Šepot včel

Sepot vcel_uvodni
Skvost magického realismu odehrávající se na pozadí historických událostí, jako je mexická revoluce a epidemie španělské chřipky – to je oceňovaný román Sofíe Segovie, který podnítí vaši představivost a naprosto vás okouzlí.

Příběh tajemného dítěte, které je nadáno mocí změnit osud rodiny žijící v zemi zmítané revolucí. Od chvíle, kdy stará chůva Reja našla pod mostem opuštěné děťátko, se život v mexickém městečku nadobro proměnil. Malý Simonopio, kterého objevili pod přikrývkou včel se znetvořeným obličejem, některé místní obyvatele znepokojuje – jsou přesvědčeni, že je to dítě políbené ďáblem. Velkostatkář Francisco Morales a jeho žena Beatriz ho však přijmou do rodiny a starají se o něj jako o vlastního. Čím je Simonopio starší, tím větší záhadou se pro své okolí stává. Když totiž zavře oči, spatří, co ostatní nevidí – to, co se má teprve stát, dobré i zlé. Simonopio, na každém kroku doprovázený ochranným rojem včel, brání své blízké před hrozbami lidí i přírody a změní nejen osud rodiny Moralesových, ale i celého městečka. Zároveň však musí čelit svému strachu z tajemného nepřítele, hrozbám války, španělské chřipce a sporům mezi těmi, kdo chtějí půdu, a těmi, kteří pro záchranu svého majetku udělají cokoli.

 

Šepot včel

Autorka: Sofía Segovia
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 527
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0353-7
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Šepot včel vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Pláč dítěte se onoho časného říjnového rána mísil s šuměním větru, který se proháněl korunami stromů, s ptačím zpěvem a doznívajícím cvrkáním nočního hmyzu. Linul se z horského houští a stoupal k nebi, ale po pár metrech odumíral, jako by mu nějaké kouzlo bránilo se rozletět do světa a hledat lidské ucho, které by ho zaslechlo.
Celé roky se vyprávělo, jak don Teodosio cestou do práce na blízkém statku musel kolem toho nebohého opuštěného děťátka dozajista projít, neslyšel však ani pípnutí, a jak se Lupita, pradlena Moralesových, vydala do La Petaky pro nápoj lásky, ale cestou přes most si ničeho zvláštního nevšimla: kdybych to bývala zaslechla, přece bych ho z té země zvedla, netuším, kdo mohl takhle opustit novorozeňátko, jakkoli hrozně vypadalo, jen tak ho pohodit, aby umřelo samo samotinké, vykládala odpoledne komukoli, kdo byl ochoten ji poslouchat. (str. 9)

 

Ohlasy

Oceňovaná mexická autorka v tomto úchvatném románu vypráví o rodině, přátelství, zemi, ale i vražedné závisti […]. Obratně podněcuje čtenářovy smysly a jeho představivost.

Booklist 

Velkolepý, nepředvídatelný a drásavý román Šepot včel zachycuje osud země v období nestability. Zároveň je však hluboce osobní, protože zobrazuje intimní portrét rodiny, která svou lásku, víru i budoucnost věnovala neuvěřitelnému.

Brooklyn Digest 

Šepot včel je onen vzácný historický román, jehož děj je zasazen do skutečného světa a současně je plný nadpřirozených úkazů a úžasných postav. Právě díky nim si Sofía Segovia vysloužila srovnání se slavnými autory magického realismu, jako jsou Gabriel García Márquez a Isabel Allende.

Historical Novel Society 

Tento skvost magického realismu nabízí závratný vír historie, tragédie, spásy a samozřejmě i magie.

Washington Independent Review of Books

 

O autorce

Sofía Segovia (nar. 1965) je mexická spisovatelka. Její román Šepot včel (2015) se stal literární senzací a nakladatelství Penguin Random House ho vyhlásilo objevem roku. Autorka ráda cestuje, ale ještě raději se vrací domů ke svému manželovi, třem dětem, dvěma psům a kočce.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠepot včel

Segovia, Sofía

Host, 2021

Napsat komentář