Smutný příběh týrané dívky

Ukradene detstvi_uvodni
Hlavní hrdinka románu Ukradené dětství to už od narození neměla lehké. Odebrali ji matce, načež vystřídala několik dětských domovů i pěstounskou péči. Všude se setkala jen s týráním a bolestí. Kniha vypráví autorčin skutečný příběh.

Do svých pěti let jsem žila relativně normálním životem. Sice u cizích lidí, ale byli na mě docela hodní. Pak se všechno změnilo a já poznala pravé peklo na zemi. Málokdo si umí představit, jaké to je, když vás někdo bije, týrá hlady, nutí dřít jako koně a dokonce sexuálně zneužívá. Někdy jsem už nechtěla ani být. Mohla jsem buď něco udělat, nebo zemřít. Tento krutý pravdivý příběh se odvíjí v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století ve vyspělém Švýcarsku.

 

Ukradené dětství

Autorky: Lisa BrönnimannUlrike Renk
Přeložil: Pavel Dufek

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-76334-89-2
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Ukradené dětství vydalo nakladatelství Alpress.

 

Ukázka z knihy

Je mi pět let, jmenuji se Lisa a mluvím německy a francouzsky. Žiji s „matkou“, „otcem“ a „sourozenci“ na vinařském statku v Romandii, frankofonní části Švýcarska. Na dřívější dobu si nevzpomínám, ale vím, že i když se ke mně „rodiče“ chovají jako k vlastní, nejsem jejich.
„Tak co, ty šilhavý trpaslíčku, nechtěla bys nášup?“ ptá se mě vinařka láskyplně. „Na svůj věk jsi moc mrňavá a hubená. Potřebuješ vyrůst a zesílit.“
„Proč?“ ptám se zvědavě.
„Abys pozdějc mohla pracovat jako starší holky, třeba Annabelle.“
Krátce o tom popřemýšlím. Zrovna jsme dojedli přesnídávku. Mám za úkol prostírat stůl. To samé odpoledne, když je čas svačiny. Jsme zase na vinohradu. Buclaté a hlaďounké kuličky hroznů se na sluníčku třpytí. Listy révy svítí žlutě, červeně a oranžově. Je tady krásně, jsem z toho jako u vytržení. Dívám se dolů na jezero, ve kterém se zrcadlí hory.
„Co je na druhé straně hor?“ ptám se. „A jak se tam dá dostat? Co se stane s hrozny, když je sesbírám? A jak to, že se listy zbarvují, a nezůstávají zelené?“ (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Lisa Brönnimann

Lisa Brönnimann, narozená roku 1965, byla po porodu odebrána matce, protože ta nebyla vdaná. Dívka vyrůstala v pěstounské rodině, ve které byla masivně psychicky a fyzicky týrána. Protože se odtamtud pokusila utéct, když jí bylo sedmnáct, byla kvůli „převýchově“ prohlášena za plnoletou až ve dvaceti letech. Den, kdy získala svobodu, bude navždy tím nejkrásnějším v jejím životě.

Zdroj informací: lübbe.de

 

Ulrike Renk

Ulrike Renk (rozená Loefke, v Německu 25. ledna 1967) je autorkou kriminálních a historických románů.

Zdroj informací: Goodreads


Nakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUkradené dětství

Brönnimann, Lisa

Alpress, 2021

Napsat komentář