Jak jsem byl psem

umeni-zavodit-v-desti
Dojemný příběh vypráví o psu Enzovi, který věrně stojí po boku svého pána, automobilového závodníka, a v dobrém i ve zlém jej zahrnuje svou bezpodmínečnou psí láskou. A to i ve chvíli, kdy se věci zkomplikují…

„Úplně zlehka. Jako kdybys měl na pedálech vajíčka, a nechtěl bys je rozbít. Tak musíš jet v dešti.“

Báječný psí vypravěč Enzo má srdce závodníka. Kdysi byl jen hravým štěnětem v klubku sourozenců, jenže pak si ho vybral automobilový nadšenec Denny a stal se zvířeti vzorem. Vcelku úspěšný jezdec musel na čas na závodních okruzích skončit, aby spolu s dcerou čelil rodinné tragédii. Retrívr Enzo jim vždycky věrně stál po boku a nyní, na konci pohnutého psího života, bilancuje stejně podmanivě jako kdysi kokršpaněl Flush z novely Virginie Woolfové. Vítězit už umí – je přece zlatý –, prohry přijímá se vztyčenou hlavou a z budoucnosti strach nemá, není proč. Vždyť podle dávné legendy se znovuzrodí jako člověk a zase se s Dennym shledá… Dojemný příběh podaný čistě z psí perspektivy v roce 2019 zfilmoval Simon Curtis. Vedle zlatého retrívra s hlasem Kevina Costnera září v roli jeho lidského parťáka Milo Ventimiglia.

Umění závodit v dešti (audiokniha)

aneb Jak jsem byl psem
Autor: Garth Stein
Přeložila: Ina Leckie
Čte: Jan Vlasák

Vazba: CD
ISBN: 8594169483313
Doporučená cena: 339 Kč

Audioknihu Umění závodit v dešti vydalo nakladatelství OneHotBook.

 

Ukázka z knihy

 

O autorovi

Garth Stein (* 1964) je americký spisovatel a filmový producent pocházející z Los Angeles. Dětství strávil v Seattlu, kam se posléze vrátil po osmnácti letech v New Yorku – zde vystudoval Kolumbijskou univerzitu a proslavil se prvotinou Havran ukradl měsíc (2001) o aljašských kořenech svého rodu. Roku 2006 byl nucen zanechat slibné soutěžní kariéry po těžké havárii na mokré vozovce. Autor čtyř próz a příležitostný dramatik zúročil lásku ke psům a rychlým strojům v nejúspěšnějším románu Umění závodit v dešti (2008), jenž byl přeložen do 38 jazyků a bourá čtenářské žebříčky v mnoha zemích světa. Coby učitel tvůrčího psaní na univerzitě v Tacomě je spoluzakladatelem Sdružení spisovatelů amerického Severozápadu, které si klade za cíl usnadnit cestu knihy ke čtenáři. U nás vyšel ještě jeho horor Záblesk světla (2014, č. 2016). Autorův psí mazlíček Kometa je křížencem labradora a pudla.

Zdroj informací: OneHotBook

O interpretovi

Jan Vlasák (* 1943) je rodák z Čáslavi, který vystudoval brněnskou JAMU a první angažmá získal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Prošel mnoha scénami (Divadlo Petra Bezruče, Státní divadlo, Divadlo E. F. Buriana, Státní divadlo v Brně, Realistické divadlo, Rokoko i Národní divadlo), v současné době působí v Městských divadlech pražských. Účinkoval v řadě televizních inscenací a seriálů (Tři králové,PF 77, Hodina tance a lásky, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Cukrárna, Cirkus Bukowsky, První republika, Svět pod hlavou) i filmů (Výchova dívek v Čechách, Milenci a vrazi, Vratné lahve, Bathory). Jeho věrným psím kamarádem je čtyřletý bílý švýcarský ovčák, se kterým rád chodí na procházky: „Sám bych se k nim nedonutil, ale pes na vás upře žadonící oči – a je to bez debat.“

Zdroj informací: OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmění závodit v dešti (audiokniha)
aneb Jak jsem byl psem

Stein, Garth

OneHotBook, 2021

Napsat komentář