Faktografie – historické okamžiky a lidé, jak je neznáte

faktografie-tipy
Dějiny jsou důležitou součástí lidstva. Slouží nám nejen jako odstrašující příklad, ale měli bychom se z nich především poučit. Začtěte se s námi do příběhů, které ještě neznáte, a odkryjte tak tajemství Jana Žižky, říjnové revoluce nebo okultismem posedlých nacistů.

Jak se asi americký literární vědec může dívat na historickou postavu z českých dějin? Zajímá vás, jaký příběh se skrývá za tak silnou osobností? Přeneste se s námi na přelom 14. a 15. století.

Boží bojovník

Autor: Victor Verney
Přeložila: Dina Podzimková

Počet stran: 250
Vazba: vázaná
Formát: 145×217 mm
ISBN: 978-80-759-3087-3
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Boží bojovník vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Nikdy neporažený charismatický vůdce a geniální stratég.
Středověký válečník očima amerického literárního vědce.
V českých dějinách najdeme jen málo známějších historických postav, než je Jan Žižka z Trocnova. Silná osobnost, vybavená pozoruhodným osobním kouzlem, která nepopiratelně ovlivnila osud Čech a potažmo i celé Evropy, mimořádně nadaný a neohrožený bojovník, jehož vítězná tažení neukončila ani úplná ztráta zraku, dodnes právem přitahuje pozornost zájemců o historii, a to nejen tuzemských, ale i zahraničních.
Victor Verney představuje Žižkovu závratnou kariéru z pohledu vědce nezatíženého u nás tradičními interpretacemi dějin. Nabízí poutavé líčení neuvěřitelného vzestupu, příběh nemajetného zemana a lapky, který se stal nejslavnějším válečníkem středověké Evropy.

Trailer ke knize:

 

O autorovi

Victor Verney je vnukem slovenských a řeckých emigrantů, vyrostl v Buffalu (New York). Po vykonání vojenské služby u námořnictva (a krátkém působení jako poloprofesionální jazzový pianista) získal vzdělání v oboru americké literatury na Státní universitě New York v Buffalu. Dr. Verney působil několik let na středozápadních univerzitách, přispíval do místního tisku a dnes píše na volné noze v Des Moines (Iowa). V současnosti připravuje novou knihu o válečnících spisovatelích a ve volném čase propaguje na Středozápadě jazzovou tvorbu olomouckého rodáka Emila Viklického.

Zdroj informací: Český dialog

Nakladatelství BETA

Nakladatelství Beta bylo založeno v roce 1993. Za dobu svého působení uvedlo na český trh na 800 titulů různých žánrů a řadí se tak mezi přední české nakladatelské domy. Věnujeme se především knihám zaměřeným na rozvoj osobnosti, dále vydáváme ezoteriku a nově také náročnější beletrii. V portfoliu nechybí témata historická nebo militaria a opomenout nelze ani bohatě vypravené, obsahově poutavé obrazové publikace, s nimiž se nakladatelství Beta úspěšně prezentuje laické i odborné veřejnosti. Mezi světoznámé osobnosti, které vydáváme, patří autor hororů a detektivních románů Stephen King, duchovní učitel Osho, Deepak Chopra nebo Alexander Loyd.

————————————————

Naše druhá kniha vám přiblíží jednu z nejkrvavějších kapitol ruských dějin. Přečtěte si s námi osobní svědectví člověka, který se toho zúčastnil.

Deset dnů, které otřásly světem

Autor: John Reed
Přeložila: Alena Jindrová-Špilarová
Ilustrace: René Senko

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-688-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Deset dnů, které otřásly světem vydalo nakladatelství Leda v edici Státy a národy.

Když se John Reed dostal do předrevolučního Petrohradu, měl za sebou sugestivní reportáže z dělnický vzpour v USA a z krutých bitev Velké války. Přijel bezprostředně po neúspěšném pokusu monarchistů o svržení prozatímní vlády.
Obě strany konfliktu mu dovolily téměř neomezený přístup do nejdůležitějších míst revolučních dějů. Byl svědkem, a někdy dokonce aktérem rozhodující, nejdramatičtější fáze revoluce. Jeho kniha proto nemůže být nestranným popisem ruské revoluce, není však ani poplatná autorovým politickým názorům: „Za bojů jsem nebyl nestranný,“ píše, „avšak když jsem vyprávěl historii těch velkých dní, snažil jsem se vidět události očima svědomitého reportéra, kterému jde o to, aby zaznamenal pravdu.“
Po příjezdu vidí Reed Petrohrad jako město, kde číšníci odmítají zpropitné, protože přece nejsou otroci, a kde se na soše Kateřiny Veliké třepotá rudý prapor, kde hladoví revolucionáři hromadí zbraně, zatímco v nočních klubech teče proudem šampaňské a luxusní prostitutky se trumfují cenami svých kožichů. Po několika dnech ovšem přijde útok na Zimní palác a krvavý boj na život a na smrt s odpůrci revoluce. Autor si poctivě všímá i neúspěchů a tragédií, jako byly „vinné pogromy“, kdy Rudé gardy střílely na vzbouřené opilé vojáky plenící vinné sklepy bohatých.
Deset dní, které otřásly světem ozařuje scénu revoluce čistým plamenem idealismu a nabízí strhující a zároveň realistický pohled do samého středu událostí. Ironií je, že zvláštní věrohodnost knihy vyplývá paradoxně z autorova bezprostředního, subjektivního přístupu.

 

O autorovi

Až do chvíle, kdy John Reed, syn majetné oregonské buržoazní rodiny a absolvent Harvardu, začal v šestadvaceti letech publikovat v militantním socialistickém časopise The Masses, nic nenasvědčovalo tomu, že se z něj stane notorický radikál. Reedův politický přerod podnítily jeho zážitky ze stávky textilních dělníků roku 1913 v Patersonu v New Jersey. Pobouřily ho nízké platy dělníků, mizerné pracovní podmínky, dlouhá pracovní doba a brutální zacházení ze strany policie, a tak se zúčastnil protestní demonstrace a dostal se i do vězení.
Jako začínající, avšak skvělý a odvážný reportér byl vyslán do Mexika, když tam v r. 1914 vypukla revoluce. Čtyři měsíce žil i bojoval po boku partyzánských rolníků generála Pancho Villy. Po návratu do Ameriky brojil proti americké intervenci a kritizoval novináře, kteří Villu líčili jako zločince. Jeho zkušenosti z Mexika byly v ostrém rozporu s tím, co psali jiní v bezpečí manhattanských salonů. Prakticky každé jeho publicistické nasazení nyní končilo zatčením. Unavený konflikty s americkými úřady se rozhodl odjet na starý kontinent za novými impulzy. Začátek ruské revoluce ho zastihl v Petrohradě, kde okamžitě vycítil příležitost. Jeho talent rozpalovala vyhlídka na světovou socialistickou katarzi: ruskou revoluci považoval za největší událost svého života. Šel neochvějně za svým snem, bez ohledu na vlastní síly a zdraví. Po návratu do Ameriky znovu zabředl do vysilujících politicky motivovaných trestních stíhání. Trpěl nespavostí a depresí. Pak se podruhé vydal do Ruska, vyčerpaný a podvyživený. Nedožil se dob, kdy se vítězství bolševiků proměnilo v ostudnou porážku, nezažil hrůzy stalinismu. Rozpor mezi čistým plamenem revoluce a následným bojem o osobní moc však ve své knize bezděčně zachytil – o Stalinovi se zmiňuje jen jednou, krátce. Není divu, že kniha byla Stalinovým režimem zakázána. John Reed zemřel mladý v Moskvě 17. října 1920 na tyfus. Pohřben je u Kremelské zdi.

Zdroj informací: Leda

Nakladatelství Leda

Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

————————————————

Jak moc byli nacisté pohlceni okultismem? Seznamte se v knize amerického profesora s praktikami, kterých nacisté využívali a ze kterých čerpali materiály pro svou vlastní propagandu.

Hitlerova monstra

Třetí říše a nadpřirozeno
Autor: Eric Kurlander
Přeložila: Monika Kittová

Počet stran: 596
Vazba: vázaný blok
Formát: 160×245 mm
ISBN: 978-80-200-3123-5
Doporučená cena: 795 Kč

Knihu Hitlerova monstra vydalo nakladatelství Academia.

Fascinace nacistů okultismem je dnes už legendární, přesto se dnes nezřídka odbývá s tím, že se příliš přeceňuje nebo že šlo jen o Himmlerovu osobní posedlost. I když se to jeví jako absurdní, je neoddiskutovatelné, že víra v nadpřirozeno k nacistickému „projektu“ skutečně patřila. Režim využíval astrologii, paranormální jevy, paganismus, severskou mytologii, magii, představy o zázračných zbraních i o ztracené bájné říši Šambale k vytvoření, resp. přetvoření východisek a cílů německé politiky a společnosti, vědy a náboženství. Erik Kurlander ukazuje, že vztah třetí říše k nadpřirozenu nebyl zdaleka jednoznačný. Přestože nacisté na jedné straně opakovaně zakazovali a potírali lidový okultismus a projevy pověrečného myšlení, na druhé straně z nich ochotně čerpali, aby s jejich pomocí získali nad masami moc, použili je v propagandě a realizovali své sny o rasové „utopii“.

 

Ukázka z knihy

Idea nacismu jakožto novopohanského hnutí s indoárijskými, nebo dokonce „luciferiánskými“ předchůdci nepředstavuje nic nového. Bezprostředně po druhé světové válce se mnoho historiků domnívalo, že nacismus je hluboce protikřesťanský a „káže jiné, pohanské náboženství založené mytickými božstvy germánského středověku, stojící na Thórovi a Ódinovi a dalších“. Řada badatelů však od té doby zpochybňovala pohanské völkisch-esoterické kořeny nacismu. Jen někteří upozorňovali na křesťanské prvky hnutí. Další zase tvrdili, že nacismus není ve své podstatě náboženský, nýbrž si přivlastnil mystické symboly a rituální formy, aby vytvořil sekulární „politické náboženství“, které stálo na sdílené víře ve společenství rasy. (str. 300–301)

***

V době mezi roky 1935 a 1944 pověřil Heinrich Himmler „Jednotku pro speciální úkoly v souvislosti s čarodějnicemi“ (Hexen-Sonderauftrages), aby sbírala, vykupovala a/nebo kradla archivní materiály po celé střední Evropě. Čtrnáct členů čarodějnické divize, která pracovala v rámci Heydrichovy SD, shromáždilo téměř 30 000 dokumentů z různých místních a regionálních archivů, od Porýní po Čechy. Zanechali po sobě ohromný lístkový katalog a knihovnu dokumentující stovky zpráv o čarodějnictví a okultismu. (str. 304)

Přečtěte si kompletní ukázku.

 

O autorovi

Eric Kurlander (1973) je profesorem na Stetsonské univerzitě, kde vyučuje soudobé německé, evropské a světové dějiny. Specializuje se na moderní německou historii, zvláště pak na nacistickou éru, o níž napsal tři knihy.

Zdroj informací: Kosmas

Nakladatelství Academia

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Které historické období je vám nejbližší? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBoží bojovník

Verney, Victor

Pavel Dobrovský – BETA, 2021

zobrazit info o knizeDeset dnů, které otřásly světem

Reed, John

Leda, 2021

zobrazit info o knizeHitlerova monstra
Třetí říše a nadpřirozeno

Kurlander, Eric

Academia, 2021

Napsat komentář