Nenechte si ujít v týdnu od 17. do 23. ledna 2022

nenechte_si_ujit
Před námi je další lednový týden a s ním i další literární akce. Před studeným počasím se můžete jít schovat například do Knihovny Václava Havla, kde se dozvíte více o disidentech v Rusku, nebo třeba do brněnské knihovny, kde si nachystali akce pro malé i velké čtenáře.

V úterý 18. ledna se v pražské Knihovně Václava Havla uskuteční besedaAlexandru Podrabinkovi, jeho díle a obecně disidentech v Rusku. Alexandr Podrabinek je totiž autorem knihy Sovětští disidenti. Sám byl za svoji činnost vězněn a poslán do sibiřského vyhnanství. Své zkušenosti pak sepsal právě do zmíněné knihy, díky které si tak můžete udělat obrázek o každodenní realitě v Sovětském svazu. Na akci se dozvíte více o něm a jeho díle, ale také o současných poměrech Putinova režimu. Akce se zúčastní i osobní přátelé Alexandra Podrabinky. Vše začíná v 19.00.

A nyní už do brněnské Knihovny Jiřího Mahena. V úterý 18. ledna sem přijede autorka básní Irena Šťastná a bude zde mít autorské čtení. Na svém kontě má řadu úspěšných sbírek, například ZámlkyVšechny tvoje smrtiŽivorodky či nejnovější Dny. Noci. A co víc? Za své tituly získala Drážďanskou cenu lyriky i Magnesii Literu a její básně jsou překládány i do cizích jazyků. Autorské čtení, které je součástí cyklu Spisovatelé do knihoven, začíná v 17.30.

Ve čtvrtek 20. ledna pak do Knihovny Jiřího Mahena mohou přijít všichni malí čtenáři. Na pobočce Lesná se od 16.00 koná čtení pro nejmenší z knížky V knihovně je lev od Michelle Knudsenové. Děti si poslechnou příběh o lvovi, který jednoho dne zavítá do knihovny. Zvládne ale dodržet knihovní řád? Akce je ideální pro děti od 2 do 6 let.

A na závěr jedna dlouhodobá akce. Až do 31. ledna si můžete ve Vsetíně zajít do Masarykovy veřejné knihovny na zajímavou výstavu o Milanu Kunderovi a překladech jeho děl nazvanou Milan Kundera (neztracen) v překladech. Autor velice dbá na kvalitu překladů svých děl a často do nich i významně zasahoval. Míru těchto zásahů si také budete moci na výstavě prohlédnout, stejně jako i grafické řešení překladů či bezprostřední ohlasy z různých světových médií. Jestliže vás tedy zajímá dílo tohoto brněnského rodáka, určitě se běžte podívat do vsetínské knihovny.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář