Ukrajinský radikální nacionalismus a jeho činnost

Jablko z oceli_uvodni
David Svoboda je autorem knihy, která v českém akademickém prostředí představuje vůbec první pokus podat objektivní obraz zrodu, vývoje a činnosti ukrajinského radikálního nacionalismu mezi lety 1920 a 1939.

Konfliktní téma spojené se jmény S. Bandery a R. Šuchevyče, dále Organizace ukrajinských nacionalistů a Ukrajinské povstalecké armády budí vášně daleko od hranic postsovětského prostoru. Události na Ukrajině roku 2014 ukázaly náchylnost této problematiky ke zneužití, ať již strůjci oživené ruské agrese, polskými nacionalisty, nebo ukrajinskými politickými technology postsovětské éry. Kniha je v českém akademickém prostředí prvním pokusem podat objektivní obraz zrodu a formativní etapy hnutí, jehož historická role dělí nejen historiky, ale i celé národy a jejich politické reprezentace. Publikace se zabývá polsko–ukrajinským nacionálním soupeřením na pozadí dějin meziválečné Evropy, svým záběrem ale zasahuje ještě do 19. století, jehož duch přeťala první světová válka, a nezastavuje se ani před dramatickým děním na československé Podkarpatské Rusi pomnichovského období.

 

Jablko z oceli

Zrod, vývoj a činnost ukrajinského radikálního nacionalismu v letech 1920–1939
Autor: David Svoboda

Počet stran: 1016
Vazba: vázaná
Formát: 163×245 mm
ISBN: 9788020031860
Doporučená cena: 950 Kč

Knihu Jablko z oceli vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Jablko z oceli_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

David Svoboda, Ph.D., (1977) pracuje v Ústavu pro studium totalitních režimů a zabývá se moderními dějinami Ukrajiny, ukrajinsko-polskými vztahy a osudy Ukrajiny v Sovětském svazu.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJablko z oceli
Zrod, vývoj a činnost ukrajinského radikálního nacionalismu v letech 1920–1939

Svoboda, David

Academia, 2021

Napsat komentář