Tipy na dovolenou, na výlety

cestovani-tipy-nahled
Došly vám nápady, kam v létě vyrazit s rodinou? Máte rádi přírodu a ocenili byste tipy na neotřelé turistické cíle a cyklostezky? Nebo jste spíš milovníkem kultury a majestátních architektonických děl? Inspirujte se knihami z dnešních knižních tipů!

Žádný sport není z dlouhodobého hlediska pro lidské tělo stoprocentně prospěšný. Každá aktivita, které se budeme naplno věnovat, na nás časem zanechá nějaké následky. Jaký druh pohybu tedy zvolit, aby to bylo skutečně zdravé? James Earls má jasno – pro člověka nejpřirozenějším a nejzdravějším sportem je jednoznačně obyčejná chůze. S její mechanikou a účinky na tělo se můžete blíže seznámit v knize Zrozeni k chůzi.

​Schopnost chodit vzpřímeně na dvou nohách je jednou z hlavních vlastností, která nás odlišuje jako člověka, a přesto důvody jejího vývoje zůstávají mezi vědci tajemstvím. Navíc má chůze zásadní vliv na naše zdraví.

V knize Zrozeni k chůzi autor James Earls zkoumá záhadu evoluce chůze tím, že popisuje složité mechanismy, které nám umožňují efektivní chůzi po dvou nohách. Pohlíží na celé tělo jako na propojenou jednotku a vysvětluje, jak můžeme znovu dosáhnout plynulosti v tomto komplexním a složitém typu pohybu.
Zásadní publikace o mechanice nabízí fyzioterapeutům, učitelům i všem ostatním, kteří chtějí poznat složitý proces lidské chůze, nový výzkum v oblasti hodnocení, diagnostiky a léčebných přístupů. Earls představuje vhodný model pro porozumění složitosti pohybu a zároveň získává hlubší vhled do fyziologie a mechaniky procesu chůze. Tato kniha je určena praktikům pohybové terapie, fyzioterapeutům, osteopatům, chiropraktikům, masérům, trenérům a dalším, kteří zkoumají pohyb a jeho mechaniku.

Zrozeni k chůzi

Proč a jak chodíme po dvou
Autor: James Earls
Přeložil: René Souček

Počet stran: 242
Vazba: flexi
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-1749-9
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Zrozeni k chůzi vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

James Earls je spisovatel, lektor a fyzioterapeut specializující se na metody myofasciálního uvolnění a strukturální integrace. V posledních letech pracoval na položení základů nového druhu terapie s názvem „aktivní fasciální uvolnění“.
Fyzioterapie a šíření osvěty v tomto směru jsou Jamesovou celoživotní vášní. Během své kariéry se James učil od těch nejlepších odborníků v oboru a spolu s Tomem Myersem sepsali knihu Fascial Release for Structural Balance, která slouží jako kompletní průvodce pro fasciální terapii. Jamesův  zájem o tuto problematiku se stále zvětšoval a dovedl ho až k založení organizace Anatomy Trains UK a Ultimate Massage Solutions. Kniha Zrozeni k chůzi, ve které zúročil své znalosti ohledně propojení mechaniky lidského těla, je jednou z jeho nejúspěšnějších publikací.

Zdroj informací

————————————————

Víme, jak prospěšné jsou pro naše tělo chůze a pobyt na čerstvém vzduchu. Jak k nim ale přinutit naše potomky, kteří by někdy nejraději přirostli k obrazovkám počítačů? A co víc – jak to zařídit, aby čas strávený v přírodě pro děti nebyl za trest, ale aby si ho užívaly? S knihou Evy Obůrkové získáte hromadu tipů na výlety, které nadchnou celou rodinu.

1 600 tipů, kam vyrazit po Česku.

Nejlepší společník při plánování výletů napříč republikou.
Knížka se stovkami stručně popsaných výletních tipů, příběhů, zajímavostí a cestovatelských superšpeků bude skvělým pomocníkem na vašich cestách, až budete chtít prozkoumat nejrůznější zákoutí naší republiky, ať už s partou přátel, s dětmi nebo třeba sami.
Kromě osvědčených cílů, jako jsou hrady, zámky, aquaparky nebo muzea v ní najdete i spousty skvělých a hlavně dosud neobjevených míst, kde se často budete toulat sami. Zkrátka ideální příručka pro ty, kteří tráví rádi volný čas venku, rádi se dozví něco nového a chtějí, aby děti trávily volný čas smysluplně.
Výletní tipy doplňují přehledné piktogramy, weby, mapky a rejstříky, s nimiž bude vaše cestování ještě snadnější než dřív.
180 hradů, 120 zámků, 100 muzeí, 200 koupališť a stovky dalších míst pro zábavu a dobrodružství.
Kniha navíc obsahuje bonusové slevy na vstup či pobyt.

Výlety (nejen) s dětmi

1600 tipů kam vyrazit po Česku
Autorka: Eva Obůrková

Počet stran: 544
Vazba: vázaná
Formát: 180×245 mm
ISBN: 978-80-7565-860-9
Doporučená cena: 598 Kč

 

Knihu Výlety (nejen) s dětmi vydalo nakladatelství Jota.

O autorce

Eva Obůrková je novinářka, reklamní textařka a ilustrátorka, která se dlouhodobě věnuje domácímu cestovnímu ruchu a vinařské turistice. Autorka řady knížek o cestování a výletech pro dospělé i děti v Česku i na Slovensku, průvodců, kalendářů a prospektů. Spolupracuje s portálem Kudy z nudy České centrály cestovního ruchu – CzechTourism, její tipy na výlety také najdete v sobotní příloze Lidových novin.
Mezi její další knihy patří Kam v jižních Čechách, Kam za příšernými strašidly a jejich ohavnými rejdištiKam za vínem na Moravě a v Čechách, Kam s dětmi na hrady a zámky, Kam za pivem v Čechách a na Moravě, Výlety s dětmi, Kam na Slovensku s dětmi i bez nich, Kudy z nudy aj.

Zdroj informací

————————————————

A pokud nejste zrovna milovníci turistiky nebo pokud vás o prázdninách zaskočí nepříjemné počasí, sáhněte po knize Iana Smithe: Stručný příběh filmu, která vás vezme na cesty světem filmu. Kniha je vhodná pro všechny, kteří se chtějí nenásilně dozvědět něco nového, ale pobaví i běžné filmové konzumenty, kteří se na stránkách Smithovy knihy rádi vrátí ke svým oblíbeným kouskům.

V jednotlivých kapitolách se seznámíte s filmovými žánry, klíčovými díly, hnutími (je zmíněna i „Československá nová vlna“) a technikami. Přístupné, stručné a zábavné čtení umožní těm, kdo rádi sledují filmy, nový pohled na jejich favority a také je upozorní na to, co by bylo dobré vidět.

Stručný příběh filmu

Autor: Ian Smith
Přeložili: Jan Podzimek, Dina Podzimková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-271-1258-6
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Stručný příběh filmu vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Ian Haydn Smith je redaktorem časopisů Curzon Magazine a BFI’s Filmmaker Magazine. Sám píše o filmech a fotografii, napsal knihu 1001 filmů, které musíte vidět než zemřete a Stručný příběh fotografie.

Zdroj informací

————————————————

Ještě chvilku zůstaneme u kultury – tentokrát se podíváme na velkolepá díla světové architektury, z nichž mnohá na svých prázdninových cestách můžete osobně navštívit. Vizionáři architektury je kniha plná fotografií, nákresů a plánů, které čtenářům představí, jak velcí architekti přemýšleli a jak plánovali svá mistrovská díla a co jejich prostřednictvím vlastně chtěli říct.

Tento jedinečný průvodce představuje 75 nejvýznamnějších světových architektů 20. století prostřednictvím jejich fascinujících osobních příběhů a významných děl.
Najdete v něm hlavní myšlenky a stavby duchovních otců moderní architektury jako Antoni Gaudí, Frank Lloyd Wright, Adolf Loos, Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier a Louis Kahn, až po dílo současnějších architektů jako Oscar Niemeyer, Kenzó Tange, Alison a Peter Smithsonovi, Frank Gehry, Norman Foster, Renzo Piano, Rem Koolhaas, Daniel Libeskind, Zaha Hadid a mnohých dalších.

Vizionáři architektury

Autor: Richard Weston

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 208×288 mm
ISBN: 978-80-271-1283-8
Doporučená cena: 699 Kč

 

Knihu Vizionáři architektury vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

ukázka 1

Můžete si prolistovat zbytek ukázky.

O autorovi

Richard Weston je architekt, spisovatel a profesor architektury na univerzitě v Cardiffu. Napsal mimo jiné monografii Alvar Aalto (vítěz Sir Banister Fletcher Prize z roku 1995), dále tituly The House in the Twentieth Century, Materials, Form and Architecture a Key Buildings of the 20th Century.

Zdroj informací

————————————————

Na závěr dnešních tipů si dejme ještě krátkou zastávku v Alpách nebo, chcete-li, menší okružní jízdu. Autorské duo Preunkert a Rink dalo totiž dohromady knihu nápadů a cyklostezek, kam v alpské přírodě vyrazit na elektrokolech. Zaměřili se přitom nejen na přírodní krásy a turistické cíle, ale nezapomněli ani na praktickou stránku věci – zejména upozorní čtenáře, kde bude možné dobíjet baterie, takže vás na cestách nic nepřekvapí.

Elektrokola se stala běžnou součástí, ne-li doménou našich měst a cest. Co takhle vzít je na výlet do hor? Na rozdíl od těžké dřiny na obyčejném horském kole jsou přejezdy Alp na elektrokole jedinečným zážitkem. Stoupání za úchvatnými výhledy na horskou krajinu a klesání do sluncem zalitých údolí je téměř bez námahy. Průvodce nabízí 52 tras různých obtížností, součástí jsou praktické informace a přehledné mapy s vyznačením dobíjecích stanic.

Alpy na elektrokole

Autoři: Uli Preunkert, Anna Rink

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 168×234 mm
ISBN: 978-80-7633-182-2
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Alpy na elektrokole vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

kola

Můžete si prohlédnout zbytek ukázky online.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Vyzkoušíte některý z výletů? Podělte se s námi o zážitky a zkušenosti do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZrozeni k chůzi
Myofascinální výkonnost a tělo v pohybu

Earls, James

Grada, 2021

zobrazit info o knizeVýlety (nejen) s dětmi
1 600 tipů, kam vyrazit po Česku

Obůrková, Eva

Jota, 2021

zobrazit info o knizeStručný příběh filmu

Smith, Ian Haydn

Grada, 2021

zobrazit info o knizeVizionáři architektury

Weston, Richard

Grada, 2021

zobrazit info o knizeAlpy na elektrokole

Preunkert, Uli - Rink, Anna

Alpress, 2021

Napsat komentář