Globalizace a bezdomovectví

na-jedne-lodi
Sociální antropolog nás ve své nové knize seznamuje s postavením bezdomovců ve společnosti. Jsou skutečně přítěží života ve městech? A jak se liší český bezdomovec, jak jej známe, od bezdomovce ve světě? Texty doplňuje bohatý fotografický materiál.

Kniha je interdisciplinární a multimetodologickou studií bezdomovectví v Česku. Autor v ní čtenáři ukazuje, jak se bezdomovectví zhmotňuje na průsečíku politickoekonomických faktorů, jako jsou demokratizace společnosti nebo integrace do globální ekonomiky, a specifických doprovodných logik vznikajících na pomezí kultury ulice a určitých podmínek charakteristických pro českou společnost. Na pozadí případové studie Plzně a srovnání s některými prvky bezdomovectví ve Spojených státech a slumů v Latinské Americe tvrdí, že bezdomovectví není vyloučením ze společnosti, jak je obecně laickou i velkou částí odborné veřejnosti přijímáno, ale naopak systémovým komponentem současných měst.

Na jedné lodi

Globalizace a bezdomovectví
Autor: Petr Vašát

Počet stran: 356
Vazba: brožovaná
Formát: 157×232 mm
ISBN: 978-80-200-3200-3
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Na jedné lodi vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Při vůbec prvním rozhovoru, který jsem ve svém výzkumu provedl, mi Josef – člověk, který mě od té doby provedl squaty, garážemi, rozpadlými budovami, a zasvětil mě tak do logiky života v těchto místech, ale i mimo ně – sdělil výše uvedenou bolestnou pravdu: „Měli bychom si pomáhat a místo toho se okrádáme.“ Tak by zněla v jakési zjednodušené podobě. Od té chvíle jsem tuto „pravdu“ ve víceméně stejné podobě slyšel mnohokrát. Zaujala mne ale její paradoxní podstata. Skrývá se v ní touha po sdílení, rovnosti a solidaritě, zároveň ale téměř rezignovaně deklaruje absenci všech těchto kvalit. Jak je to vůbec možné? Která z těchto vizí každodenní reality strukturuje – a pokud ano, pak jak – každodenní život na ulici?

Byl podzim roku 2011. Po nějaké době jsem potkal Josefa, v té době jsem ho znal již přes rok a poměrně dost jsme spolu zažili. Josef v této době řešil otázku bydlení. Jak bylo u něho zvykem – a do této doby se podobný scénář odehrál skutečně x-krát –, vrátil se přibližně po půlroce z pracovních cest po Čechách. Jelikož byl tedy značnou dobu mimo Plzeň, jeho minulé formy přístřeší byly nenávratně pryč. Netrvalo ani několik dnů a nastěhoval se do garáže k Vláďovi V. Jak jsem popsal v druhé kapitole, když jsem ilustroval možný vliv gentrifikace na bezdomovectví, Vláďa V. přišel ve svých sedmašedesáti letech o byt. Skončil v garáži asi kilometr od Sadů pětatřicátníků směrem na Lochotín. (str. 182–183)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Petr Vašát je sociální antropolog. Zabývá se komparativním studiem architektury/designu a chudoby, neformality a města a soustředí se mimo jiné i na časové, prostorové a sociální sféry kultury ulic. Ve svém výzkumu využívá různorodých metod, jako jsou etnografie, analýza sociálních sítí, photovoice nebo GPS trasování. Jako stipendista v posledních letech pobýval na Columbia University v New Yorku (Fulbright stipendium), Universidad del Rosario v Bogotě a Central European University v Budapešti (Junior Core Fellowship). Od podzimu 2021 působí jako Marie Skłodowska-Curie výzkumník na Georg-Simmel Center for Metropolitan Studies, Humboldt-Universität zu Berlin, a in residence pobývá na Weatherhead Centre for International Affairs, Harvard University.

Zdroj informací: Sociologický ústav AV


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa jedné lodi
Globalizace a bezdomovectví

Vašát, Petr

Academia, 2021

Napsat komentář