Dělnická revolta proti měnové reformě

Praha v cervnu 1953
Píše se rok 1953 a v Československu byla právě vyhlášena měnová reforma. To nezůstalo bez odezvy, dělníci se vzbouřili a rozhodli se stávkovat. Dění v továrnách a atmosféru revolty zachytil historik Jakub Šlouf na základě dochovaných materiálů a soudobých fotografií.

Dne 1. června 1953 vstoupilo do stávky několik významných pražských průmyslových podniků v čele s tehdejším mamutím strojírenským a hutním koncernem ČKD Stalingrad. Dělníci se bouřili proti sociálním důsledkům ohlášené měnové reformy, vyšli z bran továren, a připravovali dokonce protestní pochod na Pražský hrad. Politické důsledky takového činu by byly nedozírné. Vedení komunistické strany se ocitlo v prekérní situaci, protože revoltu vyvolaly stejné závody, které ještě před pěti lety aktivně pomáhaly zajišťovat v ulicích metropole únorový státní převrat. Hrozil proto zásadní otřes legitimity celého systému. Co se však v tomto období v továrnách skutečně změnilo? Dochované dokumenty včetně unikátních fotografií umožnily autorovi knihy rekonstruovat nejen tyto zapomenuté červnové události, ale také obecnější atmosféru v tehdejším průmyslu.

Ukázka z knihy

V pondělí 1. června 1953 na začátku ranní směny v šest hodin se komunisté v  ČKD Stalingrad podobně jako ve všech ostatních průmyslových závodech v republice sešli, aby na  plenárních schůzích stranických organizací projednali měnovou reformu. Toto načasování se záhy ukázalo jako značně nevhodné. Rozhořčení bezpartijní dělníci se totiž ihned po zahájení pracovní doby začali dožadovat odpovědí na četné otázky týkající se reformy. (str. 37)

Praha v červnu 1953

Dělnická revolta proti měnové reformě, vyjednávání v továrnách a strukturální proměna dělnické třídy
Autor: Jakub Šlouf

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3288-1
Doporučená cena: 295 Kč

 

Knihu Praha v červnu 1953 vydalo nakladatelství Academia. Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Jakub Šlouf (1982) je historik a aktuálně působí Ústavu pro studium totalitních režimů. Zaměřuje se na problematiku poválečného vývoje Komunistické strany Československa. Mezi jeho knihy patří například Mimořádný lidový soud v Praze (1945–1948).


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha v červnu 1953
Dělnická revolta proti měnové reformě, vyjednávání v továrnách a strukturální proměna dělnické třídy

Šlouf, Jakub

Academia, 2021

Napsat komentář