Čapka 2021 ovládly autorky

Fandom
Letoš již čtyřicátý ročník literární soutěže Cena Karla Čapka byl vyhlášen v rámci Parconu−Fénixconu v Brně 4. prosince.  Vítězi ve všech kategoriích jsou ženy – spisovatelky.

Vyhlášení proběhlo již podruhé za sebou pouze virtuálně, formou přímého přenosu na kanálu YouTube. Pořad uváděli administrátor Ceny Pavel Mikuláštík a předseda Rady ČS fandomu Petr Holan. Sborník Mlok s vítěznými a dalšími nominovanými texty vydá ČS fandom počátkem příštího roku.

Vítězky soutěže pro jednotlivé kategorie

Mikropovídka
Veronika Salášková: Mozaika

Krátká povídka
Eliška Mostecká: Jako lidé …

Povídka
Jana Plauchová: Marťanská oddysea

Novela
Marie Domská: Voják nepláče

Cena ABB robotika
Zuzana Cascino: Mechanické životy

Z vítězů pěti kategorií pak byla udělena také nejvyšší cena Mlok. A to autorce vítězné novely Janě Plauchové.
Kompletní výsledky včetně všech nominací si můžete prohlédnout na stránkách Československého fandomu.

O sdružení Československý fandom

Československý fandom je družení klubů přátel science fiction, které neformálně působí už od roku 1979, kdy vznikl první takový klub na MFF UK Praha. Ve svých prvních letech zajišťovalo sociální komunikaci fanoušků a příznivců science fiction a organizovalo vzájemnou výměnu SF kluby produkovaných samizdatů. V roce 1990 se toto fanouškovské SF hnutí legalizovalo jako občanské sdružení, následně přes dvacet let zaštiťovalo Akademii SF fantasy a hororu a dodnes od roku 1982 pořádá literární soutěž O cenu Karla Čapka, která se udílí na Československém národním conu tradičně nazývaném Parcon.

Zdroj informací: ČS Fandom

O projektu ABB Robot 100 let s námi

Skupina ABB v České republice spustila podporu série projektů k výročí 100 let od vzniku slova robot. Zaměřeny jsou na podporu umění, literární tvorby, vzdělání a veřejnou debatu o roli nejvyspělejších technologií v našem životě.

Zdroj informací: ČS Fandom

Video:

Doporučení:
Share

Napsat komentář