Nevšední ženské osudy

nevedni-zenske-osudy
Za okny se postupně začíná ozývat pravý podzim a zahání knihomoly do vyhřátých křesel. Jenže se kterou knížkou si tam zalézt? Co se dnes zaměřit na příběhy žen, které se musejí potýkat s rasismem? Nebo s přízrakem minulosti? Jen se začíst!

Rasismus byl ve společnosti vždy velkým tématem. A stále je. Jak by mohl dopadnout příběh, kdy se po nespravedlivém obvinění postaví za černošskou chůvu běloška? Pojďte to spolu s námi zjistit v naší dnešní první knize.

Takový prima věk

Autorka: Kiley Reidová
Přeložila: Tereza Marková Vlášková

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0607-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Takový prima věk vydalo nakladatelství Host.

Zábavný román o následcích toho, když uděláme správnou věc ze špatných důvodů
Mladá Emira to nemá lehké – nedaří se jí najít dobrou práci, má sotva na nájem a tak nějak neví, co se životem. Platit složenky jí pomáhá brigáda chůvy u rodiny Chamberlainových. Když jednou večer vyrazí se svou malou svěřenkyní do supermarketu, ochranka ji obviní z únosu. Proč? Protože dvouletá Briar je běloška, zatímco Emira je černoška.
Jakmile se o incidentu dozví Briařina matka Alix, rozhodne se, že takovou nespravedlnost musí odčinit. Tím se rozehrává novodobá komedie mravů či spíše dobrých úmyslů – které však nemusí až tak dobře dopadnout. Dokáže Alix pochopit, že Emira není jen oběť rasismu, ale především žena z masa a kostí? A co se stane, když se v Emiřině životě objeví někdo z Alixiny minulosti?

 

O autorce

Kiley Reidová (nar. 1987) pochází z Arizony, studovala divadlo a tvůrčí psaní a spolu s manželem žije ve Filadelfii. Její debut Takový prima věk je inspirován jejími vlastními zkušenostmi s hlídáním dětí v zámožných newyorských rodinách. Okamžitě po vydání se stal bestsellerem, v roce 2020 byl nominován na cenu Booker Prize a autorka podle něj momentálně píše filmový scénář.

Zdroj informací: Host

Nakladatelství Host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků. Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

————————————————

Co vznikne spojením románu pro ženské čtenářky a zajímavými recepty? Ano, naše druhá kniha. Vydejte se spolu s námi ve stopách neznámé ženy a třeba se dozvíme, co má s hlavní hrdinkou společného…

Lilie pro nevěstu

Autorka: Teresa Simonová
Přeložil: Tomáš Kurka

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7593-311-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Lilie pro nevěstu vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Svůj život zasvětil ušlechtilému poslání. Je ale možné zakázat lásku?
Oblíbená autorka nás tentokrát zavede do Kolína nad Rýnem, kde mladá Nellie Vossová právě začíná pracovat v parfumerii „4711“. S neomylným instinktem pro ideální kombinaci vůní se nadšeně vrhá do práce, která ji natolik pohltí, že dokonce zapomíná i na to, že kolem zuří válka. Ještě víc ale zaměstnává její mysl beznadějná láska k muži, kterého nemůže mít.
O více než 70 let později otvírá Liv v Kolíně nad Rýnem malý obchůdek s kosmetikou a prožije nevšední setkání. Jakási stará šedovlasá dáma je při pohledu na Liv doslova šokována a nic nechápající dívku nečekaně urazí. Kdo je ona neznámá stará paní a co ji s Liv spojuje?
Román i tentokrát doplňují zajímavé recepty.

 

Ukázka z knihy

Za chvíli začnou chodit. Liv tlouklo srdce až v krku. Venku sice panoval nádherně teplý den pozdního jara, ale přesto měla ruce studené jako led. Takhle rozrušená snad nikdy nebyla. Možná to nebyl nejlepší nápad začít zrovna takhle ještě před oficiálním otevřením!

Ale už na tom nemohla nic změnit.

Všechny lístky byly prodány a zákaznice chtěly za svých čtyřicet eur něco zažít. Zaplatily si seminář o vůních a čekaly, co jim Liv předvede. Na kolínskou čtvrť Ehrenfeld to nebylo málo peněz. Někteří lidé by možná řekli, že otevřít si parfumérii zrovna tady byl jen další z jejích přihlouplých úletů. Venloská ulice byla spíše městskou výpadovkou a rozhodně se ničím nepodobala noblesním nákupním bulvárům. Kdo by tady hledal obchod nazvaný Božská vůně?

***

Liv o zvláštním setkání přemýšlela ceý den a nedařilo se jí zapomenout ani poté, co Thijse vykoupala, pomohla mu do pyžama a uložila do postele. Vyloudil na ní pohádku, takže mu přečetla jednu z knížky, kterou už znal nazpaměť tak dokonale, že by mohl příběh převyprávět sám.

Po několika větách ale zavřel oči a usnul.

Liv si nalila sklenku vína a posadila se na terasu. Někde nedaleko se ozývalo vzteklé prskání, kočky zřejmě bojovaly o své území.

Ale vypadáš úplně jako ona, vlasy do zrzava, stejné oči, nos, ústa, dokonce i ty pihy…

Mimoděk se dotkla nosu.

Stará paní zněla velmi přesvědčivě. A taky dost překvapeně, nebo možná dokonce vyděšeně. Jako by potkala ducha.

 

Nakladatelství BETA

Nakladatelství Beta bylo založeno v roce 1993. Za dobu svého působení uvedlo na český trh na 800 titulů různých žánrů a řadí se tak mezi přední české nakladatelské domy. Věnujeme se především knihám zaměřeným na rozvoj osobnosti, dále vydáváme ezoteriku a nově také náročnější beletrii. V portfoliu nechybí témata historická nebo militaria a opomenout nelze ani bohatě vypravené, obsahově poutavé obrazové publikace, s nimiž se nakladatelství Beta úspěšně prezentuje laické i odborné veřejnosti. Mezi světoznámé osobnosti, které vydáváme, patří autor hororů a detektivních románů Stephen King, duchovní učitel Osho, Deepak Chopra nebo Alexander Loyd.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z příběhů vás zaujal více? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTakový prima věk

Reidová, Kiley

Host, 2021

zobrazit info o knizeLilie pro nevěstu

Simonová, Teresa

Pavel Dobrovský – BETA, 2021

Napsat komentář