Řešte problémy meditací

Meditace zamerena na reseni
Pomocí tréninku mysli a srdce zvládnete nejrůznější náročné situace. Meditační postupy zaměřené na řešení vám mohou být užitečné v boji proti smutku, depresím nebo i fyzické bolesti.

Kniha se zabývá meditačními postupy propojenými s terapií zaměřenou na řešení. Je psána jako praktická příručka pro pomoc lidem, kteří procházejí náročnou změnou nebo obtížnou životní situací. Specifikem přístupu zaměřeného na řešení je to, že se člověk nemusí nořit do analýzy problému, nýbrž stačí, když aktivuje potřebné zdroje k řešení situace. Publikace klade důraz na čtyři principy: přítomnost, přijetí, zdroje a růst. Kromě technik a jejich vysvětlení obsahuje i různé příběhy, zamyšlení a reálné příběhy lidí, s nimiž se autoři setkali nebo pracovali. Kniha nabízí také podněty pro lidi, kteří trpí stresem, smutkem a depresí, úzkostmi, posttraumatickými obtížemi, bolestí, závislostmi nebo environmentálním žalem, a jsou zde uvedeny i postupy pro práci s dětmi a návod, jak podporovat druhé skrze všímavý rozhovor.

 

Meditace zaměřená na řešení

Trénink mysli a srdce pro náročné situace
Autoři: Leoš Zatloukal, Daniel Žákovský

Počet stran: 166
Vazba: brožovaná
Formát: 145×203 mm
ISBN: 978-80-262-1838-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Meditace zaměřená na řešení vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Předtím, než Steve de Shazer spolu s kolegy vytvořili krátkou terapii zaměřenou na řešení, pracovali za pomocí strategické rodinné terapie. Celá práce tehdy spočívala v tom, že terapeut naslouchal povídání rodiny a snažil se přijít na „problémový vzorec“, který udržoval rodinu ve stavu trápení. Konverzace byla sledována týmem odborníků za jednocestným zrcadlem. Intervence pak spočívala v tom, že po malé poradě s kolegy přišel terapeut zpět a nabídl rodině určité věci, které mohou do příště dělat s cílem narušit nebo zastavit problémový vzorec.
Jednou však na konzultaci přišla rodina, jejíž situace byla tak složitá, že se terapeutovi nepodařilo najít hlavní problémový vzorec, ale místo toho mnoho dílčích problémových vzorců. I tým byl situací natolik zaskočený, že nevěděl, od čeho začít. Proto terapeut přišel za rodinou s nezvyklou intervencí: „Oceňujeme, jak důkladně máte zmapovány různé problémy ve vaší rodině. Do příště bychom vás požádali o to, abyste pozorovali, co by se ve vaší rodině měnit naopak nemělo a mělo by zůstat takové, jaké to je.“ Terapeut byl šokován, když rodina při dalším setkání hovořila o tom, že se situace výrazně zlepšila. Jak to? Vždyť nepracovali na změně problému, nýbrž jen se zaměřili na to, co funguje.

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

PhDr. Daniel Žákovský je psycholog, terapeut a lektor odborných výcviků. Má terapeutickou praxi s dětmi, dospělými a v oblasti náhradní rodinné péče. S oblibou konzultuje v přírodě.
Mgr. Leoš Zatloukal, Ph.D. et Ph.D. je psycholog, terapeut, supervizor a lektor odborných výcviků. Vyučuje rovněž na Univerzitě Palackého v Olomouci. Oba autoři jsou členy týmu Dalet, pracujícího přístupem zaměřeným na řešení. V Portálu vyšla jejich kniha Zázrak tří květin.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMeditace zaměřená na řešení
Trénink mysli a srdce pro náročné situace

Zatloukal, Leoš - Žákovský, Daniel

Portál, 2021

Napsat komentář