Zamyšlení nad pražským jarem

prazske-jaro-nahled
Pražské jaro – symbol prvního vzdoru a důležitý milník nejen pro Československo. Politolog Miroslav Novák se na běh událostí roku 1968 podíval ze všech stran a své poznatky sepsal do jedinečné publikace, která dokazuje celosvětový přesah tohoto významného období.

Pražské jaro poznamenalo nejen dějiny slovenského a českého národa, komunistických zemí a světového komunistického hnutí, ale vůbec konflikt mezi Východem a Západem, který určoval krátké dějiny 20. století. Tato sedmá autorova kniha (nepočítáme spisy, jichž je editorem) je jeho adaptací z francouzského originálu, který mu vyšel v Paříži krátce před českou verzí, upravenou pro naše čtenáře. Zasazuje pražské jaro do širšího rámce etap rezistence proti komunistickým režimům. V úvodní části srovnává různé krize v komunistických státech.
Ve druhé části autor interpretuje pražské jaro. Rozlišuje tři velmi odlišné roviny: a) působení politiků strany a vlády v ČSSR, b) aktivitu nekonformních spisovatelů, filozofů a žurnalistů, k nimž se brzy přidali bezejmenní, c) manévrování Sovětského svazu a jeho čtyř satelitů, které vyústilo v obnovení pořádku vojenskou okupací.
Vrchol díla tvoří kritický rozbor iluzí reformních komunistů a revizionistických marxistů. Autor nazývá věci pravými jmény a nebere si servítky. Vysvětluje, jak se na pražské jaro (a sovětskou invazi) pohlíželo ze zahraničí.

Pražské jaro 1968

Přerušená revoluce?
Autor: Miroslav Novák

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-3248-5
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu Pražské jaro 1968 vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

První krůčky hnutí za lidská práva v Sovětském svazu lze situovat na začátek šedesátých let, přesněji do roku 1961, dávno před Helsinskými dohodami, se kterými je nejednou spojováno. Průkopníkem hnutí za lidská práva byl Alexandr (přezdívaný Alik) Sergejevič Jesenin-Volpin (1924±2016), matematik, syn slavného básníka Sergeje Alexandroviče Jesenina (1895±1925).Podle znamenitých pamětí Vladimíra Bukovského (1942±2019)A vítr se vrací byl Jesenin-Volpin první, kdo vážně mluvil o sovětských zákonech, zatímco většina ostatních disidentů se mu tehdy posmívala.

Prohlédněte si zbytek ukázky.

O autorovi

Prof. PhDr. Miroslav Novák (1953) působí na Fakultě sociálních věd UK. V letech 2006–2009 byl rektorem CEVRO Institutu v Praze. Specializuje se na komparativní politologii, zejména na stranické systémy, empirické teorie demokracie, pojem totalitarismu, opozice v komunistických systémech a populismus.

Zdroj informací


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePražské jaro 1968
Přerušená revoluce?

Novák, Miroslav

Academia, 2021

Napsat komentář