O dětech, s dětmi – praktická psychologie

deti-prakticka-psychologie
Jaké nástrahy čekají rodiče v dnešním světě? Jakým způsobem by měli mluvit s dítětem, který je autista? A co s teenagery ve stále se zrychlujícím světě? Pojďte si spolu s námi rozšířit své rodičovské znalosti.

Být rodičem není nikdy úplně jednoduché. A co teprve, pokud je dítěti diagnostikován autismus. Jak se s touto diagnózou v roli rodiče popasovat? Kdy o tom začít s dítětem mluvit – jestli vůbec? Nalezněte otázky v naší první knize.

Mé dítě má autismus

Jak o tom mluvit s ním, rodinou i okolím
Autorka: Raelene Dundon
Přeložila: Maria Arnautovová

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-262-1835-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Mé dítě má autismus vydalo nakladatelství Portál.

Vysvětlovat svému dítěti, že má autismus, může být hodně složité. Má to vůbec vědět? Jak mu to nejlépe vysvětlit? Mám to říci i dalším lidem? Raelene Dundon má osobní i profesní zkušenost s dětmi s autismem a ve své knize nabízí velmi praktické tipy, jak s dítětem i s ostatními mluvit o jeho diagnóze. Vyvrací různé mýty, které se s autismem spojují, dává užitečné rady a dělí se také o svůj příběh matky dvou dětí s PAS.

 

Ukázka z knihy

Se svým synem jsem o autismu začala mluvit, když mu bylo pět let, a od té doby se toto téma různě vracelo. Na otázky jako „Kde ten autismus teda mám?“ nebo „Ví paní učitelka, že mám autismus?“ jsem odpovídala, jak nejlépe jsem uměla, pozitivně a věcně. Teď je mu třináct a autismu rozumí daleko lépe, ale jsem si jistá, že přijdou ještě další otázky a s nimi i hlubší porozumění.

S přibývajícím věkem jsou otázky dítěte čím dál složitější a je důležité, aby mělo kolem sebe lidi, od kterých dostane spolehlivé a věcné informace. Velmi užitečné také je, pokud má dítě nebo adolescent možnost seznámit se s dospělým, který má autismus a který mu může být mentorem. Podpora od profesionálů, kteří s autismem mají zkušenosti a rozumí mu, sebevzdělávání a vyhledávání informací o zkušenostech autistických dětí a dospělých, to vše vám může pomoci, abyste byli připravení na otázky, které přijdou, nebo věděli, kde hledat odpovědi, odkud vás otázka překvapí. (str. 32–33)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Raelene Dundon je ředitelkou dětské psychologie Okey Dokey, velké zdravotní kliniky v Melbourne. Je registrovanou psycholožkou a má magisterský titul v oboru pedagogická a vývojová psychologie. Raelene má rozsáhlé zkušenosti s prací s dětmi s vývojovým postižením a jejich rodinami, stejně tak s typicky se vyvíjejícími dětmi a s poskytováním vzdělávací, sociálně-emocionální a behaviorální podpory.

Zdroj informací: RaeleneDundon.com (přeloženo)

Nakladatelství Portál

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Dnešní druhá kniha pomůže více se zorientovat ve světě současných teenagerů. Jak si poradit s náhlými změnami hormonálních hladin? Jak odvrátit konflikty postavené na odlišnosti názorů? A jak se smířit s evolucí milého dítěte v drzého puberťáka?

Jak přemýšlí náš teenager?

Praktická dětská psychologie pro moderní rodiče
Autorka: Tanith Careyová
Přeložil: Petr Somogyi

Počet stran: 224
Vazba: vázaný blok
Formát: 200×235 mm
ISBN: 978-80-276-0253-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Jak přemýšlí náš teenager? vydalo nakladatelství Slovart.

Být rodičem teenagera není žádný med. Vlivem změn v mozku i hormonální hladiny má vaše dítě najednou na leccos vlastní, tak odlišný názor, dostává se do situací, které nejsou vždy bezpečné, chce se osamostatnit… A na konflikty v rodině je zaděláno. Praktický rádce pro rodiče dospívajících dětí vysvětluje na základě nejnovějších vědeckých poznatků psychologie a neurologie, jaké jsou důvody chování teenagerů a jak na to máte reagovat – hned v dané chvíli i z odstupu. Na více než stovce běžných situací uvidíte, jak se k dítěti chovat: co dělat, když za sebou práskne dveřmi pokoje, jak postupovat, pokud máte obavy o jeho bezpečnost v online světě, jak se vyrovnat s tlakem vrstevníků nebo s počátky jeho sexuálního života. Kniha vám pomůže zhluboka se nadechnout a použít různé efektivní metody k okamžitému zklidnění emocionálně vypjatých situací, stejně jako pracovat s dlouhodobými strategiemi, jež mohou vylepšit vaše vztahy a pomoci zvládnout všechna úskalí, která život přináší.

 

Ukázka z knihy

     

 

Pokračujte na celou ukázku.

 

O autorovi

Tanith Carey je autorkou knih, v nichž využívá nejnovějších výzkumů, aby nabídla přehlednou analýzu nejnaléhavějších výzev pro dnešní rodiče. Mezi její díla patří Jak přemýšlí moje dítě? Praktická dětská psychologie pro moderní rodiče a na ni navazující Jak přemýšlí náš teenager?, obě vydané anglickým nakladatelstvím Dorling Kinderley. Jako oceňovaná novinářka píše o psychologii, společenských trendech, dětství, dospívání a rodinných vztazích pro širokou škálu novin a časopisů po celém světě, včetně The Daily Telegraph, The Times, The Guardian a Daily Mail.

Zdroj informací: ClioMedia.com (přeloženo)

Nakladatelství Slovart

Společnost Nakladatelství Slovart, s.r.o., byla založena v Praze v únoru 1994 jako dceřiná firma Vydavateľstva Slovart, s.r.o. se sídlem v Bratislavě. Nakladatelství Slovart vydalo již více než 1000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Könemann, Taschen, Gallimard). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury (např. Naše vlast, Encyklopedie naší přírody) s trvalou snahou, aby měly reálnou perspektivu prosadit se i v zahraničí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Bojujete doma proti splašeným hormonům nebo jste rodič autisty? Napište nám své odpovědi do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMé dítě má autismus
Jak o tom mluvit s ním, rodinou i okolím

Dundon, Raelene

Portál, 2021

zobrazit info o knizeJak přemýšlí náš teenager?
Praktická dětská psychologie pro moderní rodiče

Careyová, Tanith

Slovart, 2021

Napsat komentář