Sebevražda a mýty kolem ní

Myty o sebevrazde_uvodni
Derek de Beurs, odborník na prevenci sebevražd, ve své knize Mýty o sebevraždě nahlíží z pohledu vědy na nejrůznější omyly a mýty kolem sebevražd – tabuizované oblasti, která vyvolává tolik nepříjemných pocitů.

Sebevražda je bezpochyby tabuizovaným tématem. Žádný jiný způsob úmrtí nevyvolává tolik pocitů studu, lítosti a nepochopení. Kolem sebevražd proto dodnes panuje mnoho mýtů. Autor, uznávaný odborník na sebevraždy, se snaží na tyto mýty podívat z pohledu vědy. Jedná se o devět přesvědčení typu „O sebevraždě je lepší nemluvit“, „Někdo, kdo myslí na sebevraždu, chce zemřít“, „Média mají vliv na počet sebevražd ve společnosti“, „Antidepresiva riziko sebevraždy zvyšují“, „Umělci jsou k sebevraždě náchylnější“, „Ženy o sebevraždě častěji mluví, muži na ni častěji umírají“, „Víc lidí se zabíjí v době svátků“. Některé z těchto výroků jsou skutečně vyvráceny jako mýty, zatímco u jiných se dozvíme, že věda na ně nedává definitivní odpověď. Kniha je určena pro všechny, kdo chtějí více pochopit jedince, již se chtějí zabít, i pro odborníky, kteří chtějí o tomto tématu vhodně komunikovat se svými klienty.

 

Mýty o sebevraždě

Jak o ní přemýšlet a mluvit
Autor: Derek de Beurs
Přeložila: Milena Nováková

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-262-1812-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Mýty o sebevraždě vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Více lidí páchá sebevraždu během svátků
Prázdniny a hlavně svátky jsou pro většinu lidí něco, nač se těší. Nejsou pod pracovním tlakem a mají více času na rodinu, přátele a koníčky. Na druhé straně může tento příjemný čas vyvolat hodně stresu u lidí, kteří nemají partnera nebo se nachází ve složité rodinné situaci. Během svátků jsou významné v hojné míře přítomné rizikové faktory sebevraždy, například hodně alkoholu, nepravidelný spánkový rytmus, finanční stres a konflikty v rodině.108 Další důvod, proč se často přepokládá, že počet sebevražd narůstá v prosinci, jsou krátké dny a nedostatek slunečního světla. Ten se často spojuje se zhoršenou náladou a depresivní pocity jsou důležitým prediktorem suicidálního chování.109 Poslední argument pro předpoklad, že počet sebevražd je kolem Vánoc vyšší, je omezená dostupnost praktických lékařů, odborníků v oblasti péče o duševní zdraví a krizových služeb. Všichni mají dovolenou, takže i poskytovatelé odborné pomoci.

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Nizozemec Derek de Beurs vystudoval jazzovou kytaru a klinickou psychologii. Dnes je mezinárodně uznáván jako odborník na prevenci sebevražd a na komunikaci se suicidálními pacienty. Působí v utrechtském Institutu Trimbos a na Svobodné univerzitě v Amsterdamu.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMýty o sebevraždě
Jak o ní přemýšlet

Beurs, Derek de

Portál, 2021

Napsat komentář