Zapomenutý hrdina třetího odboje

Kontraspionazni akce Terat
Seznamte se s chmurným obdobím československých dějin prostřednictvím doposud neznámého případu třetího odboje. Autor se mimo jiné věnuje i popisu činnosti bezpečnostního aparátu v 50. letech, reflektuje tehdejší dobu a celý výzkum završuje nalezením dcery odbojáře.

Kniha přibližuje výjimečný a dosud neznámý případ z dějin třetího odboje. Vznikl na základě kritického studia archiválií a vzpomínek pamětníků. V textu, stojícím na pomezí literatury faktu a odborné historické studie, se spojují dva příběhy. První popisuje osudy spolupracovníků zahraničního špionážního odboje proti tehdejšímu komunistickému režimu v Československu a současně dává nahlédnout na činnost bezpečnostního aparátu v první polovině 50. let. Všímá si i řady lidských osudů poznamenaných dobou a dává tak nahlédnout z jejich úhlu pohledu do velice složitého a chmurného období československých moderních dějin. Příběh druhý líčí současná úskalí hledání pravdy při dokumentaci případu. Společný vrchol příběhů představuje vypátrání dcery hlavní postavy případu, žijící v Německu, a korespondence s ní. Významnou součástí textu je rozsáhlý obrazový materiál.

Ukázka z knihy

Příslušníci StB z Ústí nad Labem podrobili zprávy detailnímu rozboru,  jedním z jeho cílů bylo vytvořit profi l špiona. Z analýzy vyplynulo, že  pisatelem je žena z Teplic nebo bezprostředního okolí, z českoněmeckého  prostředí. V prosinci roku 1954 onemocněla. Je v pravidelném kontaktu se  zahraničím prostřednictvím blíže neurčené mrtvé schránky v Praze, dále  přes vlakovou linku Varnsdorf – Liberec a přes vysílání rozhlasu ze zahraničí. Jednu z vysílacích relací prý slyšela v listopadu. (str. 67)

Kontrašpionážní akce Terat

Zapomenutý hrdina třetího odboje, „agent chodec“ Bedřich Lorenz
Autor: Martin Pulec

Počet stran: 292
Vazba: brožovaná
Formát: 156×233 mm
ISBN: 978-80-200-3531-8
Doporučená cena: 385 Kč

 

Knihu Kontrašpionážní akce Terat vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si prohlédnout ukázku.

O autorovi

Český historik Martin Pulec se narodil 20. prosince 1967 v Kladně. Zaměřuje se na moderní československé dějiny (pohraniční stráž, StB, 3. odboj).

Zdroj informací: Městská knihovna v Praze


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKontrašpionážní akce Terat
Zapomenutý hrdina třetího odboje, „agent chodec“ Bedřich Lorenz

Pulec, Martin

Academia, 2021

Napsat komentář