Prašivé končiny

surovy_tvar
O životě v jedné blíže neurčené vesnici vypráví ve svém dystopickém románu Lukáš Palán. Jaké patálie prožívají tamější obyvatelé? To se dozvíte v tomto příběhu, který potěší zejména příznivce černého humoru a syrového českého jazyka.

Když se něco rozbije, jenom to dostane jiný tvar, říkává s oblibou soused zprava. Ale platí to i tehdy, když nejde o staré hrnky či talíře, ale o celé společenství? Příběh jedné nejmenované vesnice, která by mohla ležet kdekoli, nakolik je typická, od počátku poněkud mate tělem. Vše je tu tak nějak povědomé, parta nezvedené mládeže, která z nudy střílí vzduchovkou po projíždějících autech nebo se prohání na kolech po návsi, sousedské řevnivosti v obci, kde si všichni vidí nejen do talíře, ale i do postele, hospoda, kde vysedávají štamgasti a vedou řeči o stavu světa, jaké by se daly zaslechnout snad v každém venkovském lokále. Jenže pod vrstvou jednotlivých epizod, skvěle odpozorovaných ze „života na vsi“, pozvolna prosakují cizorodé, znepokojivé prvky, které obraz naprosto obyčejné vesnice narušují. A tak zatímco lidé během nekonečného horkého léta čekají na Egona, jediného člověka z vesnice, který to někam dotáhl a z dalekého světa tam venku jim rok za rokem přináší novinky, atmosféra zvolna houstne a hrozí, že budoucnost, která se blíží, bude mít oproti dnešku jiný tvar, a dost možná
o hodně surovější.
Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

Surový tvar

Autor: Lukáš Palán

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 145×185 mm
ISBN: 978-80-257-3646-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Surový tvar vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Na vesnici se novinky šíří rychlostí světla, někdy snad i rychleji. Párkrát se mi stalo, že jsem doma dostal přes držku za něco, co jsem ještě neudělal, ale pak jsem to stejně udělal, někdy i natruc, takže se nemůžu na svýho papá zlobit, že mi jednu sem tam ubalil. Papá už je na milosti boží, jak říkal můj děda, kterej je taky na milosti boží. Tohle je jedna z věcí, který jsem slyšel lidi říkat, ale nikdy jsem to neviděl nikde napsaný, takže nevím, jestli se tam píše velký B, nebo malý b, ale je mi to upřímně jedno. Vím jen, a to taky říkal děda, že Bůh je velký, ale jak se tohle promítá do pravopisu, to netuším. Papá je na milosti boží už druhým rokem a je to jedině dobře, protože to byl člověk neurvalej a blbej. Papá mu říkám jenom proto, že tak říká Cabrito svýmu tátovi, a Cabrito to pochytil od Egona, kterej říkal, že tak se říká tatínkovi ve Francii, ale že když to teď řekne moderní člověk tady u nás, v těchto prašivých končinách, tak je to spíš urážlivý než co jiného. Egon má přijet za měsíc v pátek, takže za plus minus dvě bouřky bude ve vesnici a my si s ním dáme scukanec. Egon jezdí do světa a ví o něm dost. Většinou nám dá knížky, který na cestách přečetl a už je nechce, ale daleko lepší než si je číst je poslouchat, jak nám povídá o tom, co viděl a co se mu přihodilo. Třeba jak byl v Čile a viděl tam stromy ficroja, který jsou čtyři tisíce let starý. Panečku!
Když jdu do pokoje, máma se vybelhá z ložnice a zeptá se mě, jestli jsem to byl já, kdo střílel na faráře, pamatujete, jak jsem vám říkal, že se tu zprávy šíří rychlostí světla, no tak tohle je přesně ono, jak to může sakra vědět, když se to stalo sotva před pár hodinami a ona byla celej den zavřená doma, to je mi záhadou, ale povídám, že já to nebyl, a nestříleli jsme na faráře, ale na jeho auto, a já se určitě netrefil a podle mě si stejně vymýšlí, protože mu už z toho jeho kostela hrabe. Mámě pomůžu do koupelny, chce jen na záchod, tak ji tam nechám samotnou a jdu spát. (str. 10–11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Lukáš Palán (* 1986) pochází ze Znojma, žil v Dublinu a Portu, kde otevřel anglické knihkupectví Trezor a úspěšně zbankrotoval. Ex-knihkupec a ex-hudební žurnalista aktuálně pracuje ve vzdělávání na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Napsal básnické sbírky Píča, hovna, Hitler, Praha a Loughorn. Jeho první novela Nulový součet vyšla v roce 2020. Jeho osobitá próza, psaná záměrně syrovým jazykem s nepřehlédnutelným černým humorem, v sobě skrývá četné temné proudy. Pod vrstvou příběhu, v němž se nezapře smysl pro literární zpracování orální tradice, jež přes Hrabala či Haška sahá až k mistrům naturalistického románu, zaznívají i stopy ryze současné dystopie. Díky schopnosti postihnout mikrosvět jedné komunity, kterou ohrožuje velký svět a nepředvídatelné katastrofy, zároveň citlivě reaguje na obavy, které jsou až nepříjemně současné.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSurový tvar

Palán, Lukáš

Argo, 2021

Napsat komentář