Psychoterapie pro lepší mezilidské vztahy

Tipy_Zivot v papinaku_ACT jednoduse
Dnešní knižní psychologické tipy čtenářům ukážou, jak se vyrovnat s hraniční poruchou osobnosti a jak žít plnohodnotný a uspokojivý život navzdory psychickým útrapám, strachu, depresím či hněvu.

Mají vaši blízcí sklony k manipulaci, lžou vám, nebo neustále vyvolávají hádky? Nežijte jako v papiňáku a neustálém strachu před konflikty. Knížka Paula Masona a Randi Kregerové vám poradí, co dělat, když někdo z rodiny či přátel trpí hraniční poruchou osobnosti.

Život v papiňáku

Hraniční porucha osobnosti ve vztazích
Autoři: Paul Mason, Randi Kreger
Přeložila: Miroslava Kopicová

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 160×232 mm
ISBN: 978-80-262-1750-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Život v papiňáku vydalo nakladatelství Portál.

Máte pocit, že vámi váš blízký manipuluje, kontroluje vás nebo vám lže? Jste terčem intenzivních, bouřlivých a iracionálních útoků? Máte pocit, že musíte stále „našlapovat po špičkách“, abyste se vyhnuli další hádce? Pokud si na tyto otázky odpovídáte kladně, je možné, že má váš blízký hraniční poruchu osobnosti (HPO). Tato kniha již pomohla téměř půl milionu lidí, jejichž přátelé či příbuzní trpí HPO. Pomůže vám porozumět této destruktivní poruše, nastavovat si hranice a přestat se nechat ovládat nebezpečným hraničním chováním.

 

Ukázka z knihy

Jerry
Má brzy už bývalá žena si sehnala soudní zákaz kontaktu a nechala mě vystěhovat z mého vlastního domova. Odřízla mě od našich dvou dcer a řekla všem sousedům, že jsem násilník. Ani se mi nepodívají do očí. Systematicky vyhledala všechny lidi v sociálních a profesních organizacích, do nichž patřím, a pokoušela se je obrátit proti mně. Mému šéfovi tvrdila, že jsem impotentní – a že jsem ji nakazil oparem! Svému právníkovi řekla, že jsem ji před deseti lety znásilnil, protože jsme měli sex, když ona nechtěla – a mně přitom tehdy ani neřekla, že na to nemá náladu! Neviděl jsem tu ženo mnoho měsíců, ani jsem jí nevolal. Mezitím jí platím podporu 3500dolarů měsíčně. Nemůžu v noci spát a přemýšlím nad tím, jak je to celé nespravedlivé. Děsí mě, co o mně bude prohlašovat příští týden u soudu. (str. 239)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

Paul T. Mason je americký klinický psycholog, specializuje se na práci s klienty s hraniční poruchou osobnosti a jejich rodinami.
Randi Kreger je publicistka a aktivistka, založila podpůrné skupiny a internetové stránky na pomoc lidem s HPO a jejich rodinám.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

 

O nakladatelství

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Naučte se na psychické utrpení reagovat tak, abyste ho neprohlubovali, ale naopak se s ním úspěšně vyrovnali. Život může být uspokojivý a plnohodnotný, i když je jeho součástí někdy strach, smutek nebo vztek. Žijte naplno s pomocí knihy ACT jednoduše od Russe Harrise.

ACT jednoduše

Terapie přijetí a odhodlání
Autor: Russ Harris
Přeložili: Kateřina Bartošová, Petr Možný

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-7553-879-6
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu ACT jednoduše vydalo nakladatelství Triton.

ACT, tedy „Acceptance and commitment therapy“, česky „terapie přijetí a odhodlání“, je jedním z terapeutických směrů tzv. třetí vlny kognitivně-behaviorální terapie, jejímž hlavním autorem je americký psycholog Steven C. Hayes. Popularitu tomuto přístupu zajistil australský psycholog Russ Harris, který dokázal akademický a odborný popis původních tvůrců převést do srozumitelného a prakticky použitelného jazyka. ACT vychází z poněkud nesamozřejmého předpokladu, že psychické utrpení je nevyhnutelnou součástí lidského prožívání a života, protože je spojeno se samotným procesem používání řeči při popisu minulosti, současnosti a budoucnosti. ACT dále předpokládá, že toto psychické utrpení je v mnoha případech prohlubováno a udržováno zcela pochopitelnou snahou se mu vyhnout. Terapie ACT vychází ze zjištění, že se lze naučit, jak na psychické utrpení reagovat způsobem, který nepovede k jeho dalšímu prohlubování a přetrvávání, a že i život, jehož součástí je strach, smutek, deprese, obavy či vztek, může být plný a uspokojující. Cílem přístupu ACT je naučit pacienta či klienta žít naplněný život – takový, který je v souladu s jeho vlastními hodnotami. Publikace odpovídá na otázku, jakými prostředky ACT tohoto cíle dosahuje.

 

Ukázka z knihy

Život je jak úžasný, tak příšerný. Pokud žijeme dost dlouho, zažijeme jak radostné úspěchy, tak výrazné neúspěchy, velké lásky i zdrcující ztráty, chvíle zázračné a plné úžasu a okamžiky temnoty a zoufalství. Nepříjemnou pravdou je, že téměř všechno, co náš život obohacuje, naplňuje a dává mu smysl, má svou bolestivou odvrácenou stranu. A to bohužel znamená, že je těžké být šťastný dlouho. Sakra, ono je těžké být šťastný aspoň krátce. Faktem je, že život je tvrdý a přináší každému z nás spoustu bolesti. A jedním z hlavních důvodů, proč to tak je (jak to za chvíli budeme zkoumat), je to, že se lidská mysl vyvinula tak, že přirozeně vytváří psychické utrpení. Takže v podstatě pokud žijeme dost dlouho, všichni si zažijeme velkou spoustu trápení.
Hmm. Myslím, že to není ten nejoptimističtější úvod do knihy. Je to opravdu tak zlé? Nemůžeme s tímto mizerným uspořádáním skutečnosti nic udělat? Máme se vzdát života a vrhnout se do hlubin nihilistického zoufalství? (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Dr. Russ Harris je kvalifikovaným lékařem, stresovým konzultantem, výkonným koučem, trenérem, autorem a vedoucí autoritou v novém paradigmatu psychologické flexibility. (Jedná se o revoluční nový vývoj v lidské psychologii, který zvyšuje výkonnost, snižuje stres a zlepšuje zdraví i pohodu.) Dr. Russ Harris pravidelně prezentuje workshopy o psychologické flexibilitě na národních i mezinárodních psychologických konferencích a má prosperující cestovní byznys po Austrálii, zahrnující semináře pro psychology, kouče a zdravotníky. Více informací najdete na Goodreads.

 

O nakladatelství

Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše psychologické tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot v papiňáku
Hraniční porucha osobnosti ve vztazích

Mason, Paul T. - Kreger, Randi

Portál, 2021

zobrazit info o knizeACT jednoduše
Terapie přijetí a odhodlání

Russ, Harris

Triton, 2021

Napsat komentář