Elementární matematika a její vyučování

znat-a-ucit-elementarni-matematiku
Existují ve výuce elementární matematiky dobré i špatné postupy? Čínská učitelka čtenářům ukazuje, že je to nejen možné, ale že špatnou výuku najdete všude po světě. Díky rozhovorům s dalšími učiteli odhaluje nedostatky v systému a snaží se najít řešení, která by vedla k obecnému zlepšení.

Od začátku 20. století probíhají v mnoha zemích debaty o tom, co a jak učit v elementární matematice. Běžně se má za to, že elementární matematika je jednoduchá, všem srozumitelná a učit ji je snadné. Autorka dokládá, že učit ji dobře snadné není. Na základě rozhovorů s čínskými a americkými učiteli rozebírá příklady dobrých a špatných postupů ve výuce, odhaluje systémové nedostatky v přípravě učitelů a navrhuje konkrétní kroky ke zlepšení. Dochází k jasným závěrům: učitel musí důkladně rozumět obsahu vyučovaného předmětu; má-li se zlepšit vzdělávání žáků v matematice, musí mít jejich učitelé lepší znalosti školské matematiky a dobré podmínky pro přípravu a celoživotní vzdělávání. Kniha je určena všem, komu záleží na zlepšení výuky matematiky: učitelům, vysokoškolským pedagogům, studentům, rodičům a politikům.

Znát a učit elementární matematiku

Jak učitelé v Číně a ve Spojených státech rozumí základní matematice
Autorka: Liping Ma
Přeložil: Jiří Rákosník

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3219-5
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Znát a učit elementární matematiku vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

 Z celkového pohledu se jeví, že znalosti čínských učitelů jsou zřetelně ucelené, zatímco znalosti amerických učitelů jsou zřetelně roztříštěné. Přestože se čtyři témata v této studii nacházejí v různých úrovních a oblastech elementární matematiky, při rozhovorech s čínskými učiteli jsem vnímala vzájemné propojení mezi jejich rozbory jednotlivých témat. V odpovědích amerických učitelů však mezi těmito tématy nebyla vidět téměř žádná souvislost. Fragmentace znalostí amerických učitelů pozoruhodně odpovídá fragmentaci matematického kurikula a výuky ve Spojených státech, které i další výzkumníci považují za hlavní vysvětlení neuspokojivé výuky matematiky ve Spojených státech (Schmidt, McKnight, Raizen, 1997; Stevenson, Stigler, 1992). (str. 130)

***

Jiným druhem klíčové součásti ve znalostním balíčku je „pojmový uzel“. Když čínští učitelé například hovořili o významu dělení zlomkem, upozorňovali na význam násobení zlomkem. Jsou přesvědčeni, že spojuje dohromady pět důležitých pojmů souvisejících s významem dělení zlomkem: význam násobení, modely dělení celými čísly, pojem zlomku, pojem celku a význam násobení celými čísly. Důkladné porozumění významu násobení zlomkem potom žákům umožní, aby porozuměli významu dělení zlomkem. Na druhé straně se současně učitelé domnívají, že zkoumání významu dělení zlomkem je dobrou příležitostí vrátit se k těmto pěti pojmům a hlouběji jim porozumět. (str. 139)

Prolistujte si celou ukázku.

 

O autorce

Liping Ma (*1957) začínala jako učitelka na základní škole v Číně. Na Stanfordově univerzitě získala doktorát v oblasti didaktiky matematiky. Svým výzkumem a promyšlenými návrhy zásadně ovlivnila debaty o výuce matematiky na školách v USA a v dalších zemích.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZnát a učit elementární matematiku
Jak učitelé v Číně a ve Spojených státech rozumí základní matematice

Ma, Liping

Academia, 2021

Napsat komentář