Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. prosince 2021

nenechte_si_ujit
Přijďte si zpříjemnit předvánoční čas na některou z literárních akcí, které se konají příští týden. Zajít můžete například na křest knihy Malučký princ, který se koná ve Valašském Meziříčí, či na vánoční čtení pro nejmenší v Brně. A nebude chybět i něco z české literární klasiky.

A právě onou literární klasikou začneme. V pondělí 13. prosince se v Krajské knihovně v Pardubicích uskuteční komponovaný pořad, kde si užijete texty a zhudebněné písně českého básníka Otokara Březiny, autora sbírek jako RuceVětry od pólůHudba pramenů či Země (Torzo). Celý život pracoval jako učitel a dnes se řadí mezi nejvýznamnější představitele symbolismu, jeho dílo nese filozofické prvky a dodnes nám tak může sloužit hlubšímu zamyšlení. Přijďte si úryvky z jeho textů poslechnout do pardubické Čítárny Knihovního centra U Vokolků, pořad začíná v 18.00.

Vánoce jsou obdobím, které si užívají především malé děti. Proto si pro ně v Knihovně Jiřího Mahena v Brně přichystali na pondělí 13. prosince Vánoční čtení pohádek s dílničkami. Děti si poslechnou čtení pohádek, ale také vyprávění o lidových zvycích, které se k Vánocům pojí. A nebude chybět ani psaní dopisu pro Ježíška či vyrábění vloček, aby byla knihovna krásně vyzdobená. Vše začíná v 16.30 na pobočce v Černovicích, pokud tedy máte doma malého čtenáře, který už se nemůže Vánoc dočkat, je tato akce jasná volba.

úterý 14. prosince se v pražském Café Montmartre uskuteční další Večer Revovler Revue. Kromě nového čísla tohoto kulturního časopisu se můžete těšit také na Ondřeje Sekaninu a jeho novou knihu Šamanský růženec. Kniha vypráví o thajské ženě, která už dvě desetiletí žije v Praze a věnuje se tu výtvarné tvorbě. Dočtete se o jejím životě na pokraji džungle, ale také o poznávání Čech. Více se už o knize však dozvíte přímo na pražské akci.

Dlouhé zimní večery jsou jako ideální pro čtení. Jakou knihu si ale vybrat? Pokud vám pomalu ale jistě dochází inspirace, určitě se stavte ve středu 15. prosince do Městské knihovny v Praze, do Domu čtení, kde vám od 18.00 poradí dramaturg Josef Straka a knihovník Vojtěch Vacek, po jakých knihách během dlouhé zimy sáhnout. A rozhodně se nemusíte ani bát přijít s vlastními tipy a čtenářskými zážitky. Vše začíná v 18.00.

Valašsko je svérázný kraj, kde lidé mluví specifickým nářečím. A proto se Petr Odehnal rozhodl, že vydá speciální vydání slavného Malého prince právě ve valašském nářečí. Kniha vyšla pod titulem Malučký princ a vy se můžete v pátek 17. prosince stavit do Městského muzea ve Valašských Kloboukách na její křest a autorské čtení. Knihu ilustroval Roman Kudláček a také s ním se budete moci na akci potkat. Knihu pokřtí sběratelka Malých princů europoslankyně Martina Dlabajová.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář