Nenechte si ujít do konce roku 2021

nenechte_si_ujit
Vánoce doslova klepou na dveře, před sebou máme ty nejkrásnější svátky v roce. A určitě by byla škoda strávit je bez knih. Proto koukněte, kde se do konce roku konají literární akce – pro nejmenší tu máme několik vánočních akcí, na své si ale přijdou i jejich rodiče.

Tentokrát začneme v plzeňské knihovně. V úterý 21. prosince se zde koná vánoční večer se spisovatelem Jiřím Hlobilem a jeho hosty. Jiřího Hlobila můžete znát jako zakladatele Literárního festivalu Hořovice Václava Hraběte. Na svém kontě má mnoho scénářů k divadelním hrám, je spoluautorem filmu O Plzni vážně i nevážně s Miroslavem Horníčkem či titul Smích přes slzy. Jeho vánoční večer v plzeňské knihovně začíná v 17.00.

A teď jedna ze slibovaných akcí pro děti. Na úterý 21. prosince si v liberecké knihovně nachystali příjemné odpoledne pro všechny malé čtenáře. Na akci nazvané Z pohádky do pohádky bude pro malé předškoláky a nejmladší školní děti připravená pohádková dílnička. Nebude chybět čtení a tvoření na motivy různých pohádek. Akce se uskuteční v 16.00 v Knihovně pro děti a mládež.

Ve středu 22. prosince pak můžete vyrazit s malými dětmi do ulic Hradce Králové. Zdejší Městská knihovna pro ně totiž uspořádala venkovní vánoční hru. Koná se v městské části Kukleny a děti díky ní zjistí, kdo nosí dárky v ostatních zemích, kdo tam děti straší či naděluje dobroty. Mapka i nápověda budou od středy ke stažení na webu knihovny, stačí si ji tedy vytisknout a můžete se s dětmi vydat na velké vánoční dobrodružství. Hra trvá až do 2. ledna.

Vánoce jsou zážitkem hlavně pro děti, akci si pro ně a jejich rodiče připravili také v brněnské Knihovně Jiřího Mahena. Můžete si vyslechnout koledy v podání knihovníků, a to v 11.00 a 13.00. Děti pak budou nadšené z Vánoc ve stylu Ledového království, tematického fotokoutku či vánoční dílny, kde si mohou vyrobit nějakou pěknou vánoční dekoraci. Vše začíná ve čtvrtek 23. prosince od 10.00, tak si sem přijďte zkrátit čekání na Ježíška. A cestou se můžete stavit i na výstavě Vánoce v literatuře, kterou knihovna až do konce roku pořádá na pobočce Vinohrady.

I po Štědrém dnu ale můžete do knihovny zajít. V brněnské Knihovně Jiřího Mahena se v pondělí 27. prosince koná Čaj o páté s knihou. Beseda začíná v 17.00 a vy se zde dozvíte o spoustě knihách, které stojí za to si přečíst. Tématem bude tentokrát zima v různých podobách, a to v knihách pro dospělé i děti. Přijďte si popovídat o zajímavých titulech a načerpat inspiraci, co číst v novém roce při dlouhých zimních večerech.

Volné sváteční dny jsou jako stvořené pro výlety. I zimní krajina má totiž své půvaby a vy často můžete objevit kouty, kterých jste si jinak ani nevšimli. Pokud máte takovéto poznávání zajímavých míst rádi a jste z Ústeckého kraje, můžete své toulání využít a zúčastnit se soutěže, kterou pořádá Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem. Až do 31. 12. můžete totiž do knihovny poslat tip na zajímavý výlet na Ústecku, připojit k tomu pár vět, proč by ostatní o tomto místě měli vědět, a také pár fotografií. A pokud vás vyberou, stanete se spoluautorem turistického průvodce Zírej na ten kraj 2 – první díl se totiž setkal s velkým úspěchem, a tak je na březen 2022 v plánu díl druhý. Podrobnosti o pravidlech soutěže najdete na webu knihovny.

Tipy na další literární události najdete v našem Kalendáři akcí.

Přejeme vám, ať máte klidné a pohodové Vánoce a nový rok plný inspirativního čtení.

Cekani na Vanoce

Doporučení:
Share

Napsat komentář