Nenechte si ujít v týdnu od 12. do 18. července 2021

nenechte_si_ujit
Měsíc autorského čtení pokračuje, a tak můžete následující týden opět zajít v Brně nebo Ostravě na autorská čtení. Letošním čestným hostem je Slovensko, takže se kromě českých autorů můžete těšit i na ty slovenské a poznat tak literární tvorbu našich sousedů.

Brněnský Měsíc autorského čtení

Nejprve se podíváme do Brna, kde se hned v pondělí 12. července uskuteční čtení slovenské autorky Kataríny Kucbelové. V roce 2020 vydala své první tři básnické sbírky DuályŠport a Malé veľké mesto. Do povědomí čtenářů se ale dostala i díky novele Čepiec, v níž zachycuje vlastní prožívání nového regionu. Novela byla dokonce zdramatizována, zvolenské divadlo uvedlo její adaptaci. V současnosti se připravuje také český a maďarský překlad. Autorské čtení začíná v 19.00.

úterý 13. července se od 20.30 představí prozaička a hudebnice Zuzana Dostálová. Můžete znát její romány Proč všichni odcházejíHodinky od Ašera či nejnovější Soběstačný. Tento román o dospívání vypráví příběh jedenáctiletého chlapce z rozvedené rodiny, který musí řešit množství s tím souvisejících problémů. A tak si přeje jediné, být konečně zcela samostatný. Více o knížce se už dozvíte na brněnské akci, autorka bude předčítat právě z tohoto titulu.

pátek 16. července se pak v Brně můžete těšit na autorské čtení prozaičky, básnířky, literární historičky a vědkyně Sylvie Richterové. Autorka žila v minulosti v Itálii a v Česku vydávala svá díla pouze samizdatově. Po revoluci si už pak čtenáři mohli její díla vychutnat oficiálně – vyšly prózy Slabikář otcovského jazykaDruhé loučeníKaždá věc ať dospěje na své místo a básnické sbírky Neviditelné jistoty, Čas věčnost, Slyšet obrazy či nejnovější Tajné ohně. A právě z posledních básnických sbírek autorka návštěvníkům přečte vybrané úryvky. Čtení začíná v 20.30.

Velice zajímavé čtení vás v Brně čeká také v sobotu 17. července, kdy své dílo představí mladá slovenská autorka Zuzana Šmatláková. Její první sbírka povídek Exit se setkala s velkým úspěchem, autorka za ni dokonce na Slovensku obdržela různá ocenění. Román Nič sa nestalo pak otevírá téma osobní odpovědnosti – o jaké téma konkrétně půjde, to už se dozvíte na brněnské akci, autorka bude od 19.00 číst právě z této knihy.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku a jejich kompletní program najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

Ostravě se v pondělí 12. července můžete těšit na spisovatelku Biancu Bellovou. Autorka oblíbených románů Jezero, Mrtvý mužSentimentální románCelý den se nic nestane či Mona nedávno vydala nový titul Tyhle fragmenty, ze které ostravským návštěvníků přečte vybrané úryvky. Přijďte se tak seznámit s její novou sbírkou povídek, která obsahuje plno lidských příběhů, drobných fragmentů, které každého z nás v průběhu života potkávají. Čtení začíná ve 20.30.

I v Ostravě se představí slovenští autoři, ve středu 14. července vystoupí například Erik Jakub Groch, spisovatel, který za minulého režimu musel vydávat svá díla samizdatově. Po listopadu 1989, na jehož událostech se aktivně podílel, pak vydal svoji první básnickou sbírku Súkromné hodiny smútku. V současnosti pracuje na tetralogii, z níž už vyšly sbírky Nil, Úvod Melanchólia neviem. Autorské čtení začíná v 19.00.

pátek 16. července můžete od 19.00 zajít na čtení slovenského básníka Ivana Štrpky. Autor byl členem literární skupiny Osamělí běžci, která vydávala manifesty protestující proti komunistickému režimu, kvůli čemuž nemohl v 70. letech minulého století publikovat. V současnosti je autor stále aktivní, jeho sbírka básní Kam plášť, tam vietor dokonce získala ocenění Zlatá vlna.

neděli 18. července se od 20.30 v Ostravě představí český spisovatel, publicista, scénárista a dramaturg Richard Erml. Po revoluci působil jako novinář například v Mf Dnes, Reflexu či Divadelních novinách. Čtenáři mohou znát jeho tituly Zuzanka a tibetské velehoryBez lítostiTibetské nebe, peklo, ráj, Panker a já v hustym LadakuJidášovi bratřimuž, má ženaVinnetou naší doby či zatím poslední Libeňský román. Autor má tedy rozhodně z čeho vybírat, pojďte si tak poslechnout jeho čtení a zpříjemněte si tím neděli.

Ostravská autorská čtení se konají v Divadle 12 na ulici Čs. legií a jejich kompletní program najdete na webu akce.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář