Vydejte se do lesa oběšených lišek

les-obesenych-lisek
Život se někdy nevyvede podle našich představ. Zklame nás. Nebo prostě začne být po mnoha letech tak trochu nudný. Stalo se to i třem svérázným hrdinům z knihy Arta Paasilinny, kteří si zdánlivě nemohou rozumět, ale přesto se rozhodnou, že zkusí najít společné štěstí.

Přátelství nad zlato? Jistě, ale mít obojí teprve není k zahození…
Zločinec prchající s kradeným zlatem před bývalým kumpánem, vyhořelý důstojník hledající nový životní směr a devadesátiletá stařenka odmítající vyměnit svůj domek za starobinec – to jsou tři nepravděpodobní hrdinové humoristického románu Les oběšených lišek, jejichž cesty se protnou v zamrzlé liduprázdné krajině na severu Laponska. Společné soužití nesourodé trojice sice zpočátku trochu drhne, ale nakonec si Oiva Juntunen, major Remes a stará Naska vybudují na konci světa překvapivě pohodlné útočiště, kde jim takřka nic nechybí – tedy kromě klidu, protože si u nich podává dveře jedna nevítaná návštěva za druhou, včetně sobího policisty nebo mnohonásobného vraha…
Oblíbený finský humorista se i tentokrát vrací do rodného Laponska, kde na jeho postavy čeká nejedno překvapivé dobrodružství.

Les oběšených lišek (audiokniha)

Autor: Arto Paasilinna
Přeložil: Jan Petr Velkoborský

Vazba: CD
ISBN: 8594169484303
Doporučená cena: 349 Kč

 

Audioknihu Les oběšených lišek vydalo nakladatelství OneHotBook.

Můžete si pustit ukázku.

O autorovi

Arto Paasilinna (1942–2018) byl jeden z nejoblíbenějších finských spisovatelů, autor převážně humoristických románů, který je v současnosti nejprodávanějším finským autorem a jeho knihy se překládají do řady cizích jazyků, se narodil v obci Kittilä za severním polárním kruhem. Má čtyři bratry a dvě sestry, z nichž někteří jsou také významnými osobnostmi finské kultury. Arto Paasilinna pracoval pro noviny Nuoren Voiman Liitto, Nuori Voima-lehti a také pro týdeník Apu. Když začal být v roce 1975 nespokojen s prací novináře, prodal svou loď, aby byl finančně zajištěn a mohl napsat svou první knihu Jäniksen vuosi (Zajícův rok). Kniha měla velký čtenářský ohlas a Paasilinna se stal nezávislým spisovatelem, který se proslavil romány jako Stará dáma vaří jed (Hejkal, 2005), Les oběšených lišek (Hejkal, 2006), Autobus sebevrahů (Hejkal, 2006) či Prostopášný modlitební mlýnek (Hejkal, 2010) a řadou dalších – jmenuje Chraň nás Pánbůh před Finem, Tři chlupatá zvířata, Živý na vlastním pohřbu či Šťastný muž. Knihy Zajícův rok, Vlčí léto laponského mlynáře a Autobus sebevrahů byly ve Finsku zfilmovány. Roku 2006 navštívil spisovatel Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě. V říjnu 2009 prodělal mozkovou mrtvici, částečně ztratil paměť a od dubna 2010 žil až do své smrti v domě s pečovatelskou službou.

Zdroj informací


Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLes oběšených lišek

Paasilinna, Arto

OneHotBook, 2021

Napsat komentář